ΥΓΕΙΑ

/

Έχετε πρησμένα πόδια; Αυτά τα 5 τρόφιμα και ποτά θα μπορούσαν να ευθύνονται για το οίδημα

Πηγή φωτογραφίας: erik-witsoe/unsplash

Κοινοποίηση
Tweet

Τι μπορείτε να κάνετε

Γιατροί αποκαλύπτουν τους κύριους ενόχους για το πρήξιμο στα πόδια που πρέπει να αποφεύγετε.

Εάν έχετε απολαύσει ποτέ ένα νόστιμο γεύμα και παρατηρήσατε ότι μετά το φαγητό είχατε πρησμένα πόδια είναι φυσικό να αναρωτηθείτε τι θα μπορούσε να το προκαλεί.

Υπάρχουν τρόφιμα που προκαλούν πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους; Ενώ υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες για πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους, σίγουρα υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να το προκαλέσουν.

Το πρήξιμο στα πόδια, τους αστραγάλους και τα άκρα είναι μια ιατρική πάθηση γνωστή ως οίδημα που συμβαίνει όταν συσσωρεύεται υγρό στους ιστούς. Εάν αντιμετωπίζετε αυτόν τον τύπο οιδήματος τακτικά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον ρόλο που μπορεί να παίζει η διατροφή σας.

Το οίδημα είναι η συσσώρευση υγρών και το πρήξιμο που εμφανίζεται στους ιστούς, τις κοιλότητες ή τα όργανα του σώματος. Πιο συχνά επηρεάζει τα πόδια, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα σημεία του σώματος, εξηγεί η Dr. Sulagna Misra, MD, BCMAS, ιατρός ολιστικής ιατρικής και ιδρύτρια της Misra Wellness.

Η Dr. Nancy Bono, DO, Πρόεδρος της Οικογενειακής Ιατρικής στο Κολλέγιο Οστεοπαθητικής Ιατρικής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης, αναφέρει ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες για το οίδημα. Μία από αυτές, εξηγεί, είναι η πολύωρη ορθοστασία ή καθιστή θέση: «Η βαρύτητα μπορεί να τραβήξει νερό στα πόδια και τα πέλματα, κάτι που συνήθως γίνεται αντιληπτό. Για παράδειγμα, τα παπούτσια μπορεί να σφίξουν ή να υπάρχει σφίξιμο στο δέρμα».

Αυτά είναι τα 5 τρόφιμα και ποτά θα μπορούσαν να ευθύνονται για τα πρησμένα πόδια
Αν αντιμετωπίζετε οίδημα στα πόδια, τους αστραγάλους, τα πέλματα ή άλλα μέρη του σώματος, υπάρχουν 5 τρόφιμα και ποτά που πρέπει να αποφεύγετε:

Ψωμί και ζυμαρικά
Σόδα
Χυμοί
Αλλαντικά
Τηγανητά

Ψωμί και ζυμαρικά
Σύμφωνα με την Dr. Bono, για μερικούς ανθρώπους, τα τρόφιμα με βάση το λευκό αλεύρι (όπως ψωμί και ζυμαρικά) μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο. Αυτό, όπως επισημαίνουν και οι δύο γιατροί, ισχύει ιδιαίτερα για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη. Όταν κάποιος με δυσανεξία στη γλουτένη καταναλώνει τρόφιμα με γλουτένη, προκαλείται φλεγμονή στον οργανισμό, η οποία μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε πρήξιμο. Εάν υποψιάζεστε ότι η γλουτένη είναι η αιτία του οιδήματός σας, μπορεί να είναι χρήσιμο να την αποκλείσετε από τη διατροφή σας για αρκετές εβδομάδες για να δείτε αν υποχωρούν τα συμπτώματα.

Σόδα
Και οι δύο γιατροί συμφωνούν ότι τα τρόφιμα και τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως η σόδα, μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο. Αυτό συμβαίνει επειδή η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί φλεγμονή στον οργανισμό. Οι διατροφικές οδηγίες για τους Αμερικανούς συνιστούν να διατηρείται η ζάχαρη κάτω από το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων που καταναλώνονται. Αυτό σημαίνει ότι εάν καταναλώνετε κατά μέσο όρο 2.000 θερμίδες την ημέρα, λιγότερες από 200 θερμίδες πρέπει να προέρχονται από ζάχαρη.

Χυμοί
Ο χυμός μπορεί να είναι ένα υγιεινό ποτό όταν καταναλώνεται με μέτρο, αλλά η Dr. Bono επισημαίνει ότι ορισμένοι χυμοί είναι γεμάτοι με πρόσθετη ζάχαρη. Όπως και με τα αναψυκτικά, η πρόσθετη ζάχαρη στο χυμό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, η οποία στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο. Ελέγχετε πάντα τις ετικέτες όταν αγοράζετε χυμό.

Αλλαντικά
Και οι δύο γιατροί αναφέρουν ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο – και τα αλλαντικά είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα που πρέπει να προσέχετε. Οι διατροφικές οδηγίες για τους Αμερικανούς συνιστούν να διατηρείται το νάτριο κάτω από τα 2.300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Εάν σκεφτείτε ότι ένα τυπικό σάντουιτς περιέχει νάτριο τόσο στα αλλαντικά, όσο και στο τυρί και το ψωμί, μπορεί να μετατραπεί σε ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Για να μειώσετε το νάτριο στα σάντουιτς σας, σκεφτείτε να αντικαταστήσετε τα αλλαντικά με κρύα κομμάτια χαμηλά σε νάτριο, ή με τόφου, τέμπε ή αυγά.

Τηγανητά
Εάν αντιμετωπίζετε πρήξιμο τακτικά, η Dr. Misra συνιστά να αποκλείσετε τα τηγανητά φαγητά από τη διατροφή σας. Το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι δύο κορυφαία θρεπτικά συστατικά που συστήνουν οι γιατροί που ειδικεύονται στην υγεία των οστών. Αλλά όπως το τυρί δεν πρέπει να είναι η μοναδική πηγή διατροφής σας για την υποστήριξη των οστών σας, έτσι κι εσείς θα χρειαστείτε μια ευρύτερη, πιο ισορροπημένη διατροφή.

Γιατί έχετε πρησμένα πόδια
Η σχέση μεταξύ διατροφής και οιδήματος είναι σημαντική για την κατανόηση της διαχείρισης των υγρών στον οργανισμό. Η Dr. Misra επισημαίνει ότι οι δίαιτες που είναι εξαιρετικά χαμηλές σε πρωτεΐνη μπορούν να προκαλέσουν οίδημα. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν η ποσότητα πρωτεΐνης στο αίμα είναι χαμηλή, το νερό μπορεί να διαρρεύσει από τα αιμοφόρα αγγεία και να συσσωρευτεί στους ιστούς, προκαλώντας πρήξιμο.

«Όταν η πρωτεΐνη περιορίζεται – όπως σε ορισμένες μορφές υποσιτισμού, ηπατικών ή νεφρικών παθήσεων – υπάρχει μείωση της ωσμωτικής πίεσης ή της πίεσης “συγκέντρωσης νερού” του πλάσματος, που ονομάζεται επίσης “ογκοτική” πίεση. Αυτό προκαλεί τη συγκέντρωση υγρών σε άλλες περιοχές εκτός από αυτές που θα έπρεπε φυσιολογικά να βρίσκονται. Συχνά βλέπουμε αυτό το φαινόμενο σε περιοχές όπου τα τρόφιμα ή η πρωτεΐνη είναι σπάνια», εξηγεί η Dr. Misra.

Και οι δύο γιατροί επισημαίνουν επίσης ότι μια διατροφή με πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, ιδιαίτερα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, μπορεί επίσης να προκαλέσει οίδημα. Αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωση πολύ αλατιού αυξάνει την ποσότητα υγρού στον οργανισμό, έξω από τα κύτταρα. Αυτή η ανισορροπία οδηγεί τον οργανισμό να συγκρατήσει το νάτριο και τα υγρά, προκαλώντας στη συνέχεια πρήξιμο.

Τι μπορείτε να κάνετε
«Συμπεριλάβετε φρούτα, λαχανικά, ολικής αλέσεως δημητριακά, άπαχες πηγές πρωτεΐνης και υγιεινά λίπη στη διατροφή σας», λέει ο Dr. Topilow. «Περιορίστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα ζαχαρούχα ποτά και το υπερβολικό αλάτι». Τα επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολική αύξηση βάρους, η οποία δεν είναι καλή για την υγεία των οστών. «Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία μπορεί να επιβαρύνει επιπλέον τα οστά, αυξάνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων», εξηγεί ο Dr. Topilow.

«Οι ήπιες περιπτώσεις οιδήματος συνήθως υποχωρούν από μόνες τους, ειδικά με ορισμένες προσαρμογές στον τρόπο ζωής. Πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν άλλα μέτρα, όπως φάρμακα που βοηθούν το σώμα να αποβάλλει το υπερβολικό υγρό στα ούρα», λέει η Dr. Bono.

Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, επομένως η ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης των τροφών και των ποτών που προαναφέρθηκαν μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να μειώσετε το πρήξιμο στα πόδια. Όμως, αν αυτό δεν σας βοηθήσει, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

Άλλες αιτίες για το πρήξιμο
Πέρα από την διατροφή υπάρχουν και άλλες που μπορεί να προκαλέσουν σε κάποιον πρήξιμο σε ορισμένα σημεία του σώματος, όπως τα πόδια.

Άλλες αιτίες του οιδήματος, σύμφωνα με την Dr. Bono, περιλαμβάνουν:

  • την εγκυμοσύνη,
  • ορισμένα φάρμακα (όπως αντιυπερτασικά, αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ορμόνες),
  • αλλεργικές αντιδράσεις
  • και άλλα προβλήματα υγείας (όπως καρδιακή ανεπάρκεια, ηπατική νόσος, νεφρική νόσος και ηλιακό έγκαυμα).

Και οι δύο γιατροί αναφέρουν ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει οίδημα, αλλά οι έγκυες και οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Σε τέτοιες περιπτώσεις συστήνεται η επίσκεψη στον γιατρό.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Well Being