ΥΓΕΙΑ

/

Γιατί η ΑstraZeneca απέσυρε το εμβόλιο του κορωνοϊού: Τι λένε οι ειδικοί για όσους εμβολιάστηκαν

Κοινοποίηση
Tweet

Οι καταγγελίες για παρενέργειες στην Ελλάδα

Ερωτηματικά και ανησυχία προκάλεσε η ανακοίνωση της ΑstraZeneca πως αποσύρει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού με το οποίο εμβολιάστηκαν εκατομμύρια πολίτες ανά τον κόσμο.

Στις 27 Μαρτίου ο Eυρωπαϊκός Oργανισμός Φαρμάκων έκανε δεκτή την αίτηση για κατάργηση του εμβολίου, μια απόφαση που τέθηκε σε ισχύ από χτες.

Οι καταγγελίες για παρενέργειες στην Ελλάδα
Έτσι κλείνει ένας κύκλος για ένα αν μη τι άλλο αμφιλεγόμενο εμβόλιο που είχε προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και στη χώρα μας, καθώς οι αναφορές για τυχόν παρενέργειες ήταν αρκετές και αφορούσαν ως επί το πλείστων το εν λόγω σκεύασμα.

Οι καταγγελίες για τις παρενέργειες είχαν πολλαπλασιαστεί εκείνη την εποχή. O τότε 35χρονος Αλέξανδρος Μεταξάκης μιλούσε στο Mega για τη διπλή θρόμβωση που, όπως έλεγε, του προκάλεσε το AstraZeneca.

Ο φαρμακευτικός κολοσσός μάλιστα αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως μπορεί σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, το εμβόλιο να προκαλέσει θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας.

Μία από αυτές τις περιπτώσεις φαίνεται πως ήταν και η 44χρονη Γλυκερία, η μητέρα τριών παιδιών από την Κρήτη που λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca υπέστη θρόμβωση και «έσβησε» στο ΠΑΓΝΗ.

Στα μέσα του Ιουνίου του 2021 και με την καχυποψία στα ύψη, η εθνική επιτροπή εμβολιασμού είχε εισηγηθεί την παύση του AstraZeneca για τους κάτω των 60.

Γιατί αποσύρεται το εμβόλιο
 Οι ειδικοί εξηγούν πως ο λόγος που αποσύρεται σήμερα το εμβόλιο δεν είναι γιατί είναι κακό αλλά γιατί δεν είναι επικαιροποιημένο όπως άλλα εμβόλια στις νέες παραλλαγές του κορονοϊού.

Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, μόνο κατά το πρώτο έτος χρήσης του εμβολίου σώθηκαν πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές και παρασχέθηκαν πάνω από 3 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως.

 

To σπάνιο σύνδρομο της θρομβοπενίας έχει συνδεθεί με τουλάχιστον 81 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η AstraZeneca έχει μηνυθεί από περισσότερα από 50 φερόμενα θύματα και συγγενείς στο Ανώτατο Δικαστήριο με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως πρόκειται για 1-3 περιπτώσεις ανά 100.000.

«Δεν διατρέχουν κίνδυνο όσοι έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca»
 Καθησυχαστικός ήταν ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος τόνισε πως όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca δεν διατρέχουν τον παραμικρό κίνδυνο.

«Όταν το εμβόλιο πρωτοφτιάχτηκε και έγιναν οι κλινικές μελέτες που πήραν την έγκριση, η εξαιρετική επιπλοκή των θρομβώσεων δεν είχε εμφανιστεί στις μελέτες. Όταν εφαρμόστηκε σε εκατομμύρια ανθρώπους, φάνηκε. Αυτό συμβαίνει με πολλά φάρμακα και εμβόλια», είπε.

«Πάντα σε οποιαδήποτε θεραπεία δώσουμε, πάντα υπάρχει κίνδυνος», κατέληξε.

Αγωγή κατά της φαρμακευτικής και του Δημοσίου
 Αγωγή κατά της AstraZeneca και κατά του Δημοσίου έκανε ο Αλέξανδρος Μεταξάκης, καθώς υπέστη δύο θρομβώσεις 15 ημέρες μετά τον εμβολιασμό του κατά της Covid-19.

«Νοσηλεύτηκα, έγιναν δύο πολύωρα χειρουργεία στο αριστερό άκρο και στην καρωτίδα μου. Στη συνέχεια έμεινα 20 ημέρες στο νοσοκομείο, στη συνέχεια ακολούθησα αντιπηκτική αγωγή που μου προκάλεσε θέμα στο νεφρό και έπρεπε να νοσηλευτώ άλλες 13 ημέρες μέσα στο νοσοκομείο», είπε.

Όπως υποστήριξε ο κ. Μεταξάκης, ειδικοί του ανέφεραν πως οι θρομβώσεις του προήλθαν ξεκάθαρα από το εμβόλιο.

«Η Ελλάδα είχε πάψει να χρησιμοποιεί το εμβόλιο»
 Για το συγκεκριμένο θέμα μίλησε στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος του ΕΟΦ Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

«Για τη χώρα μας η απόσυρση του εμβολίου δε σημαίνει απολύτως τίποτε, διότι το εμβόλιο χρησιμοποιήθηκε για λίγο καιρό και ειδικά τον πρώτο διάστημα της πανδημίας. Στην Ελλάδα έχει πάψει να χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια και ουσιαστικά ξεπεράστηκε λόγω των νέων εμβολίων του κορωνοϊού», ανέφερε ο κ. Μανωλόπουλος.

Όσον αφορά για τις παρενέργειες που έχουν ειπωθεί ό,τι προκαλεί ο πρόεδρος του ΕΟΦ επισήμανε: «Είναι πολύ σπάνιο να προκαλέσει θρομβώσεις σε άτομα με θρομβοπενία, δηλαδή με πολύ μειωμένα λευκοκύτταρα και αιμοπετάλια» και πρόσθεσε «Οποιοσδήποτε κίνδυνος υπήρχε για παρενέργειες αφορούσε τις πρώτες δύο με τρείς εβδομάδες, από εκεί και πέρα δεν υπάρχει καμία παρενέργεια».

ethnos.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Well Being