ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Ακρίβεια: Χρυσός το ελαιόλαδο - Αυξήσεις σε τρόφιμα

Κοινοποίηση
Tweet

«Φωτιά» αεροπορικά εισιτήρια και πακέτα διακοπών

Νέα άνοδο σημειώνει η τιμή του λαδιού και άλλων βασικών προϊόντων, την ώρα που ο πληθωρισμός τον Μάρτιο αυξήθηκε στο 3,2% σε ετήσια βάση από 2,9% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ.

Σημειώνεται ότι με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,4% από 3,1% τον Φεβρουάριο.

Οι αυξήσεις στα τρόφιμα
 Οι αυξήσεις στα είδη διατροφής και μη αλκοολούχα ποτά επιβραδύνθηκαν στο 5,3% από 6,7% τον Φεβρουάριο αλλά παρέμειναν σημαντικές. Τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση καταγράφουν, για μία ακόμη φορά, το ελαιόλαδο (67,2) και τα φρούτα (12,7%), ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες περιορίστηκαν σε χαμηλότερα μονοψήφια ποσοστά.

Στα φρέσκα λαχανικά καταγράφηκε άνοδος 4,1%, στα ψάρια 5,7%, στα κρέατα 3% και στο ψωμί 1%. Σε μηνιαία βάση, πάντως, σημειώθηκαν μειώθηκαν σε αρκετά είδη τροφίμων, όπως στα ψάρια (-5,4%), στα τυριά (-1,4%), στα διατηρημένα ή επεξεργασμένα λαχανικά (-3%) και στο χοιρινό (-2,1%). 

Αυξήσεις σε υπηρεσίες υγείας και αναψυχής
Σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται οι αυξήσεις στις τιμές ξενοδοχείων, καφέ και εστιατορίων (6,4%), ενώ επιταχύνθηκαν στις τιμές υπηρεσιών υγείας (4,4% από 3,5%) και αναψυχής (3,3% από 2,9%).

«Φωτιά» αεροπορικά εισιτήρια και πακέτα διακοπών
 
Σημαντικές οι αυξήσεις 7,6% στα αεροπορικά εισιτήρια σε ετήσια βάση - με τις αεροπορικές εταιρείες να αυξάνουν κατά  17,5% τα εισιτήρια σε σχέση με τον Φεβρουάριο -και 8,6% στα πακέτα διακοπών. Με την έναρξη της εαρινής περιόδου αυξήθηκαν κατά 14,6% οι τιμές των ξενοδοχείων. 

Πτώση στις τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος
Οι τιμές αυξήθηκαν στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα καύσιμα και λιπαντικά κατά 12,4% και 0,6% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα, ενώ οι τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν 2,3% σε μηνιαία βάση. Τη μεγαλύτερη μείωση σημείωσαν ξανά οι τιμές του φυσικού αερίου (-39,1%), ενώ οι τιμές ρεύματος μειώθηκαν (-4,6%).

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις