«Οι προτάσεις είναι προδήλως αβάσιμες, έχουν δομικό ελάττωμα», είπε ο Μάκης Βορίδης κατά τη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης της αντιπολίτευσης για τη σύσταση προανακριτικής στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση στη Βουλή της πρότασης της αντιπολίτευσης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πρόκειται για τις δύο προτάσεις που έχει καταθέσει το ΠαΣοΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά. Στο βήμα ανέβηκε νωρίτερα ο Μάκης Βορίδης.
«Για να υπάρχει έγκλημα πρέπει να υπάρχει πράξη ή παράλειψη η οποία να χαρακτηρίζεται ως αξιόποινη. Δεν μπορεί να υπάρχει έγκλημα χωρίς πράξη. Αρα πρέπει να περιγραφούν πράξεις», είπε ο κ. Βορίδης στην αρχή της ομιλίας του απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση. «Είναι δυνατόν να κάνεις εγκληματική ενέργεια με νόμιμες πράξεις;», διερωτήθηκε ο πρώην υπουργός υποστηρίζοντας πως του αποδίδεται εγκληματική πράξη επειδή δήλωσε πως συμφωνεί με την εφαρμογή μιας υπουργικής απόφασης. «Θα φέρνετε υπουργούς να τους κατηγορείτε επειδή ζητάνε τις παραιτήσεις υφισταμένων τους;» διερωτήθηκε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
Ο κ. Βορίδης έκανε λόγο για «οξύμωρη» πρόταση της αντιπολίτευσης όσον αφορά το σκέλος της συνέργειας ή ηθικής αυτουργίας που αναφέρεται στις προτάσεις για σύσταση Προανακριτικής. «Ποιος είναι αυτός, όμως, που παρανομεί τον οποίο βοήθησα εγώ να παρανομήσει; Δεν μπορείτε να το πείτε διότι δεν έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε όλους αυτούς μέχρι στιγμής. Και από τη στιγμή που δεν ξέρετε σε ποιους θα ασκηθούν διώξεις, μου λέτε ότι έχω κάνει συνέργεια σε άγνωστο αυτουργό, για άγνωστη πράξη».
Χαρακτήρισε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης «προδήλως αβάσιμες», ενώ ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα παραγραφής. Υποστήριξε επίσης ότι ανάλογες υπογραφές με εκείνη για την οποία τον κατηγορεί η αντιπολίτευση έχουν δώσει και άλλοι υπουργοί επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επεσήμανε ότι «η νομιμότητα της τεχνικής λύσης έχει κριθεί από το ΣτΕ».
Τάχθηκε επίσης υπέρ της εξεταστικής «για να δούμε τι έχει κάνει ο καθένας σε πολιτικό επίπεδο», συνέχισε ο βουλευτής της Ν.Δ., επαναλαμβάνοντας πως, με βάση τα όσα έπραξε ως υπουργός, «δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αξιόποινη πράξη».
Αναφερόμενος στον κ. Βάρρα πρώην διοικητή του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Βορίδης είπε πως «ένας παραιτηθείς διοικητής οργανισμού κατέθεσε τι θεωρεί και αυτό η αντιπολίτευση το θεωρεί ένδειξη για παραπομπή του υπουργού». «Ετσι θα πάμε;» ρώτησε απευθυνόμενος στο σώμα ο κ. Βορίδης.
«Απολογούμαι ενώπιον σας σήμερα για δύο νόμιμες ενέργειες μου που καμία από τις δύο δεν έχει έννομες συνέπειες και […] γιατί ζήτησα την παραίτηση του κ. Βάρρα ο οποίος συμφώνησε. Ως προς τις συνομιλίες: Εγώ δεν συνομιλώ με κανέναν. Δική μου συνομιλία δεν υπάρχει», είπε επίσης ο Μάκης Βορίδης, καταλήγοντας ότι «θα μιλήσει εκτενέστερα όταν καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή».
Η ψηφοφορία
Η ψηφοφορία θα είναι μυστική σε κάλπη. Οι βουλευτές θα επιλέξουν ανάμεσα σε δυο κάλπες και δύο διαφορετικές προτάσεις.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr