Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Πανελλήνιες 2020: Εύκολες εξετάσεις… σε δύσκολο περιβάλλον!

Πανελλήνιες 2020: Εύκολες εξετάσεις… σε ...

Του Κυριάκου Σκιαθά

Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς απαραίτητα να υπηρετούν τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό μιας διδακτικής περιόδου, αλλά περισσότερο για να κρίνουν τις αντοχές της πανδημίας. Το άνοιγμά τους περισσότερο επιδιώκει την «εκπαίδευση» των μαθητών και των καθηγητών σε περιόδους κρίσεων.

Όλες τις προηγούμενες ημέρες της καραντίνας οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου δεν συμμετείχαν σε μεγάλο ποσοστό στα μαθήματα τηλεκπαίδευσης που οργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας, ίσως γιατί παρακολουθούσαν τα αντίστοιχα μαθήματα στα φροντιστήρια ή υποστήριζαν την προετοιμασία τους με άλλο τρόπο εκτός δημόσιας εκπαίδευσης. Μπορεί να έγιναν βήματα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αλλά σίγουρα δεν έγινε κατορθωτό να λειτουργήσει η πανδημία ως επιταχυντής της νέας ψηφιακής εποχής.

Οι μαθητές της τελευταίας τάξης του Λυκείου θα προσέλθουν στα σχολεία (έστω διερευνητικά) τις πρώτες μέρες για να τακτοποιήσουν τα απαραίτητα έγγραφα για τη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές και τις αμέσως επόμενες ημέρες ο ρυθμός προσέλευσής τους θα φθίνει, φθάνοντας στο τέλος σε πολύ μικρά ποσοστά. Η επιστροφή τους στα σχολεία για 10 ημέρες μάθημα μπορεί να μην υποστηρίζει καθαρά μαθησιακούς λόγους, αλλά γίνεται κυρίως για να ξεφύγουν από τον εγκλεισμό στο σπίτι και να διατηρήσουν την ψυχική τους υγεία. Αναμφίβολα, η κατάσταση που καλούνται να διαχειριστούν είναι αγχωτική και δύσκολη.

Εκτός από το φυσιολογικό άγχος των Πανελλαδικών Εξετάσεων, και τις αλλαγές στην ύλη καλούνται να αντιμετωπίσουν τον φόβο και το άγνωστο της κρίσης του κορωνοϊού. Η ανησυχία για το αχαρτογράφητο της επόμενης μέρας «στοιχειώνει» τα νεανικά τους μυαλά. Τα σύνθετα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν μέσα Ιουλίου η Ελλάδα να απελευθερώνεται από τα δεσμά του κορωνοϊού. «Οι προγνώσεις μας μπορεί να βασίζονται στην επιστήμη και στα δεδομένα, όμως εκ φύσεως στερούνται της απόλυτης βεβαιότητας. Κανένα θεωρητικό μοντέλο δεν είναι αρκετά σύνθετο για να προβλέψει την πραγματικότητα της ζωής… Και βέβαια το μέλλον μας θα είναι πάντα απρόβλεπτο», διευκρινίζει ο κινέζος καθηγητής Γιανξί Λούο του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης.

Πράγματι οι φετινοί υποψήφιοι βιώνουν μια κατάσταση που δεν αντέχει ούτε βεβαιότητες ούτε προβλέψεις. Σε καμία όμως περίπτωση όλες τούτες οι παραδοχές δεν πρέπει να αναδεικνύουν στο μυαλό τους ερωτήματα όπως: τι θα γίνει με τις Πανελλαδικές αν με τη λειτουργία των σχολείων έχουμε έξαρση της πανδημίας; Αν κάποια μέρα εξετάσεων παρουσιαστούν σε υποψηφίους ή επιτηρητές συμπτώματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, τι θα γίνει με τη διεξαγωγή των εξετάσεων; Υπάρχει η πιθανότητα στο τέλος να ματαιωθούν οι Πανελλαδικές; Επίσης, οι υποψήφιοι δεν πρέπει να πέφτουν «θύματα» της εξετασιολογίας και ανυπόστατων πληροφοριών της μορφής: φέτος οι επιτροπές των μαθημάτων θα επιλέξουν δυσκολότερα θέματα επειδή είναι λιγότερη η εξεταστέα ύλη και άλλα χαριτωμένα του εκπαιδευτικού «καφενείου».

Το υπουργείο Παιδείας, (ίσως και για ίδιους πολιτικούς λόγους), από την πρώτη στιγμή των κλειστών σχολείων επαναλαμβάνει σε κάθε τόνο ότι οι πανελλαδικές θα γίνουν με τη δέουσα κανονικότητα. Η ηγεσία του υπουργείου θέλει να αποχωριστεί με τον καλύτερο τρόπο την «καυτή πατάτα» που ακούει στο όνομα Πανελλαδικές 2020 και των οποίων η διεξαγωγή τους κάθε χρόνο ενδιαφέρει σημαντικό μέρος του πληθυσμού που φτάνει το 1.000.000 ανθρώπους (υποψήφιοι, οικογένειες, συγγενείς, εκπαιδευτικοί κ.α.) Όλα δείχνουν ότι οι φετινές εξετάσεις θα χαρακτηριστούν από βατή θεματοδοσία, η οποία θα αναφέρεται στο σύνολο της τελικής εξεταστέας ύλης και σίγουρα θα διενεργηθούν σε δύσκολο και πρωτόγνωρο σχολικό περιβάλλον.

Οι υποψήφιοι τις μέρες που απομένουν μέχρι τις εξετάσεις πρέπει να σταθούν μακριά από αναξιόπιστα ακούσματα και να επικεντρωθούν στο διάβασμά τους. Από τις αρχές Ιουνίου μαζί με τους καθηγητές τους - με δια ζώσης εκπαίδευση - είναι αναγκαίο να οργανώσουν την τελική τους επανάληψη.

Μοναδικοί αντίπαλοι στην προσπάθειά τους: οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής και ο «κακός» τους εαυτός.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις