ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Πάτρα: Συναυλία τη Δευτέρα 15-4 στην Παντάνασσα με τίτλο «Προσκυνούμεν Σου τα Πάθη»

Μαρτάτος Tάκης
Κοινοποίηση
Tweet

Στις 19.00 - Θα αποδώσουν ύμνους ο Βυζαντινός Χορός τη Πολυφωνικής Χορωδίας και η τετράφωνος Εκκλησιαστική Χορωδία «Γ.Ν. Τριάντης» του Ιερού Ναού Παντανάσσης

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται μιας και σιγά σιγά πλησιάζουμε προς την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, τη συναυλία θρησκευτικής μουσικής που έχει προγραμματιστεί στον ιστορικό Ιερό Ναό Παντανάσσης Πατρών, την Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 στις 7 το απόγευμα.

Η συναυλία με τίτλο, «Προσκυνούμεν Σου τα Πάθη», πραγματοποιείται με τις ευλογίες του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και με την διοργανωτική πρωτοβουλία του προέδρου του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου & προϊστάμενου του Ιερού Ναού, πρωτοπρεσβύτερου π. Κωνσταντίνου Παπαδοπούλου.

Το πρόγραμμα της συναυλίας θα ανοίξει ο Βυζαντινός Χορός τη Πολυφωνικής Χορωδίας υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού ιερού ναού Ευαγγελιστρίας Πατρών, Γιάννης Κόττορου, που θα αποδώσει τους Ύμνους: «ΚΑΤΕΥΘΥΝΘΗΤΩ Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΟΥ…», εις την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Ήχος πλ. Α΄, «ΜΗ ΑΠΟΣΤΡΕΨΕΙΣ…», Μέγα προκείμενον. Μέλος Κωνσταντίνου Πανά.  Ήχος πλ. Δ΄, «Κατανυκτικά Μεγάλης Τεσσαρακοστής», «ΤΑΙΣ ΛΗΣΤΡΙΚΑΙΣ ΕΦΟΔΟΙΣ…», Ιδιόμελον Αποστίχων του Μεγάλου Κανόνος. Μέλος Ιακώβου Πρωτοψάλτου. Ήχος πλ. Δ΄, «ΟΥΚ ΕΣΤΙΝ Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ…», Δόξα των αίνων Ε΄ Κυριακής των νηστειών. Μέλος Λυκούργου Πετρίδη. Ήχος Α΄ και «ΠΑΝΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙΣ…», Μέλος Χρυσάνθου Θεοδοσοπούλου. Ήχος Β΄.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας η τετράφωνος Εκκλησιαστική Χορωδία «Γ.Ν. Τριάντης» του Ιερού Ναού Παντανάσσης με την μακρόχρονη διαδρομή, θα ερμηνεύσει υπό τη διεύθυνση του Θεόδωρου Χαλκιόπουλου, τους εξής Ύμνους: «Σε Υμνούμεν», Θεμιστοκλή Πολυκράτη, «ΤΗΝ ΚΟΙΝΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΝ», Γεωργίου Τριάντη, «Ευλογημένος ο Ερχόμενος», Βασιλείου Καρποδίνη, «Η Ζωή εν Τάφω», Θεμιστοκλή Πολυκράτη, «ΣΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ» και «Εξηγέρθη» του Γεωργίου Τριάντη, το όνομα του οποίου έχει η τετράφωνος ανδρική εκκλησιαστική χορωδία της Παντάνασσας.

Η συναυλία θα κλείσει με την παρουσία & συμμετοχή της Μικτής Χορωδίας του καλλιτεχνικού ομίλου της Πολυφωνικής (υπό τη Διεύθυνση του μαέστρου Σταύρου Σολωμού), η οποία θα ερμηνεύσει τους Ύμνους: «Κύριε Ελέησον», Εναρμόνιση: Πατριάρχης Γεωργίας Ηλίας, Solo soprano: Μαρία Παπαδοπούλου, Solo (αντίφωνο) tenoro: Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος, «ΕΞΟΜΟΛΟΓΕΙΣΘΕ ΤΩ ΚΥΡΙΩ…», Ψαλμός 135, Εναρμόνιση: Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, Solo soprano: Χρύσα Πανταζοπούλου, «ΑΛΛΗΛΟΥΪΑ», τη Αγία και Μεγάλη Δευτέρα εις τον Όρθρον, εναρμόνιση: Κώστας Κλάββας, Ψάλτης: Παύλος Μάλλιαρης, «Ιδού ο Νυμφίος…», Τροπάριον, εναρμόνιση: Κώστας Κλάββας, «Τον Νυμφώνα Σου Βλέπω…», εξαποστειλάριον, εναρμόνιση: Κώστας Κλάββας, Solo soprano: Μαριλένα Νησίδη.

*Στο τέλος της συναυλίας όλες οι χορωδίες θα ψάλλουν στίχους από την Γ΄ στάση των εγκωμίων της πένθιμης ημέρας της Μεγάλης Παρασκευής, ενώ ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος θα κλείσει τη συναυλία με επίκαιρο χαιρετισμό του.

*Να προσθέσουμε πως ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος θα είναι στον Ιερό ναό Παντανάσσης και το πρωί της Κυριακής 14 Ἀπριλίου - Δ’ Νηστειών όπου & θα τελέσει την πρωινή Θεία Λειτουργία. Θα τιμηθεί η Μνήμη του ιερομάρτυρος Ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Ε’ (στην πλατειούλα της Παντάνασσας υπάρχει προτομή του Αγ. Γρηγορίου του Ε') & του Νεομάρτυρος Δημητρίου τοῦ ἐν Τριπόλει. Όπως έχει ανακοινωθεί ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος θα προβεί και σε Χειροτονία σε Πρεσβύτερο, του Διακόνου που υπηρετεί τα τελευταία έξι χρόνια στον ιστορικό και μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό Παντανάσσης, του π. Γεράσιμου Αθανασίου.

Στη φωτ. ο Βυζαντινός Χορός της Πολυφωνικής που έχει ιδρυθεί το 1987. Έχει πραγματοποιήσει πλήθος συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό μετέχοντας σε διεθνή Φεστιβάλ θρησκευτικής μουσικής (Σύμης, Πάτμου κ.λπ.) αλλά και στην Πάτρα, σε πολλούς Ιερούς Ναούς.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture