ΣΙΝΕΜΑ

/

Το βραβευμένο Γαλλικό φιλμ "Η Αρπαγή" προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας

Κοινοποίηση
Tweet

Την Δευτέρα 22-4-2024 στις 19.00 και στις 21.30 στην αίθουσα 3 των Options Cinemas, στη Βέσο Μάρε

Την Γαλλικής παραγωγής 2023, ταινία «Η Αρπαγή – Le Ravissement» σε σκηνοθεσία Iris Kaltenback & σενάριο: Iris Kaltenback, Naila Guiguet, Alexandre de La Baume, προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας την Δευτέρα 22-4-2024 στην αίθουσα 3 των Options Cinemas, στη Βέσο Μάρε, στις 19.00 και στις 21.30.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Hafsia Herzi, Alexis Manenti, Nina Meurisse, Younes Boucif.

•              Φωτογραφία: Marine Atlan

•              Μοντάζ: Pierre Deschamps, Suzana Pedro.

•              Μουσική: Alexandre de La Baume

•              Χώρα: Γαλλία (Έγχρωμη)

•              Διάρκεια: 97 λεπτά.

Πρώτη προβολή : Ώρα 7.00 μ.μ.

Δεύτερη προβολή: Ώρα 9.30 μ.μ.

Διακρίσεις:  6 Βραβεία και 9 Υποψηφιότητες

-Cannes Film Festival 2023, Βραβείο Σεναρίου (SACD, Εβδομάδα Κριτικών) στην Iris Kaltenback και 2 Υποψηφιότητες

-César Awards, France 2024, 2 Υποψηφιότητες, καλύτερης ταινίας και καλύτερης ταινίας.

-Lumiere Awards, France 2024, 2 Βραβεία, Σεναρίου και Ερμηνείας..

-Zurich Film Festival 2023, Βραβείο Ειδική Μνεία, για Διεθνή ταινία, υποψηφιότητες 

-Torino Film Festival 2023, 2 Βραβεία, Σεναρίου και Ερμηνείας (Hafsia Herzi).Υποψηφιότητα για καλύτερη ταινία.

-Προβλήθηκε στα Φεστιβάλ Λα Ροσέλ, Στοκχόλμης, Αμβούργου, Ζυρίχης, Μορέλια, Σάο Πάολο, Γάνδης μεταξύ άλλων.

-Στη Γαλλία κέρδισε το Βραβείο Louis Delluc για την Καλύτερη 1η Γαλλική Ταινία της χρονιάς,

- Στο αφιέρωμα στο νέο γαλλικό κινηματογράφο (Lincoln Center, Nέα Υόρκη) πήρε το Βραβείο Best Emerging Filmmaker.

- Προβλήθηκε στο 24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου (Αθήνα, προβολή στις 5.4.2024), και κέρδισε το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής «Καλύτερη Ταινία του Φεστιβάλ».

Η ταινία βγήκε στις αίθουσες στις 18.4.2024 σε διανομή της One from the Heart και προβάλλεται στην Πάτρα στις 22.4.2024 από την Κινηματογραφική Λέσχη.

«Ένα καθηλωτικό ντεμπούτο που ραγίζει την καρδιά» Libération

«H Hafsia Herzi είναι συναρπαστική» Télérama.

«Μια ταινία τέλειας μαεστρίας» Le Monde

«Ένα εντελώς ρεαλιστικό ψυχολογικό θρίλερ» Le Figaro

Η «Αρπαγή» από την Γαλλία αξίζει και με το παραπάνω. Τόσο για την πρωτότυπη ιστορία της όσο και για την ερμηνεία της Χαφσιά Χερζί! Οπωσδήποτε! (Δ. Δανίκας, 18.04.2024)

Όσα λιγότερα γνωρίζει κανείς πριν πάει στο σινεμά για να δει την “Αρπαγή” τόσο καλύτερα. Η έκπληξη θα είναι ευχάριστη, αφήστε τα προβλήματα για λίγο και επιτρέψτε σε αυτήν τη σπουδαία επιλογή να σας ταξιδέψει στον κόσμο της. Δε θα το μετανιώσετε.  (Μίλτος Τόσκας, flix 18.04.2024)

Η Λιντιά είναι μια μοναχική μαία με μοναδική φίλη τη Σαλομέ, η οποία της ανακοινώνει ότι περιμένει παιδί. Η Λιντιά την προσέχει καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τη βοηθάει σ’ έναν δύσκολο τοκετό. Η ίδια έχει χωρίσει από τη σχέση της και έχει γνωρίσει τον Μίλος, με τον οποίο έχουν περάσει μαζί ένα βράδυ. Μήνες αργότερα, οι δυο τους θα συναντηθούν τυχαία κι εκείνη θα κρατάει το μωρό της Σαλομέ στην αγκαλιά της. Του ανακοινώνει πως είναι δικό της, ενώ του επιφυλάσσει και μερικές ακόμα σοκαριστικές εκπλήξεις. (Χρήστος Μήτσης, 18.04.2024).

“Η Αρπαγή» είναι ένα δράμα αγάπης και μητρότητας. Εξερευνά βαθιά θέματα όπως η αγάπη, η φιλία, η μητρότητα και οι συνέπειες των ψεμάτων. 

Από τις πρώτες νότες του εξαιρετικού ρομαντικού soundtrack και την μυθιστορηματική εκτός κάδρου αφήγηση, η ταινία προετοιμάζει το θεατή για μια γαλλική ταινία που δε μοιάζει με τις άλλες σύγχρονές της, βουτηγμένη σε έναν αλλόκοτο ρομαντισμό, γυρισμένη σε ένα Παρίσι που δεν θυμίζει το λαμπερό ντεκόρ που έχουμε συνηθίσει, μια μελαγχολική μεγαλούπολη κατοικημένη από μοναχικές ψυχές που ψάχνουν την επικοινωνία. Η Ίρις Καλτενμπάκ, με οδηγό ένα αριστοτεχνικά δομημένο σενάριο, εντυπωσιάζει στο ντεμπούτο της φλερτάροντας με το ψυχολογικό θρίλερ, αλλά και το φιλμ νουάρ δημιουργώντας μια καθηλωτική ατμόσφαιρα αμφισημίας και μαζί ένα μοναδικό χαρακτήρα στο πρόσωπο της μοναχικής Λύντια μέχρι το αναπάντεχο, λυτρωτικό φινάλε.

Στον απαιτητικό ρόλο της Λυδίας συναντούμε τη μαγευτική Χαφσία Χερζί που είχαμε πρωτογνωρίσει στην ταινία Κους Κους με Φρέσκο Ψάρι του Αμπντελατίφ Κεσίς, ενώ την πλαισιώνουν επάξια ο Αλέξις Μανεντί (Οι Άθλιοι) στο ρόλο του Μίλος και η Νίνα Μερίς (Μικρή Μαμά) στο ρόλο της Σαλομέ. Το soundtrack υπογράφει ο Αλεξάντρ ντε λα Μπομ.

Η σκηνοθεσία της Iris Kaltenbäck και οι ερμηνείες των ηθοποιών υπόσχονται μια συναισθηματικά συναρπαστική ταινία. Οι θεατές μπορούν να περιμένουν να συγκινηθούν από τα ηθικά διλήμματα και τις πολύπλοκες σχέσεις που βιώνουν οι χαρακτήρες.

----------------

«Χωρίς ποτέ να κρίνει, η ταινία γίνεται μάρτυρας των διάφορων σταδίων μιας καθοδικής σπείρας όπου υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στη χειραγώγηση αγαπημένων προσώπων και στην παραβίαση της εμπιστοσύνης, και στην απόγνωση που έχει δημιουργηθεί από την αδιαφορία και την έλλειψη προσοχής από τους άλλους.  Πρόκειται για ένα είδος ψυχολογικού υπέρηχου που η Iris Kantelback διαχειρίζεται με έξυπνες αφηγηματικές προτάσεις, προσφέροντας φανταστικούς ρόλους στους δύο πρωταγωνιστές της». Cineuropa

«Οι επιλογές της κάνουν την ταινία "Η Αρπαγή" ένα συναρπαστικό δράμα, και αν αυτό μπορεί να το πετύχει στο ντεμπούτο της, το μέλλον είναι λαμπρό για την Iris Kantelback». ICS

«Η επιλογή του voice over λειτουργεί πολύ καλά ως ένας τρόπος να μεταφερόμαστε σε διαφορετικές χρονικές στιγμές των σκέψεων και των πράξεων των κεντρικών χαρακτήρων. Ένα χαμένο στοιχείο; Μια λάθος εξήγηση; Ίσως. Ίσως όχι. Συχνά κοντινά πλάνα μας δίνουν την ευκαιρία να μελετήσουμε τα πρόσωπα και να αναρωτηθούμε αν θα τα είχαμε καταφέρει καλύτερα αν βρισκόμασταν στη θέση του Μίλος ή της Σαλομέ υπό τις ίδιες συνθήκες». Screendaily

Η επιλογή της " Αρπαγής " για την Εβδομάδα Κριτικών στο Φεστιβάλ Καννών 2023 αποδεικνύει την ποιότητα του έργου και τη δυνατότητά του να προκαλέσει μόνιμη εντύπωση. Το φεστιβάλ αποτελεί μια υψηλού κύρους πλατφόρμα για ταινίες, προσφέροντας διεθνή προβολή και ευκαιρίες διανομής για σκηνοθέτες και ηθοποιούς. Sortiraparis.com

Η Iris Kaltenback είναι σεναριογράφος και σκηνοθέτης.

Φιλμογραφία:  Le ravissement (2023), Le vol des cigognes (Short 2015).

Για την ταινία «Η Αρπαγή» το περιοδικό Αθηνόραμα και ο Χρήστος Μήτσης έγραψαν:

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

*Εκ των υποστηρικτών επικοινωνίας των προβολών της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας είναι και το thebest.gr.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture