Ιδανικό για κάθε περίσταση
Συνταγή: Αυτό το τιραμισού λεμονιού είναι ένα απολαυστικό επιδόρπιο φτιαγμένο με σπιτική κρέμα λεμονιού, σιρόπι με limoncello και τυρί μασκαρπόνε.
Ιδανικό για κάθε περίσταση.
Υλικά για τη συνταγή
Για την κρέμα λεμονιού:
1 ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
2 φλιτζάνια λευκή ζάχαρη
4 μεγάλα αυγά
4 κρόκοι αυγών
1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για το σιρόπι λεμονιού:
1 ½ φλιτζάνια λευκή ζάχαρη
3 λωρίδες φλούδας λεμονιού (2,5 εκ.)
1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
2/3 φλιτζάνι λικέρ λιμοντσέλο
Για τη στρώση μασκαρπόνε:
2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
680 γραμμάρια τυρί μασκαρπόνε
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού
250 γρ. τραγανά σαβαγιάρ
Οδηγίες
Συγκεντρώστε υλικά.
Για να φτιάξετε την κρέμα λεμονιού:
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ανακατέψτε το χυμό λεμονιού, 2 φλιτζάνια λευκή ζάχαρη, τα αυγά, τους κρόκους αυγών και το αλάτι.
- Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, σε μέτρια φωτιά μέχρι το μείγμα να πήξει και να αρχίσει να κάνει φουσκάλες. Συνεχίστε το μαγείρεμα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 2 λεπτά ακόμη.
- Αποσύρετε από τη φωτιά.
- Σουρώστε μέσα από ένα λεπτό σουρωτήρι σε ένα μεσαίο μπολ.
- Προσθέστε το βούτυρο και τη βανίλια και ανακατέψτε.
- Καλύψτε την επιφάνεια με πλαστική μεμβράνη.
- Βάλτε το στο ψυγείο για 1 έως 2 ώρες ή μέχρι να κρυώσει.
- Πριν φτιάξετε το τιραμισού, κρατήστε 1/4 φλιτζάνι κρέμα λεμονιού για να την απλώσετε πάνω από την τελική στρώση.
Για να φτιάξετε το σιρόπι:
- Σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατέψτε 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού, τον χυμό λεμονιού και το λιμοντσέλο. Βράστε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά.
- Μαγειρέψτε μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη.
- Πετάξτε τη φλούδα λεμονιού.
- Μεταφέρετε το σιρόπι σε ένα γυάλινο μπολ.
- Αφήστε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.
Για να φτιάξετε τη στρώση μασκαρπόνε:
- Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη άχνη σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές. Αφήστε στην άκρη.
- Χτυπήστε το μασκαρπόνε και το ξύσμα λεμονιού σε ένα πολύ μεγάλο μπολ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε τα 3/4 φλιτζάνι από την κρέμα λεμονιού.
- Ενσωματώστε την σαντιγί στο μείγμα μασκαρπόνε σε τρεις δόσεις, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Συναρμολόγηση τιραμισού:
- Τοποθετήστε τα μισά σαβαγιάρ, σε μία στρώση, στον πάτο ενός ταψιού 23×30 εκ., κόβοντας τα μισκότα αν χρειάζεται. Αλείψτε τα με ένα πινέλο ή ραντίστε τα με το μισό σιρόπι.
- Σκεπάστε τα σαβαγιάρ με τη μισή από την υπόλοιπη κρέμα λεμονιού.
- Απλώστε τη μισή γέμιση μασκαρπόνε πάνω από την κρέμα λεμονιού.
- Επαναλάβετε με μία στρώση σαβαγιάρ, αλείφοντας με το υπόλοιπο σιρόπι λεμονιού (κρατήστε τυχόν περίσσεια σιροπιού ή/και σαβαγιάρ για άλλη χρήση).
- Γαρνίρετε με την υπόλοιπη κρέμα λεμονιού και τη γέμιση μασκαρπόνε.
- Ρίξτε ή απλώστε το 1/4 φλιτζάνι κρέμα λεμονιού που έχετε κρατήσει πάνω από το τιραμισού.
- Σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 έως 8 ώρες ή όλη τη νύχτα πριν το σερβίρετε. Κόψτε σε φέτες και απολαύστε!
ΠΗΓΗ enikos.gr
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr