ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αίγιο: Πλήθος πιστών στην Παναγία Τρυπητή -Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και λιτάνευση της ιεράς εικόνας σήμερα

Κοινοποίηση
Tweet

Της Ζωοδόχου Πηγής σήμερα

Η Ζωοδόχος Πηγή του Αιγίου, το προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής εορτάζει και φέτος με λαμπρότητα σήμερα Παρασκευή της Διακαινησίμου, 10 Μαΐου, ημέρα αργίας σε όλη η Αιγιάλεια.

Πλήθος προσκυνητών και επισήμων συρρέει από χθες στο προσκύνημα ενώ Μητρόπολη και Δήμος Αιγιαλείας συνεργάζονται λαμβάνοντας κάθε μέριμνα για σήμερα καθώς, φέτος, κατά την ημέρα της εορτής, αναμένονται πολύ περισσότεροι επισκέπτες στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και ένα χρόνο, το Σάββατο του Λαζάρου του 2023, πραγματοποιήθηκε η λαμπρή τελετή της επιστροφή της χαριτόβρυτης εικόνος της Παναγίας Τρυπητής, Πολιούχου του Αιγίου, στο ανακαινισμένο πλέον ιερό προσκύνημα.

Το έργο της ανακαίνισης είχε αναλάβει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος υπό την εποπτεία της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αχαΐας.

Σήμερα Παρασκευή 10 Μαΐου 2024 τις λατρευτικές εκδηλώσεις για τον δεύτερο εορτασμό από την επιστροφή της προστάτιδας της πόλεως στο προσκύνημά Της θα τιμήσουν με την παρουσία τους, εκ μέρους της κυβέρνησης, η Αχαιή υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου αλλά και ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής της ΝΔ και Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας. Τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα εκπροσωπήσει ο Αχαιός βουλευτής Ανδρέας Παναγιωτόπουλος ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε ότι στην περιοχή θα βρίσκονται οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Όλγα Μαρκογιαννάκη και Κώστας Χρυσόγονος (πρώην Ευρωβουλευτής).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σήμερα και ώρα 8.20 π.µ. τελείται Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία θα παραστούν πέντε Μητροπολίτες, ο Γέροντας πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, ο Σερρών κ. Θεολόγος, ο Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο Κορίνθου κ. Διονύσιος, ο Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος και ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

Ακολούθως και ώρα 10.45 θα γίνει η Λιτάνευση της ιεράς εικόνας της Παναγίας Τρυπητής στη διαδρομή Μιχαλοπούλου, Ερμού και πλατεία Αγίας Λαύρας όπου θα ψαλλεί δέηση και θα εκφωνηθεί πανηγυρικός θείος λόγος.

Ακολούθως η εικόνα με στρατιωτικό τζιπ θα ακολουθήσει τη διαδρομή Κλεομένους Οικονόμου, Μητροπόλεως, Αράτου, Αιγιαλέως -Κλεομένους Οικονόμου, Ασημάκη Φωτήλα, Ταξιαρχών, Νικολάου Σολιώτη, Νικολάου Πλαστήρα, Κανελλοπούλου, με επιστροφή στην Ζωοδόχου Πηγής.

Κατά την υποδοχή των επισήμων στις 9.45 πμ. αλλά και στη διάρκεια της λιτάνευσης της ιεράς εικόνος θα αποδοθούν τιμές από στρατιωτικό άγηµα αλλά και τις τρεις Φιλαρμονικές του Δήµου Αιγιαλείας. Στη 1.30 το μεσημέρι ο Δήμος Αιγιαλείας θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν των επίσημων προσκεκλημένων, στο «Λιόπετρο».

Η Απόδοση της εορτής θα γίνει μεθαύριο Κυριακή του Θωμά 12 Μαΐου ώρα 7.00 µ.µ. στο προσκύνημα όπου θα ψαλλούν οι Χαιρετισµοί προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Μετά το πέρας της Ακολουθίας, η Παναγία θα λιανευθεί εντός του ναού και θα τοποθετηθεί πάλι στον Θρόνο Της.

Τελετάρχες της Μητροπόλεως είναι ο πανοσ. π. Ιωακείµ Βενιανάκης, Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως, ο αιδ. π. Χρήστος Τσάκαλος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως και ο αιδ. π. Βασίλειος Πετρόπουλος, Αρχιερατικός επίτροπος Βοστίτσης.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις