ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Εκλογές 2023: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για άδειες, σχολεία και ημερομηνίες

Κοινοποίηση
Tweet

Χρηστικός οδηγός για τις κάλπες

Η άτυπη προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει με την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την επιλογή της 21ης Μαΐου για τις εκλογές.

Μέχρι την θυροκόλληση και την έναρξη και επίσημα της προεκλογικής περιόδου, συγκεντρώσαμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε μέχρι τις κάλπες σε έναν χρήσιμο οδηγό.

Εκλογές 2023: Πού ψηφίζετε


Για να δείτε πού ψηφίζετε στις εκλογές 2023 θα χρειαστεί να μπείτε στην διαδικτυακή πύλη Gov.gr.

Θα πρέπει να συμπληρώσετε:

είτε τα προσωπικά σας στοιχεία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα και μητέρας, έτος γέννησης)
είτε μόνο τα πεδία του ειδικού εκλογικού αριθμού και το επώνυμο σας
Για να μπείτε στην εφαρμογή του gov.gr «Μάθε πού ψηφίζεις»

πατήστε ΕΔΩ ή ΕΔΩ

Εκλογές 2023: Πόσες ημέρες είναι η εκλογική άδεια σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα


Εκλογική άδεια δικαιούνται οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έτσι ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Με βάση όσα ίσχυσαν στις εκλογές του 2019, οι εργαζόμενοι δικαιούνται από μία έως και τρεις ημέρες, ανάλογα με το πού ψηφίζουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκλογική άδεια δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετά αποδοχών που δικαιούται ο εργαζόμενος.

Για τους μισθωτούς με πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, η εκλογική άδεια καθορίζεται όπως παρακάτω:
Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Για τους μισθωτούς με εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία, η εκλογική άδεια καθορίζεται όπως παρακάτω:
Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100 – 200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών.
Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών (3) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.


Εκλογές 2023: Πότε θα κλείσουν τα σχολεία


Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα έχουν ένα 4ήμερο «ελεύθερο». Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη τα σχολεία θα είναι κλειστά τόσο την Παρασκευή 19 Μαΐου, όσο και τη Δευτέρα 22 Μαΐου.

Οι διακοπές των μαθητών το Πάσχα διαρκούν δύο εβδομάδες στα δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και πανεπιστήμια.

Η Κυριακή του Πάσχα 2023 γιορτάζεται την Κυριακή 16 Απριλίου 2023 για τους ορθόδοξους. Τα σχολεία κλείνουν την Παρασκευή πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα. Συγκεκριμένα φέτος θα κλείσουν στις 7 Απριλίου 2023. Τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά μετά το Πάσχα, στις 24 Απριλίου 2023.

Εκλογές 2023: Αλλαγές στις εξετάσεις ξένων γλωσσών – Οι νέες ημερομηνίες


Νέα δεδομένα φέρνει η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών για τους υποψηφίους των εξετάσεων ξένων γλωσσών. Το Γαλλικό Ινστιτούτο είχε προγραμματίσει το τριήμερο 10-21  Μαΐου εξετάσεις στη γαλλική γλώσσα στα διπλώματα DELF (Α1-Β2) DALF  (C1-C2) και Sorbone (B2-C1) όμως η προκήρυξη  των εκλογών την Κυριακή  21 Μαΐου ανατρέπει τον προγραμματισμό.

Σε ανακοίνωση του, το Ινστιτούτο ανέφερε ότι η ημερομηνία εξετάσεων μετατίθεται  για το επόμενο τριήμερο μετά την ολοκλήρωση των εκλογών δηλαδή από την Παρασκευή, 26 έως την Κυριακή, 28 Μαΐου.

Αντίστοιχα η Ελληνοαμερικανική Ένωση είχε προγραμματίσει για το Σαββατοκύριακο 20-21 Μαΐου εξετάσεις στα διπλώματα ECCE  και ECPE του  Michigan Language Assesment τα οποία όπως ανακοινώθηκε χθες μετατέθηκαν  για τις  27-18 Μαΐου. Ειδικότερα οι εξετάσεις  για το ECCE  θα διενεργηθούν  στις 27 Μαΐου και οι εξετάσεις  για το ECPE στις 28 Μαΐου. Σημειώνεται ότι οι παραπάνω υποψήφιοι θα εξεταστούν το ίδιο Σαββατοκύριακο που έχουν προγραμματιστεί οι εξετάσεις γλωσσομάθειας ESB -Euopalso.

Εκλογές 2023: Ανοιχτή η πλατφόρμα για τους απόδημους – Τα βήματα για την εγγραφή και το χρονικό «παράθυρο»


Η ειδική ψηφιακή πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών apodimoi.gov.gr, για την ψήφο των αποδήμων αφορά όσους επιθυμούν να κάνουν χρήση της νέας ρύθμισης, που τους επιτρέπει να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από το σημείο της κατοικίας τους εκτός Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, δικαίωμα να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου έχουν όσες και όσοι απόδημοι Έλληνες υποβάλλουν αίτηση στην ψηφιακή πλατφόρμα μέχρι και δώδεκα μέρες πριν από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, δηλαδή την θυροκόλληση της απόφασης.

Αν για παράδειγμα, οι εκλογές προκηρυχθούν επισήμως στις 24 Απριλίου και θυροκολληθεί την ίδια ημέρα στο Κοινοβούλιο το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής, αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για την ψήφο των αποδήμων θα «τρέχει» τουλάχιστον έως και τις 12 Απριλίου.

Όσοι κάνουν την αίτηση έπειτα από αυτό το χρονικό “παράθυρο”, τότε θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις επόμενες εκλογές.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού;


Απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού είναι οι εκλογείς να συγκεντρώνουν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,
να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος. Ως «φορολογική δήλωση», νοείται η υποβολή στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ( Έντυπο Ε1), αναλυτικής δήλωσης εισοδημάτων από μίσθωση ακινήτων ( Έντυπο Ε2), κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα ( Έντυπο Ε3) ή δήλωσης στοιχείων ακινήτων ( Έντυπο Ε9), όπως κάθε φορά ισχύουν. Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον: α) δεν έχουν συμπληρώσει τα τριάντα (30) έτη και β) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού, κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.


Εκλογές 2023: Πότε κλείνει η Βουλή – Οι διερευνητικές και οι ημερομηνίες για τις δεύτερες κάλπες


Η Βουλή κλείνει την Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου.

«Το νομοθετικό έργο θα υπάρχει μέχρι τις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και στη συνέχεια η Βουλή θα διαλυθεί εντός των προβλεπόμενων από το Σύνταγμα χρονικών ορίων» σημείωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και αναφερόμενος στην ημερομηνία των εκλογών που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Το τελευταίο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, θα είναι, όπως φαίνεται, του υπουργείου Εσωτερικών. Μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, προβλέπεται ένα 10ήμερο για τις διερευνητικές των κομμάτων.

Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή». Θα πρόκειται για υπηρεσιακή κυβέρνηση προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί πάλι σε εκλογές.

Εφόσον δεν δημιουργηθεί κυβέρνηση, οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν με λίστα, αλλά πρέπει να συγκροτηθεί η Βουλή και να διαλυθεί εκ νέου. Οι Πανελλήνιες ξεκινούν την 1η Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν με τα ειδικά μαθήματα στις 29 Ιουνίου 2023. To δεδομένο ότι στις 7 Ιουλίου είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ που πρέπει να δώσει το παρών ο νέος Πρωθυπουργός, οι δεύτερες κάλπες το πιο πιθανόν είναι να προγραμματιστούν για τις Κυριακές 25 Ιουνίου ή 2 Ιουλίου. Τα ειδικά μαθήματα δεν θεωρείται ότι δημιουργούν ιδιαίτερο ζήτημα.

Οι δεύτερες εκλογές

Επειδή δεν θα έχουν περάσει 18 μήνες από τις προηγούμενες θα γίνουν με λίστα. Άρα δεν θα βάλουμε σταυρό στα ψηφοδέλτια, σε αυτές τις εκλογές. Οι ψηφοφόροι θα επιλέγουν μόνο ψηφοδέλτιο του κόμματος που επιθυμούν και όχι βουλευτή. Το εκλογικό σύστημα σε αυτές τις εκλογές θα είναι ενισχυμένη αναλογική. Το σύστημα που θα ισχύσει δίνει μπόνους 20 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Την επομένη της διεξαγωγής των εκλογών θα δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Αν έχει αυτοδυναμία θα ορκιστεί πρωθυπουργός και θα συγκροτήσει την κυβέρνησή του, διαφορετικά θα επιζητήσει σύμμαχο κόμμα.

πηγή enikos.gr

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις