Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Οι παραιτήσεις Βουλευτών

Οι  παραιτήσεις  Βουλευτών

Του Μιχαήλ Στρατουδάκη

Ένα από τα πολλά λάθη του εκλογικού συστήματος, όπως τα έχομεν συγκεντρώσει για έκδοση σε βιβλίο, είναι και το θέμα της παραιτήσεως την Βουλευτών, από τον συνδυασμόν με τον οποίον κατήλθον στις εκλογές.

Η παραίτηση συνεπάγεται αμέσως και την απώλειαν της Βουλευτικής ιδιότητος. Τι γίνεται όμως με την αποπομπήν;  Ο ψηφοφόρος επιλέγει κάποιον  γιατί αρχικώς ασπάζεται και υποστηρίζει τις θέσεις που διεκήρυξεν το Πολιτικόν Κόμμα με την σημαίαν του οποίου κατέρχεται ο υποψήφιος.

Δεν είναι δυνατόν  να εκλεγεί μόνος του αφού οι μεμονωμένες υποψηφιότητες απαγορεύονται. Επομένως οι υποψήφιοι, εκλιπαρούν τον αρχηγόν του Κόμματος να τους συμπεριλάβει στον συνδυασμόν.

Και  είναι ευνόητον ότι αποδέχονται τις αρχές και το πρόγραμμα. Άλλοι πάλιν καλούνται από το αρχηγόν, λόγω των ικανοτήτων τους. Και αυτοί αποδέχονται τις αρχές του Κόμματος.

Ο Λαός που καλείται να ψηφίσει εκλέγει μεταξύ των υποψηφίων του κόμματος  όποιον νομίζει, αλλά κατά βάσην διότι  έμεινε ικανοποιημένος από τις προτάσεις και υποσχέσεις του κόμματος. Αν δεν του άρεσαν θα επέλεγε άλλο κόμμα.

Επομένως η επιλογή και επιτυχία του Βουλευτού είναι αρρήκτως συνδεδεμένη με το Κόμμα. Όταν παραιτηθεί  οφείλει οποσδήποτε να παραδώσει την Βουλευτικήν έδραν διότι υπό την δύναμην και την αιγίδα αυτής εξελέγη. Αν διαφωνεί θα πρέπει να περιμένει μέχρι λήξεως της θητείας. Αν  όμως αποπεμφθεί , τότε  τίθεται θέμα , διότι έτσι οι Βουλευτές είναι υποχείρια των αρχηγών.

Σε όλες τις εκλογικές περιπτώσεις υπάρχουν και οι αναπληρωματικοί. Αυτό σημαίνει ότι μόλις απέλθει κάποιος δι’ οιονδήποτε λόγον, θα έλθει ο επιλαχών. Οι αναπληρωματικοί δεν είναι μόνον για τις περιπτώσεις θανάτου.

Είναι και για τις συγκεκριμένες κυρίως περιπτώσεις. Κάποιοι διαφωνούντες  με το Κόμμα , λένε θα γίνω ανεξάρτητος!  Μα ο Λαός δεν σου έδωσεν αυτήν την ιδιότητα να ενεργείς δηλαδή εκτός των αρχών του Κόμματος που εξελέγεις.  Περίμενε να λήξει η θητεία και μετά ενέργησε όπως επιθυμείς. Επίσης επειδή η παραχώρηση της Βουλευτικής έδρας δεν τηρείται μετ’ αυστηρότητος, δεν είναι αμέσως υλοποιήσιμη, λόγω νομοθετικών κενών, έχομεν δεκάδες ανεξαρτητοποιήσεις, οι οποίοι συνάπτουν ομάδα εντός του Κοινοβουλίου και δρουν εκτός των φυσιολογικών κυττάρων.   Οι σκοποί της εκλογής Βουλευτών παραβιάζονται με αυτήν την τακτικήν.

Γενικώς υπάρχει Νομοθετικόν κενόν το οποίον πρέπει να καλυφθεί. Η ελευθερία της γνώμης των Βουλευτών δεν πρέπει να είναι χειραγωγημένη. Η Κομματική πειθαρχία δεν είναι καθόλου δημοκρατικόν μέτρον.

Και στις παραιτήσεις των Βουλευτών έπρεπε να υπάρχει σαφής διάταξη. Η αποπομπή, αποτελεί δημοκρατικόν έλλειμμα. Χρειάζεται λεπτομερής περιγραφή των περιπτώσεων όπου ο αρχηγός μπορεί να αποπέμψει

Τα κενά των Νόμων φέρουν διαμάχες.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις