Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κορωνοϊός: Πήγαμε στη λαϊκή αγορά της πλ. Ελευθερίας - "Καλύτερα να κλείσουμε και να πάρουμε τα 800 ευρώ"- ΦΩΤΟ

Κορωνοϊός: Πήγαμε στη λαϊκή αγορά της πλ...

Τι είδαμε στην πλατεία Ελευθερίας

Πεσμένη η κίνηση στην λαϊκή Αγορά της πλατείας Ελευθερίας της Πάτρας σήμερα Παρασκευή 27 Μαρτίου. Θυμίζουμε ότι πλέον μπορεί κανείς να βρει κανείς μόνο τρόφιμα, στο πλαίσιο μέτρων προφύλαξης από τον κορωνοϊό. 

Το thebest.gr έκανε ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στην σημερινή λαϊκή αγορά και η πρώτη εικόνα που αποκόμισε από τους επαγγελματίες που πήγαν να πουλήσουν την πραμάτια τους είναι ότι είδαν την κίνηση πεσμένη με τη δουλειά να έχει μειωθεί αισθητά, Πολλοί από αυτούς μάλιστα σιγοψιθύριζαν σε μεταξύ τους συζητήσεις ότι με τόαη αναδουλειά, θα ήταν καλύτερα θα ενταχθούν κι εκείνοι στο μέτρο των 800 ευρώ. 

Απαγορεύονται προσωρινά στις λαϊκές αγορές, η διάθεση προϊόντων τα οποία δεν σχετίζονται με τροφές.

 «Προς το παρόν αφαιρούμε όλα τα είδη τα βιομηχανικά, τα πλαστικά, τα ρούχα. Ό,τι δεν έχει σχέση με φαγητό φεύγει, εκτός από τα χαρτικά. Παραμένουν τα χαρτικά και όλα τα τρόφιμα. Όλα τα υπόλοιπα δεν θα πωλούνται στις λαϊκές αγορές -ρούχα, εσώρουχα κ.ά», δήλωσε πριν λίγες μέρες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. 

«Μίλησα και με τον πρόεδρο των λαϊκών αγορών και του είπα ότι πρέπει οπωσδήποτε τώρα, με τη μείωση αυτή, να απομακρύνει και τους πάγκους ακόμα περισσότερο, έτσι ώστε να υπάρχει μεγάλη απόσταση για να μην πλησιάζει ο ένας με τον άλλο», τόνισε, επίσης ο υφυπουργός.

 

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση ΔΙα/ΓΠ.οικ. 20006/2020 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 943/Β/20-3-2020 επιβλήθηκε το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των λαϊκών αγορών της παραγράφου 9 του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α' 171) σε όλη την Επικράτεια, για το Σάββατο 21 Μαρτίου 2020 και επιμέρους ρυθμίσεις λειτουργίας αυτών από 23.3.2020 έως και 30.4.2020.

 Η Απόφαση προβλέπει αναλυτικά τα εξής:

1.Την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των λαϊκών αγορών της παραγράφου 9 του άρθρου 2 του ν. 4497/ 2017 σε όλη την Επικράτεια για το Σάββατο 21 Μαρτίου 2020, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, κατά τα αναφερόμενα στην από 20.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

2.Για το χρονικό διάστημα από 23.3.2020 έως και 30.4.2020 επιτρέπεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών της παραγράφου 9 του άρθρου 2 του ν. 4497/2017, σε όλη την Επικράτεια, ως ακολούθως:

Α. Σε κάθε λαϊκή αγορά από τους πωλητές (παραγωγοί και επαγγελματίες) που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, σύμφωνα με την άδειά τους, συμμετέχουν πωλητές σε ποσοστό 50%, ανά κατηγορία πωλητών (κατηγορίες πωλητών: παραγωγοί και επαγγελματίες).

Β. Οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών δημοσιοποιούν πίνακα με τους συμμετέχοντες, κάθε φορά, πωλητές (παραγωγούς και επαγγελματίες) στις λαϊκές αγορές ευθύνης τους.

Γ. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε πέντε (5) μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα.

3.Εξαιρείται της λειτουργίας της παραγράφου 2 η πώληση στις λαϊκές αγορές των βιομηχανικών ειδών της κατηγορίας Ε' της παραγράφου 1 του άρθρου 17 του ν. 4497/2017, εκτός των ειδών ατομικής καθαριότητας και οικιακής φροντίδας.

Χθες, Πέμπτη 26 Μαρτίου, έκτη μέρα από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού και στην Πάτρα, η κίνηση ήταν αυξημένη σε σχέση με τη ...νέκρα που επικρατούσε τις προηγούμενες ημέρες. Εξυπακούεται ότι η κίνηση δεν θύμιζε σε τίποτα την προ κορωνοϊού εποχή, ωστόσο, η Πάτρα δεν ήταν άδεια.

Εξυπακούεται ότι η κίνηση δεν θύμιζε σε τίποτα την προ κορωνοϊού εποχή, ωστόσο, η Πάτρα δεν ήταν άδεια. Στην Μαιζώνος μάλιστα στη 1 το μεσημέρι παραλίγο να δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα, λόγω ενός φορτηγού, καθώς η κίνηση αφορούσε κυρίως σε αυτοκίνητα.

Οι περαστικοί στην πλειονότητά τους κυκλοφορούσαν με μάσκες και γάντια, χωρίς να λείπουν και οι …χαλαροί. Μάλιστα το thebest.gr εντόπισε κάποιους επαγγελματίες μεταξύ των …χαλαρών. Δύο υπάλληλοι εταιρείας τροφοδοσίας μετέφεραν σε καταστήματα εμπορεύματα χωρίς κανένα μέτρο πρόληψης, ενώ το ίδιο παρατηρήσαμε και σε κατάστημα τροφίμων.

Επιπλέον κίνηση υπήρχε και περιφερειακά του κέντρου της Πάτρας, σε συνοικίες,  ενώ πολλά ήταν σήμερα τα σχόλια για την λαϊκή αγορά της Αγίας Σοφίας, όπου τα προβλεπόμενα μέτρα σύμφωνα με καταγγελίες από αναγνώστες στο thebest.gr δεν τηρούνταν. 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις