Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

MORE SPORTS

/

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τα πάντα για τους Μεσογειακούς Αγώνες

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τα πάντα για τους Μεσογειακούς Αγώνες

Αντίστροφη μέτρηση

Σε δέκα μέρες κρίνεται η ικανότητα της Πάτρας για τη διοργάνωση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων του 2019, έχουμε την τελετή έναρξης. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει και το thebest.gr έχει συγκεντρώσει τα ερωτήματα που έχουν τεθεί έως σήμερα και επιχειρεί να δώσει απαντήσεις, με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση για τα «πώς και γιατί» αυτής της διοργάνωσης.

Τι είναι οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες;
Είναι μια νέα αθλητική διοργάνωση που περιλαμβάνει μόνον αθλήματα που γίνονται στη θάλασσα (ιστιοπλοΐα, κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης, aquathlon, κανό, σκι κ.ά.) ή στην παραλία (beach volley, beach soccer, beach handball, beach tennis, beach wrestling).
Τους Αγώνες διοργανώνει η ΔΕΜΑ (Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων) και συμμετέχουν Εθνικές Ομάδες στα αντίστοιχα αθλήματα, από τις 26 χώρες της Μεσογείου.

Η πρώτη διοργάνωση των Παράκτιων Αγώνων (Mediterranean Beach Games) έγινε το 2015 στην Πεσκάρα της Ιταλίας και εμφάνισαν μεγάλο ενδιαφέρον σε σχέση με τους παραδοσιακούς Μεσογειακούς Αγώνες που περιλαμβάνουν 26 αθλήματα και γίνονται σε στάδια, οι οποίοι εμφανίζουν μια φθίνουσα πορεία και έχουν χάσει την παλιά τους αίγλη.
Το μεγάλο ενδιαφέρον που εμφάνισαν οι 1οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες οδήγησε στην απόφαση για τη θεσμοθέτησή τους σε Μεσογειακό επίπεδο, αλλά και στη διοργάνωσης των 1ων Παγκόσμιων Παράκτιων Αγώνων που θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019 στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ.
«Πρόκειται για ένα νέο αθλητικό "προϊόν" που παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση από το κοινό. Είναι μια μεγάλη διοργάνωση, την οποία αν εξασφαλίσει η Ελλάδα θα είναι η πρώτη μετά από πολλά χρόνια» έχει δηλώσει ο Έλληνας Γενικός Γραμματέας της ΔΕΜΑ Ισίδωρος Κούβελος.

Ποιες είναι οι ομοιότητες και ποιες οι διαφορές μεταξύ Μεσογειακών Αγώνων (τους οποίους είχε διεκδικήσει ανεπιτυχώς και η Πάτρα δύο φορές, το 2002 και το 2007) και των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων;
Είναι διαφορετικές διοργανώσεις γι αυτό κάθε σύγκριση θα ήταν ατυχής. Η σύγκριση είναι δόκιμη όταν αφορά όμοια μεγέθη, όχι ανόμοια.
Άλλο οι Μεσογειακοί Αγώνες των 26 Αθλημάτων σε Στάδια και άλλο οι Παράκτιοι Μεσογειακοί. Οι Μεσογειακοί είναι μια διοργάνωση που αν τους παίρναμε το 2009, είχε προϋπολογισμό, πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ και σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβανόταν το κόστος κατασκευής του Μεσογειακού Χωριού στα Καμίνια.

Μιλάμε δηλαδή για πολλές δεκάδες εκατομμύρια και για την υποχρέωση διοργάνωσης 26 αθλημάτων σε κανονικά Στάδια.
Τη διοργάνωση των Μεσογειακών του 2013 είχε αναλάβει ο Βόλος (η διεκδίκηση είχε γίνει το 2007, όταν προτιμήθηκε έναντι της Πάτρας), αλλά λόγω του υψηλού κόστους, το 2011 η τότε κυβέρνηση είχε επιστρέψει τη διοργάνωση δηλώνοντας αδυναμία να τους οργανώσει ακριβώς λόγω υψηλού κόστους.
Οι Παράκτιοι Μεσογειακοί είναι μια διαφορετική διοργάνωση, ιδιαιτέρως χαμηλού κόστους. Ο προϋπολογισμός κινείται γύρω στα 5-6 εκατομμύρια ευρώ, δεν απαιτούνται στάδια- υπερκατασκευές, αλλά ήπιες εγκαταστάσεις δίπλα στη θάλασσα.
Και μόνον τα παραπάνω μεγέθη οδηγούν εύκολα στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για δύο ανόμοια πράγματα.
Η μοναδική ομοιότητα είναι ότι και τις δύο διοργανώσεις τις αναθέτει η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων.

Ποια οφέλη θα υπάρξουν για την Πάτρα;
Αν οι προσδοκίες είναι να γίνει πλούσια η Πάτρα και να λυθούν όλα της τα προβλήματα, τότε θα διαψευστούν. Να είμαστε ειλικρινής και να τοποθετούμε τον πήχη των προσδοκιών εκεί που πρέπει.

Τι μπορούν να προσφέρουν οι Παράκτιοι Μεσογειακοί;
Πρώτον, θα έλθουν για δέκα μέρες στην περιοχή πάνω από 2.000 άτομα, δηλαδή θα έχουμε περισσότερες από 20.000 διανυκτερεύσεις. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε ένα δεκαήμερο θα πέσει στην τοπική αγορά ένα σεβαστό ποσό.
Δεύτερον, θα πέσουν στην τοπική αγορά, κάποια χρήματα, περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ, για τη διοργάνωση των Αγώνων. Και αυτό είναι μια οικονομική ανάσα.
Τρίτον, θα φτιαχτούν κάποιες αθλητικές εγκαταστάσεις που στη συνέχεια θα μείνουν στην πόλη για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του αθλητισμού, για να αθλούνται οι Πατρινοί. Ωστόσο αυτές οι εγκαταστάσεις μπορούν να αποτελέσουν το «όπλο» για να διεκδικήσουμε κι άλλες Διεθνείς διοργανώσεις τα επόμενα χρόνια.
Τέταρτον, η περιοχή θα προβληθεί σε 26 Μεσογειακές χώρες ενισχύοντας τη θέση της στον τουριστικό χάρτη.
Κάθε διοργάνωση που φέρνει κόσμο σε μια περιοχή, δημιουργεί οφέλη. Και οι διεθνείς διοργανώσεις φέρνουν κόσμο. Γιατί λοιπόν αν έχουμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις να μην διεκδικήσουμε κι ένα Ευρωπαϊκό ή και ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο beach volley, το beach soccer ή το beach handball; Και αν έχεις διοργανώσει με επιτυχία τους Παράκτιους, τότε οι Διεθνείς Ομοσπονδίες σε εμπιστεύονται πιο εύκολα και σου δίνουν διοργανώσεις.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports