ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η «μπάλα» στον Νετανιάχου που δέχεται πιέσεις για την επιχείρηση στη Ράφα

Κοινοποίηση
Tweet

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν την παράδοση όπλων στο Τελ Αβίβ

Σε θέσεις μάχης βρίσκεται ο ισραηλινός στρατός που θέλει να χτυπήσει την Ράφα, όπου έχουν βρει καταφύγιο περίπου 1,5 εκατομμύριο άμαχοι Παλαιστίνιοι.

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις πιέζουν το Τελ Αβίβ να μην πραγματοποιήσει την απειλή για χερσαία εισβολή στην πόλη στην Λωρίδα της Γάζας, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για εκεχειρία.

Στις 19:30 θα ξεκινήσει η συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου στο Ισραήλ για να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων.

 Την ίδια στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέστειλαν την αποστολή βομβών προς το Ισραήλ εν μέσω ανησυχιών για πιθανή χρήση τους σε χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Περίπου 50.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη νότια πόλη της Γάζας σε διάστημα 48 ωρών μετά από την εντολή εκκένωσης που έδωσε το Ισραήλ, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την Τετάρτη. Ο επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ βρέθηκε στο Κάιρο την Τρίτη για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν εκφράσει ανησυχίες μετά την κατάληψη της παλαιστινιακής πλευράς του περάσματος στην Ράφα από τον ισραηλινό στρατό, καθώς αποτελεί ένα σημείο – κλειδί για την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα.

ΗΠΑ: Πάγωσαν παράδοση βομβών στο Ισραήλ
Σε μία ακόμη ένδειξη του χάσματος στις αμερικανο-ισραηλινές σχέσεις, η Ουάσιγκτον ανέστειλε την παράδοση φορτίου με 3.500 βόμβες στο Τελ Αβίβ, όπως αποκάλυψε Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο λόγος είναι ότι το Ισραήλ δεν ανταποκρίθηκε στις ανησυχίες της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη σχεδιαζόμενη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, εντείνοντας τους φόβους ότι οι βόμβες αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με το CNN, oι ανησυχίες αφορούν κυρίως τις βόμβες βάρους ενός τόνου. Aφήνουν μεγάλους κρατήρες, θραύσματα εκτοξεύονται εκατοντάδες μέτρα μακριά. Δεν είναι το είδος του όπλου με χειρουργική ακρίβεια, που χρησιμοποιείται εναντίον ενός συγκεκριμένου ατόμου. Είναι το είδος των βομβών που προκαλούν μαζική καταστροφή.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε δηκτικά ότι οι διαφωνίες μεταξύ Ουάσινγκτον και Τελ Αβίβ λύνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Γιόαβ Γκάλαντ: Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ επισκέφθηκε στρατιώτες στα βόρεια της χώρας και έδωσε την υπόσχεση ότι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους οι δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί που εκτοπίστηκαν από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ.

Επιπλέον προειδοποίησε για ένα «θερμό καλοκαίρι» και άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο κλιμάκωσης στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ όπου γίνονται επιθέσεις της σιιτικής Χεζμπολάχ.

«Έχουμε απομακρύνει τη Χεζμπολάχ από τις γραμμές επαφής σε σημαντικές αποστάσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει εξαφανιστεί», είπε ο Γιόαβ Γκάλαντ.

«Για να επιστρέψουν οι κάτοικοι με ασφάλεια, χρειάζεται μια διαδικασία συμφωνίας ή μια επιχειρησιακή διαδικασία. Είμαι αποφασισμένος να επιστρέψουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους με ασφάλεια και να ανοικοδομήσουμε τα πράγματα που καταστράφηκαν», τόνισε ο υπουργός Άμυνας.

«Διαθέτουμε πολύ σημαντική, πολύ βαριά δύναμη πυρός και θα φροντίσουμε να την ενεργοποιήσουμε αν υπάρχει ανάγκη και λόγος», σημείωσε ο Γιόαβ Γκάλαντ, αναφερόμενος στην πιθανότητα το Ισραήλ να προχωρήσει σε πόλεμο για να αναγκάσει τη Χεζμπολάχ να απομακρυνθεί από τα ισραηλινά σύνορα.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις