Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ένας Πατρινός περιγράφει την επέλαση του κορωνοϊού στη Γερμανία

Ένας Πατρινός περιγράφει την επέλαση του...

"Η καρδιά στην Ελλάδα, το μυαλό στη γερμανική καθημερινότητα που επίσης την αλλάζει ο κορωνοϊός"

Με την καρδιά στην πατρίδα και το βλέμμα στραμμένο στον αρμαγεδώνα που φέρνει στην καθημερινότητα ο κορωνοϊός βρίσκονται οι χιλιάδες Έλληνες που ζουν κι εργάζονται στη Γερμανία.

o αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού αυξήθηκε κατά 2.801 εντός 24 ωρών και έφτασε σχεδόν τις 11.000, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI). Από τα μεσάνυχτα υπάρχουν πλέον 10.999 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊου στην Γερμανία, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI) του Βερολίνου. Οι νεκροί ανέρχονται πλέον στους 20. Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (3.033), τη Βάδη-Βυρτεμβέργη (2.155) και τη Βαυαρία (1.692).

Το Αμβούργο βρίσκεται στην κορυφή των κρατιδίων αναλογικά με τον πληθυσμό, αφού τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού είναι 23,46 ανά 100.000 κατοίκους. Ο μικρότερος αριθμός ασθενούντων καταγράφεται στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας  και ανέρχεται σε 4,57 ανά 100.000 κατοίκους.

Το thebest μίλησε με τον Πατρινό Ανδρέα Πολυδωρόπουλο που εργάζεται σε μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία στο Μόναχο και τη σύζυγό του Κατερίνα Μίχου που εργάζεται ως νηπιαγωγός στη γερμανική πόλη και μας μετέφεραν το κλίμα που επικρατεί μετά την ανακοίνωση των πρωτοφανών για τους Γερμανούς μέτρων που εξήγγειλε η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αλλά και τα συναισθήματα που τους κατακλύζουν το τελευταίο 20ημερο από τα μηνύματα που παίρνουν από γονείς, συγγενείς και φίλους ανά την Ελλάδα.

«Η αλήθεια είναι ότι την τελευταία εβδομάδα μπήκε για τα καλά και στη δική μας ζωή ο κορωνοϊός. Μέχρι τη Δευτέρα, υπήρχαν συζητήσεις, υπήρχε και προβληματισμός αλλά στην καθημερινότητα δεν είχε αλλάξει κάτι. Με δεδομένο ότι το νοσοκομειακό σύστημα της Γερμανίας είναι ιδιαιτέρως ισχυρό, ο προβληματισμός δεν είναι σίγουρα αντίστοιχος με αυτόν που ζείτε στην Ελλάδα» αναφέρει ο Ανδρέας Πολυδωρόπουλος επισημαίνοντας ωστοσο  ότι «τα πάντα άλλαξαν από τη στιγμή που η Μέρκελ αποφάσισε να απευθυνθεί με διάγγελμα (για πρώτη φορά στα 13 χρόνια διακυβέρνησής της) στους Γερμανούς και να ανακοινώσει μέτρα.

Μέχρι την Πέμπτη, οι επιχειρήσεις στο μεγαλύτερο μέρος τους λειτουργούσαν με προϋποθέσεις ασφαλείας. Όσοι μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, πράττουν αναλόγως και όσοι πρέπει να βρίσκονται στα γραφεία τους, το κάνουν βάσει των κανόνων που θεσπίζει κάθε εταιρεία. Τα καταστήματα στα νότια της Γερμανίας, παραμένουν ανοιχτά, όπως και όσα εστιατόρια έχουν στον κλειστό τους χώρο απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου στα τραπέζια τους.

Αντισηπτικά και μάσκες, βρίσκουμε δύσκολα κι εδώ, ενώ στα φαρμακεία έχει μπει πλαφόν για την αγορά τους.

Η αλήθεια είναι ότι παρά την καλοκαιρία στην περιοχή του Μονάχου (δεν είναι συνήθεις οι 17 βαθμοί Κελσίου Μάρτη μήνα, ο κοσμος δεν πολύ – κυκλοφορεί στους δρόμους. Οι μετακινήσεις επίσης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι περιορισμένες, ενώ και εδώ μπαίνουμε σταδιακά στη λογική του «Μένουμε στο σπίτι», που λογικά θα ανακοινωθεί με πιο επίσημο κι αυστηρό τρόπο το επόμενο διάστημα.

Το  μεγάλο μας άγχος είναι οι οικογένειές μας στην Ελλάδα. Γονείς, συγγενείς και όσοι ανήκουν στις ευπαθεις ομάδες. Βλέπουμε την κατάσταση που επικρατεί και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία.

Αγχος υπάρχει κι εδώ φυσικά και για την επόμενη μέρα. Αυτό προβληματίζει πολύ κόσμο. Τι θα γίνει αν χρειαστεί να υπάρξει κι εδώ ένα shut down αντίστοιχο με την Ελλάδα» αναφέρει.

Στη Βόρεια Γερμανία, κυρίως στη Φεστβαλία – Ρηνανία όπου υπάρχουν τα περισσότερα κρούσματα, τα καταστήματα λιανικής σταμάτησαν να λειτουργούν από τη Δευτέρα.

Σε όλη τη Γερμανία κλειστά παραμένουν από τις αρχές της εβδομάδας  όλα τα σχολεία, θέατρα, κινηματογράφοι, εκκλησίες, μπαρ, νυχτερινά μαγαζιά, λουνα πάρκ, ζωολογικοί κήποι, γυμναστήρια, παιδικές χαρές, μουσεία.  Τα ξενοδοχεία δεν δέχονται τουρίστες, ενώ δεν εκτελούνται και δρομολόγια με τουριστικά λεωφορεία. Ανοιχτά παραμένουν  τράπεζες, βενζινάδικα, σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων,, κομμωτήρια, φαρμακεία και εταιρείες μεταφορών, ενώ περιορισμός στα επισκεπτήρια υπάρχει σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις