SPOTLIGHT

/

Αυτές είναι οι πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο

Κοινοποίηση
Tweet

Πώς «έχτισαν» τις αμύθητες περιουσίες τους

Για πολλούς αιώνες, ο επιχειρηματικός κόσμος ήταν ανδροκρατούμενος, με τις γυναίκες, σπάνια, να αναγνωρίζονται για τα επιτεύγματά τους. Μετά από σκληρούς αγώνες, οι συνθήκες έχουν αλλάξει αισθητά.

Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές προκλήσεις και ανισότητες, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν για να επιτευχθεί πλήρης ισότητα μεταξύ των φύλων. Σύμφωνα με την Human Rights Watch, υπολογίζεται, ότι χρειάζονται ακόμα 286 χρόνια, για να καλυφθεί το παγκόσμιο χάσμα μεταξύ των φύλων.

Ωστόσο, οι χώρες που δίνουν προτεραιότητα στην ελευθερία και την ισότητα των γυναικών είναι εκείνες που ευημερούν περισσότερο. Μελέτες από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποκαλύπτουν, ότι η μείωση του χάσματος των φύλων στις αγορές εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του ΑΕΠ σε αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες, κατά περίπου 8%.

 Σύμφωνα με το therichest.com, αυτές είναι οι πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο.

6. Ραφαέλα Απόντε-Ντίαμαντ (MSC)
Καθαρή αξία: 34,2 δισεκατομμύρια δολάρια

Θέση: 46η 

Η Ραφαέλα Απόντε-Ντίαμαντ και ο σύζυγός της, Τζιανλουίτζι, είναι οι ιδρυτές και συνιδιοκτήτες του μεγαλύτερου μεταφορέα εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, καθώς κατέχουν το 50% της εταιρείας. Η περιουσία της Ραφαέλα Απόντε-Ντίαμαντ αποδεικνύει πώς η αγάπη μπορεί να συνδυαστεί επιτυχώς με τον κόσμο των επιχειρήσεων.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1970 και μαζί ίδρυσαν την Mediterranean Shipping Company (MSC) λαμβάνοντας ένα δάνειο ύψους 200.000 δολαρίων για το πρώτο τους πλοίο, το οποίο ονόμασαν, Patricia. Σήμερα, μετά από 54 χρόνια, η MSC είναι αδιαμφισβήτητα, η μεγαλύτερη εταιρεία πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σε ό,τι αφορά την έκταση του στόλου και τη χωρητικότητα.

5. Σαβίτρι Τζιντάλ (Jindal Group)
Καθαρή αξία: 36,2 δισεκατομμύρια δολάρια

 
Θέση: 41η

Η Σαβίτρι Τζιντάλ, η πλουσιότερη γυναίκα στην Ινδία, χαρακτηρίζεται ως μια σοφή επιχειρηματίας και μια σημαντική πολιτική φιγούρα. Στα 84 της χρόνια, η Τζιντάλ είναι πρόεδρος του ομίλου Jindal – κορυφαίας εταιρείας στην αγορά χάλυβα, την ενέργεια και τις υποδομές της Ινδίας. Με καθαρή περιουσία που ανέρχεται σε 36,2 δισεκατομμύρια δολάρια, η οικογένεια Jindal αντιπροσωπεύει έναν από τους πλουσιότερους οικονομικούς ομίλους της χώρας.

Η Τζιντάλ ανέλαβε τα ηνία τόσο της οικογένειάς της, όσο και του ομίλου της έπειτα από το θλιβερό αεροπορικό δυστύχημα του συζύγου της, Ομ Πρακάς Τζιντάλ, το 2005. Οι τέσσερις γιοι της διαχειρίζονται την Jindal Group και έχουν διπλασιάσει την καθαρή τους αξία σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 
4. Τζακλίν Μαρς (Mars)
Καθαρή αξία: 39,1 δισεκατομμύρια δολάρια

 
Θέση: 31η

Η Τζακλίν Μαρς, Αμερικανίδα επιχειρηματίας και εγγονή του Φρανκ Μαρς του ιδρυτή της εταιρείας Mars με ζαχαρωτά, τροφές κατοικίδιων και προϊόντα φροντίδας, αναδεικνύεται ως μια από τις πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο. Ο Φρανκ Μαρς φέρεται να φυτέψει ένα σπόρο πριν από 113 χρόνια, ο οποίος εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα «δέντρα πλούτου» στην αμερικανική επιχειρηματική σκηνή. Η εταιρεία Mars, αξίζει τώρα πάνω από 120 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Τζακλίν κατέχει το ένα τρίτο της εταιρείας και είναι τώρα η τέταρτη πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο, με περιουσία που εκτιμάται στα 39,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Μετά από 20 χρόνια εργασίας, αποσύρθηκε οριστικά από την εταιρεία Mars το 2001, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της σε μια μη κερδοσκοπική φιλανθρωπική προσπάθεια, το Mars Foundation. Το 2019, το Forbes την ανέδειξε ως τον πλουσιότερο κάτοικο της πολιτείας της Βιρτζίνια εκείνη την εποχή, με περιουσία αξίας 28,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

3. Τζούλια Κοχ (Koch Industries)
Καθαρή αξία: 65,3 δισεκατομμύρια δολάρια

 
Θέση: 24η

Η Τζούλια Κοχ, 62 ετών, κατέχει το 42% των περίπου 125 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έσοδα, που δημιουργεί η Koch Industries. Τα θεμέλια της πολιτικά εμπλεκόμενης δυναστείας των Κοχ τέθηκαν από τον Φρεντ Κοχ το 1940. Αρχικά, η Koch Industries ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία στις Ηνωμένες Πολιτείες και ασχολούνταν με καινοτόμες διαδικασίες διύλισης αργού πετρελαίου. Αργότερα, η εταιρεία διαφοροποίησε τα βιομηχανικά της συμφέροντα αποκτώντας μυριάδες θυγατρικές για τη διύλιση, την παραγωγή και τη διανομή ελαίων, χημικών, ορυκτών και λιπασμάτων.

Η Τζούλια, η τρίτη πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο, είναι η χήρα του Ντέιβιντ Κοχ, ο οποίος πέθανε το 2019 από καρκίνο του προστάτη. Πριν τον γάμο τους, ήταν μια διάσημη σχεδιάστρια μόδας με υψηλού προφίλ πελάτες, συμπεριλαμβανομένης της πρώην Πρώτης Κυρίας Nancy Reagan. Το 1991, γνώρισε τον Ντέιβιντ Κοχ, σε ένα ραντεβού στα τυφλά και παντρεύτηκαν το 1996.

2. Άλις Γουόλτον (Walmart)
Καθαρή αξία: 71,1 δισεκατομμύρια δολάρια

Θέση: 21η

Η αξία της Άλις Γουόλτον, εκτοξεύτηκε έπειτα από την άνοδο κατά 34% της τιμής των μετοχών της Walmart. Πριν από ένα χρόνο, η καθαρή περιουσία της Άλις Γουόλτον ανερχόταν στα 56,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Με την επιτυχία της Walmart, η περιουσία της αυξήθηκε σημαντικά σε 71,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Walmart είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής εσόδων στον κόσμο την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με μια εσωτερική έκθεση κερδών της, τα συνολικά έσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε 611,3 δισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2022. Στην επόμενη έκθεση κερδών για το οικονομικό έτος 2023, τα έσοδα αυξήθηκαν στα 648,1 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση 6% και 36,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με το 2022.

1. Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μέγιερς (L’Oréal)
Καθαρή αξία: 94,7 δισεκατομμύρια δολάρια

Θέση: 15η

Η Γαλλίδα μεγιστάνας των επιχειρήσεων Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μέγιερς, 70 ετών, βρίσκεται σε καλό δρόμο να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα σπάσει το φράγμα των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αξία. Ο χημικός Εζέν Σελλέρ, ίδρυσε τη μάρκα ομορφιάς και ευεξίας L’Oréal το 1909. Τώρα, μετά από 115 χρόνια στον κλάδο, η εγγονή του Φρανσουάζ είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο. Η μοναδική κληρονόμος της Λιλιάν Μπετενκούρ, της προηγούμενης πλουσιότερης γυναίκας στον κόσμο, κατέχει τώρα περίπου το 35% της εταιρείας.

Το 2023, τα συνολικά έσοδα της L’Oréal ανήλθαν σε 44 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν και η Φρανσουάζ είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο σήμερα, είναι μόλις δέκατη πέμπτη στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

πηγη

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Spotlight