ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σε κλοιό ισραηλινών πυρών δύο νοσοκομεία στη νότια Λωρίδα της Γάζας

Κοινοποίηση
Tweet

Σε τι στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν θέσει υπό πολιορκία δύο ακόμη νοσοκομεία στη Γάζα, καθηλώνοντας ιατρικές ομάδες υπό σφοδρά πυρά, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

«Όλες οι ομάδες μας βρίσκονται σε ακραίο κίνδυνο αυτή τη στιγμή και είναι εντελώς ακινητοποιημένες», δήλωσε σήμερα η ανθρωπιστική οργάνωση στο Reuters, προσθέτοντας ότι ένας από το προσωπικό της σκοτώθηκε όταν ισραηλινά τανκ απωθήθηκαν ξαφνικά σε περιοχές γύρω από τα νοσοκομεία αλ Αμάλ και Νασέρ στην πόλη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ανέφερε ακόμη πως οι ισραηλινές δυνάμεις ζητούν την πλήρη εκκένωση του προσωπικού, των ασθενών και των εκτοπισμένων από τους χώρους του Αλ Αμάλ και εκτοξεύουν καπνογόνες βόμβες στην περιοχή για να αναγκάσουν όσους βρίσκονται μέσα να φύγουν.

Σύμφωνα μάλιστα με το Al Jazeera η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος πρόσθεσε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα έκλεισαν τις πύλες του νοσοκομείου με φράγματα και είπαν σε όλους στο νοσοκομείο να φύγουν γυμνοί.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι τα νοσοκομεία χρησιμοποιούνται για κρησφύγετο μαχητών της Χαμάς, ενώ η παλαιστινιακή οργάνωση αρνείται ότι χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις για στρατιωτικούς σκοπούς και κατηγορεί το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.

 Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς αναφέρει πως δεκάδες ασθενείς και μέλη ιατρικού προσωπικού έχουν συλληφθεί από ισραηλινές δυνάμεις στο Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του θύλακα που τελεί υπό τον ισραηλινό έλεγχο εδώ και μία εβδομάδα.

Το Αλ Σίφα είναι μία από τις λίγες υγειονομικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν ακόμα και μερικώς στη βόρεια Γάζα και, όπως άλλα, φιλοξενεί κάποιους από τα σχεδόν 2 εκατομμύρια αμάχους, πάνω από το 80% του πληθυσμού της Γάζας, που έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο.

Το Σάββατο, τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς ανέφεραν ότι 19 Παλαιστίνιοι φέρεται να σκοτώθηκαν στην πόλη της Γάζας και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν σε σημείο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, κάτι που το Ισραήλ αρνήθηκε. Σύμφωνα με τη Χαμάς, οι δολοφονίες σημειώθηκαν ενώ τα θύματα περίμεναν φορτηγά βοήθειας στον κυκλικό κόμβο του Κουβέιτ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες χτυπήθηκαν από πυρά τανκς και οβίδες του ισραηλινού στρατού κατοχής.

Μπλόκο του Ισραήλ σε νέα κονβόι της UNRWA 
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τον ΟΗΕ ότι δεν θα εγκρίνει πλέον κανένα κονβόι βοήθειας που διαχειρίζεται η UNRWA.

«Αυτό είναι εξωφρενικό [και] καθιστά σκόπιμη την παρεμπόδιση της βοήθειας κατά τη διάρκεια ενός ανθρωπογενούς λιμού. Αυτοί οι περιορισμοί πρέπει να αρθούν», έγραψε ο Φιλίπ Λαζαρινί σε ανάρτησή του στο X.

Προειδοποίησε ότι η κίνηση αυτή θα επιταχύνει τον ερχομό της πείνας στα βόρεια της Λωρίδας και είπε ότι «πολλοί άλλοι θα πεθάνουν από πείνα, αφυδάτωση».

Νέα έκκληση του Γκουτέρες
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε σήμερα έκκληση από το Κάιρο προς το «Ισραήλ να άρει τα τελευταία εμπόδια στη βοήθεια» για τη Λωρίδα της Γάζας, που απειλείται με λιμό, προτρέποντας για μία ακόμη φορά το Ισράηλ και τη Χαμάς να εφαρμόσουν μια «άμεση κατάπαυση του πυρός».

«Όταν κοιτάζουμε τη Γάζα, είναι σαν οι τέσσερις καβαλάρηδες της Αποκάλυψης καλπάζουν από πάνω, σπέρνοντας τον πόλεμο, τον λιμό, την κατάκτηση και τον θάνατο», δήλωσε ο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι.

«Ολόκληρος ο κόσμος πιστεύει πως είναι πλέον καιρός να σιγάσουν τα όπλα και να εφαρμοστεί μια άμεση κατάπαυση του πυρός», συμπλήρωσε.

Ο Γκουτέρες προειδοποίησε επίσης για τον αντίκτυπο που έχει ο πόλεμος στη Γάζα σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Η καθημερινή επίθεση σε βάρος της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των Παλαιστινίων δημιουργεί μια κρίση αξιοπιστίας για τη διεθνή κοινότητα», επισήμανε.

Τι συμβαίνει με τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός
Οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που φιλοξενούνται από το Κατάρ φαίνεται να βρίσκονται σε δύσκολη φάση εν μέσω σημαντικών διαφορών σε ορισμένα ζητήματα.

Η Χαμάς προτείνει την απελευθέρωση περίπου 100 Ισραηλινών αιχμαλώτων σε φάσεις με αντάλλαγμα τον οριστικό τερματισμό του πολέμου, την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και την επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους.

Πηγές του Al Jazeera λένε ότι το Ισραήλ απέρριψε το αίτημα να τερματιστεί ο πόλεμος και να αποσυρθούν τα στρατεύματα από τη Γάζα.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές είπαν ότι θα επιτρέπουν μόνο 2.000 Παλαιστίνιους να επιστρέφουν στα σπίτια τους κάθε μέρα, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούν περισσότερα από δύο χρόνια για να φύγουν όλοι οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι από τη Ράφα.

Το Ισραήλ θέλει να απελευθερωθούν αμέσως όλοι οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι. Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι θα απελευθερώσει μόνο γυναίκες και παιδιά σε πρώτη φάση.

Ο Basem Naim, στέλεχος της Χαμάς, είπε στο Al Jazeera ότι οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές θέλουν να απελευθερωθούν οι αιχμάλωτοι χωρίς να δεσμευτούν για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα. Είπε ακόμα ότι η Χαμάς είπε στους μεσολαβητές ότι η ομάδα «δεν είναι έτοιμη να συζητήσει περαιτέρω προτάσεις».

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις