Η έκθεση θα παρουσιαστεί στις 7 Αυγούστου στην Ιθακη
H περιοδική έκθεση με θέμα «Η θάλασσα θεών, ηρώων και ανθρώπων στην αρχαία ελληνική κεραμική» σε συνεργασία με την αρχαιολόγο Αλίκη Σαμαρά-Κάουφμαν ειδική συνεργάτιδα του τμήματος ελληνικών, ετρουσκικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων του Μουσείου του Λούβρου, τελεί υπό τη αιγίδα του Κέντρου Οδυσσειακών Σπουδών, την διοργάνωση και χορηγία του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Ιθάκης «Ο ΦΗΜΙΟΣ», την συνδιοργάνωση του Γαλλο-Ελληνικού Συλλόγου «ΕΛΙΑ» της πόλης Villenerve-lez-Avignon και του Βιβλιοπωλείου «ωκύαλος» θα κλείσει τη «διαδρομή» της στην Ιθάκη.
Η έκθεση θα παρουσιαστεί στις 7 Αυγούστου στο Μορφωτικό Κέντρο Ιθάκης και θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες.
Ο επισκέπτης της έκθεσης, μέσα από ποικίλες παραστάσεις της αρχαίας κεραμικής, «ταξιδεύει» στην ελληνική θάλασσα. Εκεί ανακαλύπτει, εκτός από την πλούσια πανίδα της, ένα πλήθος θεών και ηρώων και χαίρεται πανάρχαιους μύθους που ζωντανεύουν και αποτελούν ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για την τέχνη και τη λογοτεχνία από την Αρχαιότητα έως τις μέρες μας.
Η έκθεση περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:
I. Το βασίλειο της θάλασσας
II. Οι θεοί της θάλασσας: α) Ποσειδώνας και Αμφιτρίτη β) Οι γιοι του Ποσειδώνα και άλλα θαλάσσια τέρατα γ) Ο Νηρέας και οι κόρες του Νηρηίδες
III. Θεοί και ήρωες ταξιδεύουν
IV. Η γέννηση της Αφροδίτης
Τα εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής αισθητικής αγγεία με τις θαλασσινές σκηνές οφείλουν την ευρεία διάδοσή τους στους θαλάσσιους δρόμους: Βρέθηκαν ως επί το πλείστον στην Ετρουρία κατά τη διάρκεια ανασκαφών του 19ου αιώνα προκαλώντας το θαυμασμό των αρχαιολόγων.
Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στο Λούβρο και είναι πολύ λίγο γνωστά στο ελληνικό κοινό. Και μολονότι τα αυθεντικά έργα απουσιάζουν, οι μεγάλων διαστάσεων απεικονίσεις τους, σε συνδυασμό με την εξαιρετική ποιότητα των φωτογραφιών, μας επιτρέπουν να διακρίνουμε λεπτομέρειες του αρχαίου σχεδίου, συχνά δυσδιάκριτες με γυμνό μάτι. Επιπλέον, ο πλούτος της έγχρωμης εικόνας αναδεικνύει ιδιαιτερότητες της τεχνοτροπίας και προσφέρει μια ρεαλιστική θέαση της παράστασης.
Για τον Ιθακήσιο επισκέπτη ειδικά, το γεγονός ότι θα δει τις εικονογραφικές σκηνές μέσα από τις φωτογραφίες τους, πιθανό να του δώσει το πνευματικό ερέθισμα για να γνωρίσει την αρχαία ελληνική κεραμική μέσα από τα γνήσια παραδείγματα των πολυάριθμων αγγείων που εκτίθενται στις βιτρίνες των μουσείων της Ιθάκης, τόσο στο Βαθύ όσο και στον Σταυρό».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr