Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Euro 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Χαλκίδα: Πώς δρούσε η συμμορία των εφοριακών στην «αμαρτωλή» ΔΟΥ

Χαλκίδα: Πώς δρούσε η συμμορία των εφορι...

Η «εγκέφαλος», το «βαθύ λαρύγγι» και το «τυράκι» για «έξτρα εισόδημα»

Με χειροπέδες στα χέρια οδηγήθηκαν λίγο μετά τις 16:00 το απόγευμα της Τετάρτης η Διευθύντρια της εφορίας Χαλκίδας και ακόμη 6 εμπλεκόμενοι στην υπόθεση εγκληματικης οργάνωσης που ξεσκέπασε μετά από μεγάλη επιχείρηση η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων.

Οι  συλληφθέντες εφοριακοί που είχαν ως έδρα τη ΔΟΥ Χαλκίδας και φέρονται να εκβίαζαν επιχειρηματίες αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά, πήραν προθεσμία ώστε να απολογηθούν αύριο Παρασκευή.

Το ανώνυμο τηλεφώνημα από το «βαθύ λαρύγγι»
Κεντρικά προσωπα στο οργανωμένο κύκλωμα που δρούσε στη ΔΟΥ Χαλκίδας, ήταν η 50χρονη Προϊσταμένη της Υπηρεσίας, ο 52χρονος Υποδιευθυντής και βραχίονες τρεις υπαλλήλους, έναν λογιστή και μια 56χρονη που εκτελούσε χρέη διεκπεραιώτριας.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό των «Αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ που μετά από έρευνες πολλών μηνών κατάφερε να το “ξεδοντιάσει” και να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους επίορκους υπαλλήλους, η αρχή για το τέλος της δράσης των συλληφθέντων στάθηκε ένα ανώνυμο τηλεφώνημα.

Η καταγγελία έγινε στα τέλη Νοεμβρίου, από ένα «βαθύ λαρύγγι» που κάρφωσε στις αρχές την «ομάδα της διαφθοράς» στη ΔΟΥ Χαλκίδας, που έβαζε στο μάτι τα θύματα της και απαιτούσε εκβιαστικά «φακελάκια» πολλών χιλιάδων ευρώ έτσι ώστε όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο διαβιβαστικό.

Στη δικογραφία μαζί με την «ομάδα των 7» εμπλέκονται και άλλα έξι άτομα τα οποία όμως δεν έχουν συλληφθεί. Το μπλόκο των αρχών έγινε στις 21 Μαΐου, μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί 17 περιπτώσεις με την ομάδα να αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες για «Εγκληματική Οργάνωση», «Δωροληψία Υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση», «Παράβαση καθήκοντος», «Εκβίαση και απόπειρα αυτής κατ’ επάγγελμα», «Δωροδοκία Υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση», και των διατάξεων «Περί όπλων».

«Εγκέφαλος» της συμμορίας η 50χρονη προϊσταμένη
Εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με τους αδιάφθορους της ΕΛ.ΑΣ., ήταν η 50χρονη Προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, ενώ δεξί της χέρι ήταν η υπεύθυνη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας 67 ετών.

Σημαντικά μέλη στη δομή της συμμορίας ήταν τρεις ακόμη εργαζόμενοι της Εφορίας. Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Ελέγχου 52 ετών,  ο Προϊστάμενος στο Τμήμα Εσόδων 54 ετών και ένας υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας 50 ετών.

Αναμεσά στους συλληφθέντες είναι μια 56χρονη διεκπεραιώτρια και ένας 62χρονος λογιστής οι οποίοι ανήκαν στην υποομάδα που είχε δημιουργήσει η Αρχηγός της οργάνωσης.

«Το έκανα για έξτρα εισόδημα»
Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό η προϊστάμενη κατά την προσαγωγή της στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, μας, ανέφερε προφορικά ότι πριν ακόμα λάβει τη θέση της ως προϊσταμένη στη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας το Σεπτέμβριο 2023, γνώριζε ότι υπήρχαν υπάλληλοι που λάμβαναν παράνομα χρηματικά ποσά για την παροχήφορολογικών «διευκολύνσεων» σε εταιρείες.

Όταν ανέλαβε τη θέση της Προϊσταμένης, την προσέγγισαν η 67χρονη υπάλληλος και η 56χρονη διεκπεραιώτρια αναφέροντας ότι με τον τρόπο που ενεργούν τόσα χρόνια, όλοι είναι ικανοποιημένοι και θα μπορούσε να έχει και η ίδια έξτρα εισόδημα ως βοήθημα για τις δικές της ανάγκες, πείθοντάς την να συμμετέχει ως Προϊσταμένη στις παράνομες ενέργειες”.

Η δράση και το who is who της συμμορίας
Η δράση της ομάδας όπως αναφέρεται ήταν διαρκής, τουλάχιστον από αρχές του μήνα Νοεμβρίου του 2023, με σκοπό την αποκόμιση παράνομων χρηματικών ποσών για τα μέλη της. Οι ενέργειες – διευκολύνσεις στις οποίες προέβαινε ως «υπηρεσία» η εγκληματική οργάνωση, απαιτώντας το ανάλογο αντίτιμο, λάμβαναν χώρα κατ’ εντολή, γνώση και έγκριση της Προϊσταμένης Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας.

Τα χρηματικά ποσά που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση, παραλάμβανε είτε η 50χρονη, είτε κάποιο σημαίνον μέλος της Οργάνωσης μια 67χρονη υπάλληλο και μια 56χρονη διεκπεραιώτρια, ενώ η διανομή αυτών στα λοιπά μέλη – υπαλλήλους της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας γίνονταν αποκλειστικά από την 50χρονη Προιστάμενη.

Η υπό έρευνα Οργάνωση, είχε έδρα την Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, όπου η 50χρονη εκτελούσε καθήκοντα Προϊσταμένης, με τα λοιπά μέλη να είναι υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, εξασφαλίζοντας τις κατάλληλες υπηρεσιακές θέσεις για μεγιστοποίηση των παράνομων κερδών της Οργάνωσης, διασφαλίζοντας παράλληλα την υποταγή των μελών σε αυτήν,
λόγω της υπηρεσιακής ιεραρχίας.

Για τον μέγιστο εντοπισμό υποθέσεων με φορολογικές εκκρεμότητες και την απαίτηση χρηματικού ποσού, η προϊσταμένη επικοινωνούσε τακτικά και με την 56χρονη διεκπεραιώτρια η οποία όντας διεκπεραιώτρια, παρείχε πληθώρα πληροφοριών σχετικά με εταιρείες.

Διαρκούσης έρευνας, διαπιστώθηκε η ύπαρξη και δράση μίας υποομάδας (Κλειστός πυρήνας Αρχηγού), αποτελούμενη από δύο μέλη την 56χρονη διεκπεραιώτρια και έναν 62χρονο λογιστή, η οποία είχε άμεση επικοινωνία με την προϊσταμένη.

Μάλιστα, η προϊσταμένη, προέβαινε σε επικοινωνία με τα μέλη της εν θέματι υποομάδας, αποκλειστικά με επιχειρησιακή τηλεφωνική σύνδεση (ghost phone) υπό στοιχεία ανύπαρκτου αλλοδαπού, προκειμένου να εξαλείψει πιθανότητα εντοπισμού από Διωκτικές Αρχές.

Τα μέλη της υποομάδας είχαν την εμπιστοσύνη της Προϊσταμένης, το οποίο, αναδεικνύεται από τις μεταξύ τους συνομιλίες (προϊστάμενης και διεκπεραιώτριας) για την τοποθέτηση των «σωστών» υπαλλήλων στις καίριες θέσεις της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας και την ίδρυση «στεγανών» για την προστασία της λειτουργίας της Οργάνωσης.

Επισημαίνεται, ότι η εμπιστοσύνη προς τα μέλη της υποομάδας είναι τέτοια, που η προϊστάμενη, συμφώνησε στην σταδιακή μελλοντική απομάκρυνση μιας 67χρονης υπαλλήλου, σημαίνων μέλος της Οργάνωσης, ένεκα προτροπής της διεκπεραιώτριας, καθώς, λόγω επικείμενης συνταξιοδότησής της, κρίθηκε ότι ενεργεί ρισκάροντας την λειτουργία της Οργάνωσης (απαιτεί χρηματικά ποσά χωρίς την τήρηση «στεγανών»).

Από το σύνολο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι η υπό έρευνα εγκληματική ομάδα αποτελούταν από τους:
• (Αρχηγός) η 50χρονη Προϊστάμενη
• (Σημαίνον Μέλος) μια 67χρονη υπάλληλος – Υπεύθυνη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας,
• (Σημαίνον Μέλος) 56χρονη διεκπεραιώτρια (Υποομάδα Αρχηγού)
• (Σημαίνον Μέλος) 62χρονος λογιστής (Υποομάδα Αρχηγού)
• (Μέλος) 52χρονος Υποδιευθυντής της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, Προϊστάμενος του Τμήματος
Ελέγχου.
• (Μέλος) 54χρονος Προϊστάμενος στο Τμήμα Εσόδων.
• (Μέλος) 50χρονος υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας.

Η αστυνομική επιχείρηση
Η αστυνομική επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 21-05-2024. Το κλιμάκιο των  “Αδιάφθορων” είχαν θέσει σε επιτήρηση το κτίριο της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας όταν εντόπισαν πολίτη να εισέρχεται στην Υπηρεσία κρατώντας φάκελο στα χέρια του.

Όπως αναφέρεται “Όταν ο πολίτης εξήλθε από τη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, τον προσέγγισαν, τον ακινητοποίησαν και σε σχετική τους ερώτηση τους ανέφερε ότι παρέδωσε στην Προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, εντός του γραφείου της, έναν κλειστό φάκελο, λευκού χρώματος, ο οποίος περιείχε 10.000 ευρώ, κατόπιν εκβίασης από υπαλλήλους της ανωτέρω Υπηρεσίας για βλάβη της επιχείρησής του, πράξη που είχε επαναλάβει και την 17-05-2024, ημέρα Παρασκευή, ενεργώντας υπό τις υποδείξεις της προϊσταμένης και της 67χρονης υπαλλήλου.

Κατόπιν τούτου, Στελέχη της Υπηρεσίας μας εντόπισαν και συνέλαβαν την ομάδα των 7 επίορκων υπαλλήλων.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο γραφείο της προϊσταμένης βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ, καθώς και ο φάκελος εντός του οποίου προφανώς είχε παραδώσει το ανωτέρω ποσό ο εν λόγω πολίτης.
Σε λοιπές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν (σωματικές, κατ’ οίκον, οχημάτων κλπ) ανευρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:
• Το συνολικό χρηματικό ποσό των ογδόντα οχτώ χιλιάδων επτακοσίων ενενήντα πέντε (-78.795-) ευρώ,
• Δέκα (10) κινητές τηλεφωνικές συσκευές,
• Τέσσερα (4) σημειωματάρια με χειρόγραφες σημειώσεις.

Επίσης ελήφθησαν αντίγραφα υποθέσεων, από το συμβατικό αρχείο της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, όπου οι ιδιώτες κατέβαλαν χρήματα, προκειμένου πραγματοποιηθεί ενδελεχής φορολογικός έλεγχος.

Ειδικότερα, σε σημειωματάριο που κατασχέθηκε κατά την έρευνα που διενεργήθηκε στο γραφείο της προϊστάμενης, αναγράφονται ιδιόχειρες σημειώσεις με ονόματα μελών της Οργάνωσης και εμπλεκομένων, που προέκυψαν κατά την έρευνα, ημερομηνίες και αναγραφόμενα χρηματικά ποσά δίπλα σε αυτά. Ειδικότερα, αναγράφονται συγκεκριμένα
ονόματα με αναγραφόμενα ποσά δίπλα από 250 έως 11.000 και ημερομηνίες από 4-11-2020 έως και τον Μάιο του 2024,
• Πλήθος φωτοαντιγράφων υποθέσεων της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας,
• Ένα δίκαννο κυνηγετικό όπλο, για το οποίο δεν υπήρχε άδεια κατοχής.
 

*ΠΗΓΗ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις