Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

H Gazprom μειώνει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη

H Gazprom μειώνει την παροχή φυσικού αερ...
Χριστακόπουλος Θάνος

Τα αποθέματα αντέχουν για ένα μήνα ακόμα

Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom έχει μειώσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην ΕΕ, εξαιτίας των αυξημένων αναγκών που έχουν δημιουργήσει οι δριμείες καιρικές συνθήκες στη Ρωσία, όμως οι χώρες της Ευρώπης έχουν τη δυνατότητα να αντέξουν έναν μήνα βασιζόμενες στα υπάρχοντα αποθέματά τους, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οκτώ ευρωπαϊκές χώρες έχουν πληγεί έμμεσα από τον σκληρό ρωσικό χειμώνα: η Πολωνία, η Σλοβακία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ελλάδα και η Ιταλία, ανακοίνωσε η αρμόδια ευρωπαία εκπρόσωπος για θέματα Ενέργειας της Επιτροπής Μαρλένε Χόλτσνερ.

«Μολαταύτα, όλες οι χώρες έχουν δηλώσει πως δεν έχει παρουσιαστεί επείγουσα ανάγκη», τόνισε η ίδια.
Η μείωση της τροφοδοσίας έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή στη Ιταλία, όπου οι παρεχόμενες ποσότητες μειώθηκαν κατά 24%, και στην Αυστρία, με μία ελάττωση 30%.

Η Ιταλία εισάγει το 30% του φυσικού αερίου που καταναλώνει από τη Ρωσία.

Η Ρωσία εξήγησε ότι έχει «ανάγκη από περισσότερο φυσικό αέριο εξαιτίας του κύματος ψύχους» και πως «τα συμβόλαια μεταξύ της Gazprom και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προβλέπουν τη δυνατότητα ευελιξίας» σε παρόμοιες περιπτώσεις, δήλωσε η Χόλτσνερ.

Μπορεί η Επιτροπή να μην έχει κάνει κάποια αναγωγή μεταξύ της μείωσης των εξαγωγών φυσικού αερίου με την γνωστή διαμάχη ανάμεσα στην Gazprom και την Ουκρανία, όμως παραδέχεται πως «η Ρωσία δεν έχει αποσαφηνίσει όλες τις λεπτομέρειες», όπως τόνισε η εκπρόσωπος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε το συντονιστικό όργανο για το φυσικό αέριο, στο οποίο συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων, οι εταιρείες και οι υπεύθυνοι των αγωγών φυσικού αερίου.
Η σχετική επιστολή τους απεστάλη σήμερα στις 12:30 τοπική ώρα (13:30, ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσε η εκπρόσωπος.

Δεδομένου ότι το κύμα ψύχους στην Ευρώπη, με θερμοκρασίες ιδιαίτερα χαμηλές, προβλέπεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες ακόμη, η κατανάλωση σε ορισμένες χώρες --όπως την Πέμπτη βράδυ στο Βέλγιο-- έχει ξεπεράσει τα έως τώρα υψηλότερα επίπεδα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις