ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κρήτη: Με επικίνδυνο βακτήριο το 50% του νερού σε πισίνες - Σε ΜΕΘ τουρίστρια

Κοινοποίηση
Tweet

Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν «τώρα» στην Κρήτη

Σε συναγερμό βρίσκονται από χθες οι υγειονομικές αρχές της χώρας μετά την εμφάνιση περιστατικών της Νόσου των Λεγεωνάριων, με επίκεντρο τουριστικές περιοχές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στην Κρήτη.

Μάλιστα, επείγουσα εγκύκλιο που περιλαμβάνει μέτρα προφύλαξης από τη Νόσο των Λεγεωνάριων προς όλα τα τουριστικά καταλύματα της χώρας, εξέδωσε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, υπενθυμίζοντας τα αυστηρά μέτρα πρόληψης και ελέγχου για την προστασία των επισκεπτών και του προσωπικού.

Σε ΜΕΘ τουρίστρια – Το 50% των δειγμάτων στη Κρήτη θετικά στη λεγιονέλλα
Η εγκύκλιος εκδόθηκε με αφορμή τη νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Βρετανίδας τουρίστριας με τη νόσο των Λεγεωνάριων, η οποία προσβλήθηκε από το βακτήριο της λεγιονέλλας κατά την παραμονή της σε ξενοδοχείο στη Χερσόνησο.

 Ως εκ τούτου, η προσβολή της τουρίστριας από τη νόσο των Λεγεωνάριων επέτεινε τους ελέγχους στο νερό ξενοδοχειακών μονάδων σε όλη την Κρήτη, με τα αποτελέσματα να είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά, καθώς το βακτήριο της λεγιονέλλας βρέθηκε στο 50% των δειγμάτων που ελήφθησαν από πισίνες, τζακούζι, ντους κ.ά. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι το 50% έχει το βακτήριο, αλλά ότι τα μισά δείγματα ήταν θετικά. Μπορεί βέβαια να σημαίνει μικρότερο ή και μεγαλύτερο ποσοστό. Ωστόσο, είναι ενδεικτικό.

«Οι έλεγχοι που ακολούθησαν σε ξενοδοχειακές μονάδες και άλλες υγειονομικές εγκαταστάσεις έδειξαν ότι στις μισές δειγματοληψίες του νερού εντοπίστηκε το επικίνδυνο βακτήριο της Λεγιονέλλας ή Λεγεωνέλλας, προκαλώντας έντονη ανησυχία σε αρχές και τουριστικούς φορείς», αναφέρουν οι αρμόδιοι.

Σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Γιώργος Πιτσούλης με τη συμμετοχή του προέδρου του ΕΟΔΥ Χρήστου Χατζηχριστοδούλου, της υπεύθυνης του περιφερειακού εργαστηρίου δημόσιας υγείας Κρήτης Άννας Ψαρουλάκη, εκπροσώπων ξενοδοχείων και λοιπών υπηρεσιακών παραγόντων, επισημάνθηκε ότι είναι επιτακτική ανάγκη τόσο να συνεχιστούν οι έλεγχοι όσο και να τηρούνται οι κανόνες για την πρόληψη της ανάπτυξης πληθυσμών του βακτηρίου.

«Πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε τους ελέγχους και οι ξενοδόχοι πρέπει να ρυθμίζουν τη σωστή θερμοκρασία του νερού και να κάνουν καλή χλωρίωση. Έτσι θα εφαρμόσουμε τα σωστά μέτρα πρόληψης», ανέφερε ο κ Πιτσούλης.

Περιστατικά, τα οποία ερευνώνται ως ύποπτα για νόσηση από Legionella pneumophila, στρέφουν την προσοχή των αρχών σε πιθανές ελλείψεις στον έλεγχο των συστημάτων ύδρευσης και κλιματισμού.

Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΕΟΔΥ, σε δεξαμενές, ντους και πισίνες ήταν σοκαριστικά: το 50% των δειγμάτων νερού σε πισίνες, ντους και τζακούζι βρέθηκε θετικό στο επικίνδυνο βακτήριο της λεγιονέλλας.

H Βρετανίδα τουρίστρια δεν κόλλησε Νόσο των Λεγεωνάριων από τον κλιματισμό
Η Βρετανίδα τουρίστρια έκανε διακοπές σε ξενοδοχείο του Ηρακλείου και κατέληξε διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του «Βενιζέλειου» Νοσοκομείου με βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού, αφού βρέθηκε θετική στο βακτήριο. Οι γιατροί δίνουν μάχη να την αποσυνδέσουν από τα μηχανήματα.

Το ζευγάρι έφτασε στην Κρήτη στις 29 Μαΐου. Η γυναίκα απέφευγε τον κλιματισμό λόγω χρόνιας ωτίτιδας, σύμφωνα με τον σύζυγό της, όμως κολυμπούσε κανονικά στην πισίνα του ξενοδοχείου.

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίστηκαν στις 6 Ιουνίου και τέσσερις μέρες αργότερα διασωληνώθηκε.

Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν «τώρα» στην Κρήτη
Το συγκεκριμένο βακτήριο αναπτύσσεται σε μεσαίες θερμοκρασίες, δηλαδή από 30 ως 40 βαθμούς Κελσίου.

Γι΄αυτό το λόγο, όπως εξήγησε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης δημόσιας υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Αντώνης Παπαδάκης, «το νερό που χρησιμοποιείται στο πότισμα, στο ντους, στα σιντριβάνια και όπου αλλού μπορεί να εισέλθει νερό στο σώμα μέσω της αναπνοής, πρέπει να είναι είτε κρύο είτε ζεστό. Το νερό στους 50 βαθμούς εμποδίζει το βακτήριο να αναπτυχθεί και σε ακόμα μεγαλύτερες το καταστρέφει. Επίσης δεν αναπτύσσεται ούτε στις χαμηλές θερμοκρασίες».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι ξενοδοχειακές μονάδες πρέπει να κάνουν σωστή συντήρηση των μηχανημάτων τους. Το γεγονός ότι στο 50% των δειγμάτων υπήρχε το βακτήριο, είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσα».

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αναμένεται να βρεθεί στην Κρήτη, ώστε να στηρίξει την προσπάθεια ελέγχου και πρόληψης.

Η εγκύκλιος Αγαπηδάκη
Σύμφωνα με την εγκύκλιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, η Legionella αποτελεί κρίσιμο δείκτη παρακολούθησης της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης και συνδέεται με την ασφάλεια των εσωτερικών συστημάτων διανομής νερού.

Στα τουριστικά καταλύματα, η δειγματοληψία για legionella πρέπει να διενεργείται τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο και αποτελεί ευθύνη των διαχειριστών των εγκαταστάσεων.

Η μη συμμόρφωση με τα προβλεπόμενα όρια ενεργοποιεί υποχρεώσεις για άμεσες επανορθωτικές ενέργειες, ενώ επισύρει ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Σε περίπτωση κινδύνου, οι αρμόδιες Υπηρεσίες Περιβαλλοντικής Υγιεινής οφείλουν να διακόψουν ή να περιορίσουν την παροχή νερού, προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία.

Σε περίπτωση παραβάσεων, οφείλει να ενημερώνεται άμεσα το Υπουργείο Τουρισμού και οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού.

«Αφήστε το πρώτο νερό να τρέξει»
Η Περιφέρεια Κρήτης καλεί και τους πολίτες να ενημερωθούν για το ζήτημα και να λαμβάνουν μέτρα ατομικής προφύλαξης.
«Καλό είναι να αφήνουμε το νερό να τρέξει λίγο πριν κάνουμε ντους σε ξενοδοχεία», σημειώνει ο κ. Παπαδάκης. «Αυτό μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εισπνοής σταγονιδίων που μπορεί να περιέχουν το βακτήριο».

ΠΗΓΗ news247.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις