ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

"Αναγκαία τα έργα συντήρησης στο σχολείο Κούμπερι"

Κοινοποίηση
Tweet

Ερώτηση του Μιχ. Μπεκίρη στη Βουλή

Την αναγκαιότητα των έργων συντήρησης και αντιστήριξης του παλαιού σχολείου στον οικισμό Κούμπερι  στη Δροσιά ζητά, ο Βουλευτής Αχαΐας και πρώην Υφυπουργός Μιχάλης Μπεκίρης με ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή προς τον Υπουργό  Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων. Ο Αχαιός πολιτικός επισημαίνει ότι η μάντρα του πρανούς, πάνω στην οποία έχει κτιστεί το παλαιό Δημοτικό Σχολείο, η οποία  βρίσκεται δίπλα ακριβώς από τον κεντρικό δρόμο, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των διερχόμενων πεζών και των οχημάτων.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Στο Δήμο Ερυμάνθου  και συγκεκριμένα στον Οικισμό Κούμπερι της Τοπικής Κοινότητας Δροσιάς, υπάρχει  παραδοσιακό λιθόκτιστο σχολικό κτίριο, το οποίο κατασκευάστηκε το 1930-1932  και το οποίο έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο και  το οποίο σήμερα λειτουργεί ως Πολιτιστικό Κέντρο της περιοχής.

Η θέση του κτιρίου, το οποίο δομικά βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, είναι στην κορυφή μικρού υψώματος (πρανούς) το οποίο αντιστηρίζεται από πέτρινη μάντρα μήκους σαράντα (40) περίπου μέτρων και μέσου ύψους πέντε (5) μέτρων, η οποία κατασκευάστηκε ταυτόχρονα με το σχολείο.

Δυστυχώς όμως στις αρχές Μαρτίου του 2011, με τις έντονες βροχοπτώσεις εκείνης της περιόδου, ο παλιός πέτρινος μαντρότοιχος του σχολείου κατέρρευσε με ορατό πλέον τον κίνδυνο να συμπαρασυρθεί και το σχολικό κτίριο.

Η μάντρα του πρανούς, πάνω στην οποία έχει κτιστεί το παλαιό Δημοτικό Σχολείο, βρίσκεται δίπλα ακριβώς από  τον κεντρικό δρόμο (πρώην Νομαρχιακή οδός «Δροσιάς- Κουμπερίου-Ερυμάνθειας»), γεγονός το οποίο δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των  διερχόμενων πεζών και των οχημάτων. Ήδη η αποκόλληση και τελικώς η κατάρρευση του πέτρινου τοιχίου, προκάλεσε πολύ σοβαρές ζημιές σε δύο σπίτια, που είναι κτισμένα δίπλα και κάτω από το πρανές.

Κατόπιν αυτών και με δεδομένο ότι για  την πλήρη και μόνιμη αποκατάσταση της ευστάθειας του πρανούς, απαιτείται η κατασκευή νέου έργου το οποίο σύμφωνα με την Τεχνική Έκθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, το εκτιμώμενο κόστος του θα ανέλθει στις 150.000€ περίπου και επειδή ο Δήμος Ερυμάνθου  βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο αρμόδιος Υπουργός: 1. Είναι διατεθειμένος να  ένταξη τα έργα προστασίας του κτιρίου, σε κάποιο από τα Εθνικά ή Ευρωπαϊκά Προγράμματα, για να αποφύγουμε τον κίνδυνο να θρηνήσουμε, ενδεχομένως και ανθρώπινες ζωές, από μια πιθανή κατάρρευσή του, εξέλιξη την οποία δεν αποκλείουν οι μηχανικοί του Δήμου;. 2 Εάν ναι σε ποιο πρόγραμμα θα ενταχθεί; 3. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των εργασιών;»

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις