ΥΓΕΙΑ

/

Το πασίγνωστο πράσινο σαλατικό που μάχεται τον καρκίνο και προστατεύει άμυνα και όραση

ΦΩΤΟ pixabay

Κοινοποίηση
Tweet

Έχει μοναδική γεύση και φανταστικά οφέλη για τον οργανισμό

Άλλοι την αγαπούν. Άλλοι, πάλι, λατρεύουν να τη μισούν. Το σίγουρο είναι ένα: Προσθέτει γεύση σε πολλά διαφορετικά πιάτα και μια σειρά από οφέλη ζωτικής σημασίας για την υγεία

Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να εντάξετε τη ρόκα στη διατροφή σας;

 Η ρόκα ανήκει στην «οικογένεια» των σταυρανθών λαχανικών και είναι γνωστή για τη χαρακτηριστική, πικρή της γεύση και τις ευεργετικές της ιδιότητες, οι οποίες οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά της σε αντικαρκινικούς παράγοντες, φυτικές ίνες και φυτοχημικά. Παράλληλα, είναι «φτωχή» σε σάκχαρα, θερμίδες, υδατάνθρακες και κακά λιπαρά, κάτι που την καθιστά ιδανική προσθήκη σε κάθε υγιεινή διατροφή.

Μεταξύ άλλων, εμπεριέχει σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών ζωτικής σημασίας, όπως:

  •  Ασβέστιο, που είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική πήξη του αίματος, την υγεία των οστών και των δοντιών, καθώς και τη λειτουργία μυών και νεύρων.
  • Κάλιο, ένα μέταλλο και ηλεκτρολύτης ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της καρδιάς και των νεύρων, που βοηθά στη φυσιολογική σύσπαση των μυών και τη μείωση των αρνητικών επιδράσεων του νατρίου, κάτι που καθιστά την ρόκα ένα εξαιρετικό τρόφιμο για τους ανθρώπους με υπέρταση.
  • Φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β, που βοηθά στην παραγωγή του DNA και άλλου γενετικού υλικού, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις έγκυες ή όσες σχεδιάζουν να συλλάβουν, για την πρόληψη ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα, όπως η δισχιδής ράχη.
  • Βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που ενισχύει το ανοσοποιητικό, την υγεία των ιστών και την απορρόφηση του διατροφικού σιδήρου.
  • Βιταμίνη Κ, που βοηθά στην πήξη του αίματος.
  • Βιταμίνη Α, ένα αντιοξειδωτικό, που υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την ανάπτυξη των κυττάρων, τη νυχτερινή όραση και τη συνολική υγεία των ματιών. Συμβάλλει, επίσης, στη διατήρηση της λειτουργίας των νεφρών, των πνευμόνων και της καρδιάς.

Εκτός από τα εντυπωσιακά οφέλη της στην υγεία, μπορεί επίσης να καταπολεμήσει τη δυσάρεστη αναπνοή.

Διατροφικά, η ρόκα είναι ευέλικτη στη χρήση και μπορεί να προστεθεί σε μια πληθώρα διαφορετικών πιάτων. Είναι προτιμότερο να καταναλώσετε την ρόκα ωμή, ώστε να διατηρήσετε τη μοναδική της γεύση. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε ως βασικό υλικό, προσθέτοντας μόνο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι ή ως στοιχείο πιο σύνθετων πιάτων, συνδυάζοντάς την με υλικά, όπως ντοματίνια, κοτόπουλο και καρύδια. Συνδυάζεται επίσης καλά με εσπεριδοειδή και μούρα, αποτελώντας ένα ευχάριστο συστατικό σε φρουτοσαλάτες.

 Η ρόκα μπορεί επίσης να αντικαταστήσει τον βασιλικό σε συνταγές πέστο, καθώς ταιριάζει τέλεια με υλικά όπως η παρμεζάνα και το κουκουνάρι. Όταν μαγειρεύεται, η γεύση της ρόκας είναι λιγότερο έντονη και μπορεί να συνοδεύσει ιδανικά πιάτα όπως ζυμαρικά με κολοκύθα και κατσικίσιο τυρί.

 Επομένως, δεν έχετε κανένα λόγο να μην εντάξετε αυτό το ευπροσάρμοστο, θρεπτικό, πράσινο λαχανικό σε μια ποικιλία πιάτων, απολαμβάνοντας την ξεχωριστή του γεύση και τα πολυάριθμα οφέλη του.

 

ΠΗΓΗ ygeiamou.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Well Being