MORE SPORTS

/

«Το χρονικό του Πατραϊκού Τύπου», ένα ιστορικό βιβλίο επανακυκλοφορεί

Σταθόπουλος Τάσσος
legtas70@hotmail.com
Κοινοποίηση
Tweet

Έργο ζωής για την τοπική ιστορία από τον Νίκο Πολίτη

Σαράντα ακριβώς χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία, ένα εμβληματικό βιβλίο για την τοπική ιστορία της Πάτρας ξεκινά μια δεύτερη ζωή. 

Ο λόγος για «Το χρονικό του Πατραϊκού Τύπου» του αξέχαστου δημοσιογράφου και ιστορικού της Πάτρας, Νίκου Πολίτη που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1984 (αυτοέκδοση) σε 366 σελίδες. 

Όμως, με διορθώσεις και νέα στοιχεία που ο ίδιος ο Νίκος Πολίτης είχε σημειώσει πάνω σε ένα αντίτυπο της πρώτης έκδοσης που βρέθηκε στο αρχείο του, ακολούθησε η δεύτερη συμπληρωμένη έκδοση.

Β' έκδοση

Οι γιοι του, ο Βαγγέλης και ο Τζίμης Πολίτης, αγκάλιασαν την ιδέα της επανέκδοσης και δούλεψαν με πάθος για την υλοποίησή της. Το αποτέλεσμα τους δικαίωσε.

«Το χρονικό του Πατραϊκού Τύπου» κυκλοφορεί εδώ και λίγες ημέρες από τις «Εκδόσεις Το Δόντι» και συνιστά πολύτιμο απόκτημα για κάθε βιβλιοθήκη.

Ο εκδοτικός οίκος ευχαρίστησε μια μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που συνέβαλαν στο να ζωντανέψει αυτό το επί χρόνια εξαντλημένο βιβλίο, όπως τον Αντώνη Παπαντωνόπουλο για όσα ηλεκτρονικά αρχεία της έκδοσης του 1984 είχαν διασωθεί και διέθεσε για την επανέκδοση.

Το «Χρονικό του πατραϊκού Τύπου» ήταν το πρώτο Βιβλίο του δημοσιογράφου Νίκου Ε. Πολίτη, πριν ακολουθήσει μια σειρά από σπουδαίες μελέτες για την ιστορία της Πάτρας, αποτέλεσμα της μεθοδικότητας και του εξαιρετικού αρχείου του.

Η πρώτη έκδοση

Σαράντα χρόνια μετά την αυτοέκδοση που αποτόλμησε ο Πολίτης, το έργο του επανεκδίδεται, γιατί είναι μια πολύτιμη πηγή πληροφοριών και μελέτης, που πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους. Αλλά και γιατί ισχύει ακόμα αυτό που έγραφε ο συγγραφέας το 1984, στην εισαγωγή της πρώτης έκδοσης:

«Για τον επαρχιακό Τύπο όμως και κυρίως για τον πατραϊκό ελάχιστα έχουν γραφεί. Και από αυτά δεν καταφαίνεται ούτε ή άνθηση που γνώρισε η δημοσιογραφία στην Πάτρα του ΙΘ΄ αιώνα, ούτε η ποιότητα του πατραϊκού Τύπου, που του είχε εξασφαλίσει πανελλήνιο κύρος».

Η πρώτη του δημοσιογραφική ταυτότητα

Το βιβλίο, εμβληματικό για την ιστορία της Πάτρας αλλά επί χρόνια εξαντλημένο, κυκλοφορεί με τις διορθώσεις και συμπληρώσεις που παραχώρησε η οικογένεια του συγγραφέα από το αρχείο του.

Διαβάζουμε από τον πρόλογο του βιβλίου:

«Για τον επαρχιακό Τύπο, και κυρίως για τον πατραϊκό ελάχιστα έχουν γραφεί. Και από αυτά δεν καταφαίνεται ούτε η άνθιση που γνώρισε η δημοσιογραφία στην Πάτρα του ΙΘ' αιώνα, ούτε η ποιότητα του πατραϊκού Τύπου που του είχε εξασφαλίσει πανελλήνιο κύρος. Στην κάλυψη του κενού αυτού φιλοδοξεί να συμβάλει η παρούσα εργασία. Γίνεται σ' αυτήν  προσπάθεια να δοθούν εξακριβωμένα στοιχεία για την «ταυτότητα» των εφημερίδων και περιοδικών που εκδόθηκαν στην Πάτρα από το 1840 ως το 1940. Παρεμβάλλονται συγχρόνως κείμενα που είτε είναι χαρακτηριστικά για το ήθος και το ύφος πολλών εφημερίδων, είτε παρουσιάζουν ενδιαφέρον από ιστορικής ή κοινωνιολογικής απόψεως, ώστε το «Χρονικό του πατραϊκού Τύπου» να μην είναι πληκτικό για τον αναγνώστη». 

Δεξιά, με τον επίσης δημοσιογράφο Δημ. Λάγαρη (αριστερά)

Ο ΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Ο Νίκος Πολίτης ήταν συγγραφέας, δημοσιογράφος, ιστορικός της Πάτρας και του αθλητισμού, από τους πυλώνες μεταξύ άλλων της Ενώσεως Συντακτών ΗΕΠΗΝ και του Μουσείο της.

Έχει γράψει πολλά βιβλία, όλα σχετικά με την Πάτρα και την ιστορία της. Σαν πηγές χρησιμοποιούσε, μεταξύ άλλων, το μουσείο Τύπου της πόλης κάνοντας πολύχρονες και χρονοβόρες έρευνες. Τα βιβλία του ήταν απλά, λιτά, χωρίς καμία πρόθεση εντυπωσιασμού και ευχάριστα στην ανάγνωση. Θεωρείται και είναι ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς της Πάτρας μαζί με τον Στέφανο Θωμόπουλο και τον Κώστα Τριανταφύλλου.

Τα βιβλία του:

Ο Ηλίας Α. Συνοδινός (Μώμος Πατρεύς) και οι σάτιρές του, Εκδόσεις Περί Τεχνών, Πάτρα 2001.
Ο Πατραϊκός αθλητισμός, Τόμος Β΄, Από την εποχή του Τόφαλου ως την ίδρυση της Παναχαϊκής, Αχαϊκές εκδόσεις, Πάτρα 1997.
Ο Πατραϊκός αθλητισμός, Τόμος Α΄, Η πρώτη δεκαετία 1891-1900, Αχαϊκές εκδόσεις, Πάτρα 1994.
Οι Ολυμπιακοί αγώνες του 1896, όπως τους έζησαν Έλληνες και ξένοι, Αχαϊκές εκδόσεις, Πάτρα 1996.
Οι πρώτοι φωτογράφοι της Πάτρας (1860-1900), Αχαϊκές εκδόσεις, Πάτρα 1997.
Οι ωραίοι τρελοί της Πάτρας. Ντόρος και λαϊκοί τύποι, Αχαϊκές εκδόσεις, Πάτρα 1999.
Πατρινολογήματα, Τόμος Γ΄, Ο καθημερινός βίος στην Πάτρα άλλοτε. Οι πατρινές και η χειραφέτησή τους, Εκδόσεις Περί Τεχνών, Πάτρα 2004.
Πατρινολογήματα, Τόμος Β΄, Άγνωστα ή ελάχιστα γνωστά γεγονότα που συνέβησαν στην Πάτρα, Εκδόσεις Περί Τεχνών, Πάτρα 2003.
Πατρινολογήματα, τόμος Α΄, Η Πάτρα και οι Πατρινοί παλαιοτέρων εποχών, Εκδόσεις Περί Τεχνών, Πάτρα 2003.
Το Καρναβάλι της Πάτρας, Αχαϊκές εκδόσεις, Πάτρα 1987.
Β έκδοση, Εκδόσεις Πικραμένος, Πάτρα 2015
Χρονικό του Πατραϊκού τύπου (1840-1940), Πάτρα 1984.
Β’ έκδοση, Εκδόσεις «Το Δόντι», Πάτρα 2024

 

Ο Νίκος Πολίτης, μέλος της ΕΣΗΕΠΗΝ, που διετέλεσε, συν τοις άλλοις, αρχισυντάκτης της «Ημέρας», υπήρξε ο πρώτος ιστορικός του πατραϊκού αθλητισμού, συγγραφέας όπως προείπαμε των βιβλίων «Πατραϊκός Αθλητισμός» τόμος Α ́ και Β ́, σε μια σειρά πολλών εκδόσεων που έκανε καταγράφοντας την ιστορία της Πάτρας από τα τέλη του 19ου αιώνα. Το έργο του χαρακτηρίστηκε μοναδικό και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους μελετητές της αθλητικής ιστορίας.

Ο πρωτοσέλιδος τίτλος με τον οποίο τον αποχαιρέτησε η «Πελοπόννησος», όταν πέθανε, απεικονίζει πλήρως τον τρόπο με τον οποίο έζησε ο Νίκος Πολίτης, τον τρόπο με τον οποίο πορεύθηκε σε όλη του την ζωή: «Πολίτης των Πατρών». 

Μέλος της ΕΣΗΕΠΗΝ

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Sports