Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Γίνεται πιο επικίνδυνος ο κορωνοϊός;- Τι ξέρουμε για τις μεταλλάξεις του

Γίνεται πιο επικίνδυνος ο κορωνοϊός;- Τι...

Τι δείχνουν οι έρευνες

Καθώς ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, εντείνονται οι ανησυχίες ότι θα μετατραπεί σε μια μορφή που είναι πιο μεταδοτική, πιο επικίνδυνη ή, ίσως και τα δύο, και ενδεχομένως να κάνει την παγκόσμια υγειονομική κρίση ακόμη χειρότερη. Τι ξέρουν οι επιστήμονες -μέχρι τωρα- για τον τρόπο που εξελίσσεται ο ιός;

Μεταλλάσσεται ο ιός;

Όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται και ο νέος κορωνοϊός Sars-Cov-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19 δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι μεταλλάξεις προκύπτουν όταν ο ιός αναπαράγεται μέσα στα κύτταρα και γίνονται λάθη κατά την αντιγραφή του γενετικού του κώδικα. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, των οποίων τα γονίδια είναι "γραμμένα" σε δίκλωνο DNA, τα γονίδια του κορωνοϊού είναι "γραμμένα" σε μονόκλωνο RNA.

Πόσο γρήγορα μεταλλάσσεται ο ιός;

Ο νέος κορωνοϊός, είναι -σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα- αρκετά σταθερός. Βρετανοί επιστήμονες έχουν αναλύσει περίπου 13.000 δείγματα από τα μέσα Μαρτίου και διαπίστωσαν ότι οι νέες μεταλλάξεις του εμφανίζονται περίπου δύο φορές το μήνα.

Η συχνότητα των μεταλλάξεων είναι σημαντική επειδή όσο πιο γρήγορα μεταλλάσσεται ένας ιός, τόσο πιο γρήγορα αλλάζει συμπεριφορά. Ένας ταχέως εξελισσόμενος ιός μπορεί να είναι αντιμετωπίζεται δύσκολα, διότι είναι δύσκολο να βρεθεί ένα επαρκές εμβόλιο εναντίον του, ακριβώς επειδή τα μέρη του ιού στα οποία επιτίθεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενδέχεται να έχουν μεταλλαχθεί.

Η εποχιακή γρίπη, για παράδειγμα μεταλλάσσεται τόσο γρήγορα, που χρειαζόμαστε διαφορετικό εμβόλιο κάθε χρόνο!

Πώς διαφέρει ο κορωνοϊός σε όλο τον κόσμο;

Ο γενετικός κώδικας των κορωνοϊών σε όλο τον κόσμο δείχνει ότι κατά την εξάπλωσή του, χωρίζεται σε ομάδες. Αυτό, είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

Τον Απρίλιο, ερευνητές στη Γερμανία εντόπισαν τρεις κύριες γενετικές ομάδες του ιού, οι οποίες ονομάστηκαν Α, Β και Γ. Οι ομάδες Α και Γ εντοπίζονται κυρίως σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς ασθενείς, ενώ η ομάδα Β είναι πιο συχνή στην Ανατολική Ασία.

Υπάρχουν όμως και μικρότερες ομάδες, τις οποίες οι επιστήμονες χρησιμοποιούν για να εντοπίσουν την πηγή της μόλυνσης, φτάνοντας εντέλει σε περιοχές όπως η Γουχάν ή, η βόρεια Ιταλία.

Γιατί έχουν σημασία οι μεταλλάξεις του ιού;

Ο κορωνοϊός μεταλλάσσεται τυχαία συνεχώς. Οι περισσότερες μεταλλάξεις έχουν μικρή επίδραση στη δράση του ή ακόμα και την παρεμποδίζουν, αλλά με την πάροδο του χρόνου, μεμονωμένες ή συσσωρευμένες μεταλλάξεις μπορούν να κάνουν τον ιό πιο επιτυχημένο επιτρέποντάς του να εξαπλωθεί πιο εύκολα.

Οι μεταλλάξεις μπορούν επίσης να κάνουν τον ιό πιο επικίνδυνο, για παράδειγμα καθιστώντας τον πιο αποτελεσματικό στη μόλυνση των κυττάρων.

Ποιες μεταλλάξεις έχουν εντοπιστεί έως τώρα;

Ορισμένες μεταλλάξεις έχουν τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων. Ερευνητές στη Σχολή Υγιεινής του Λονδίνου μελετώντας περισσότερα από 5.000 γονιδιώματα κορωνοϊών από όλο τον κόσμο ανακάλυψαν αρκετές μεταλλάξεις που μπορεί να αποτελούν ένδειξη της προσαρμογής του ιού στον άνθρωπο. Δύο από αυτές τις μεταλλάξεις, βρίσκονται στην πρωτεΐνη "ακίδα" που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλει στα κύτταρα.

Οι μεταλλάξεις αυτές είναι σπάνιες ως τώρα, αλλά ο Martin Hibberd, καθηγητής αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης -η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους- δήλωσε ότι η εμφάνισή τους υπογραμμίζει την ανάγκη για παγκόσμια και συνεχή παρακολούθηση του ιού. Αυτό θα αποκαλύψει εάν οι νέες μεταλλάξεις βοηθούν τον ιό να εξαπλωθεί και εάν τα εμβόλια μπορεί να χρειαστεί να επανασχεδιαστούν για να ληφθούν υπόψη οι μεταλλάξεις.

Σε μια άλλη προκαταρκτική μελέτη, οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και στο Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος στο Νέο Μεξικό βρήκαν παρόμοιες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη των ακίδων που οι συγγραφείς ισχυρίζονται ότι μπορούν να βοηθήσουν να εξαπλωθεί η λοίμωξη. Αν και αυτό είναι δυνατό, άλλοι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πολύ νωρίς για να μάθουμε αν κάποια από τις μεταλλάξεις βοηθά τον ιό να αναπτυχθεί.

Τι άλλο μπορούν να μας πουν οι μεταλλάξεις;

Καθώς οι επιστήμονες μαθαίνουν περισσότερα για τη γενετική σύνθεση των κορωνοϊών, θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες για να εντοπίσουν την προέλευσή του ιού αλλά και ενδεχόμενες εστίες μόλυνσης. Αυτό θα φανεί χρήσιμο στην ανίχνευση πιθανών εστιών μόλυνσης και στον έγκαιρο εντοπισμό τους.

Επίσης, η παρακολούθηση των μεταλλάξεων θα επισημάνει επίσης τον τρόπο με τον οποίο ο ιός εξελίσσεται και αποκτά αντίσταση σε φάρμακα και εμβόλια που χρησιμοποιούνται ή θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον. «Όταν αυτές είναι διαθέσιμες, θα μπορούμε να δούμε λειτουργικές μεταλλάξεις όπως σύμβαίνει για παράδειγμα με την αντίσταση των βακτηρίων στα αντιβιωτικά», δήλωσε ο Loman.

Πηγή: The Guardian

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being