ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Τίτλοι τέλους για Frigoglass - Προς εκποίηση το εργοστάσιο της Κάτω Αχαΐας

Κοινοποίηση
Tweet

Με βάση τη συμφωνία υπάρχει υποχρέωση να πουληθεί το εργοστάσιο στην Κάτω Αχαΐα

H μεταφορά της παραγωγής εκτός Ελλάδας (Ρουμανία και Ρωσία) και η μείωση στις παραγγελίες για νέα ψυγεία και φιάλες αναψυκτικών λόγω της πανδημίας, είχαν ως αποτέλεσμα από χθες να πέσουν οι τίτλοι τέλους για μια ιστορική πρώην βιομηχανία της Πάτρας, την Frigoglass ΑΒΕΕ.

Η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της Frigoglass στους κατόχους ομολογιών (πιστωτές) έγινε χθες κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης της εισηγμένης που έγινε στην Αθήνα. Οι ομολογιούχοι, μέσω νέας εταιρείας που ιδρύεται στην Αγγλία (υπό το σχήμα Frigo NewCo 1 Ltd) θα έχουν πλέον το 85% της δραστηριότητας και οι σημερινοί μέτοχοι μένουν με το 15% στη νέα εταιρική οντότητα Frigo DebtCo Plc που θα δημιουργηθεί με έδρα την Αγγλία.

Με βάση τη συμφωνία υπάρχει υποχρέωση να πουληθεί το εργοστάσιο στην Κάτω Αχαΐα που είχε κλείσει το 2019 και το τίμημα να εισπραχθεί από τους ομολογιούχους.

«Καμία επιλογή και καμία απόφαση δεν ήταν εύκολη για εμάς που επενδύσαμε και πιστέψαμε στην εταιρεία» ανέφερε ο Χαράλαμπος ∆αυίδ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Frigoglass απευθυνόμενος στους μετόχους και ζητώντας την ψήφο τους για τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

Με βάση τα όσα ανέφερε ο κύριος ∆αυίδ, ο όμιλος αντιμετώπιζε εδώ και μια διετία μείωση στις πωλήσεις και αυξημένο κόστος μεταφορικών. Σημαντική η επιβάρυνση της εταιρείας από την φωτιά παλαιότερα στο εργοστάσιο παραγωγής επαγγελματικών ψυγείων στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας αλλά και τις οικονομικές κυρώσεις εδώ και ένα χρόνο λόγω του πολέμου και το εμπάργκο εξαγωγών από το εργοστάσιο της Ρωσίας.

Πριν έξι χρόνια η Frigoglass είχε εξασφαλίσει μείωση δανεισμού κατά 140 εκατ. ευρώ, ρευστότητα 70 εκατ. ευρώ και επιπλέον 60 εκατ. ευρώ ως μετοχικό κεφάλαιο από τον πρώην πλέον βασικό μέτοχο.

Εν μέσω προβλημάτων ρευστότητας, η εταιρεία εξασφάλισε τον ∆εκέμβριο του 2022 νέα χρηματοδότηση 55 εκατ. ευρώ από τους πιστωτές της για την αναδιάρθρωση υφιστάμενου δανεισμού 260 εκατ. ευρώ με την αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων της τάξης των 150 εκατ. ευρώ και την κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων 110 εκατ. ευρώ. Τη δομή της συμφωνίας μεταξύ ομολογιούχων-πιστωτών και του βασικού μετόχου (οικογένειες ∆αυίδ-Λεβέντη) ανέλυσε χθες ο Νίκος Μαμουλής, διευθύνων σύμβουλος της Frigoglass.

Στο νέο ∆Σ θα έχει μόνο μία θέση για τους υφιστάμενους μετόχους της Frigoglass ΑΒΕΕ. Στη γενική συνέλευση χθες συμμετείχαν μέτοχοι που συνολικά ελέγχουν το 59,11% του μετοχικού κεφαλαίου. Οι πιστωτές - ομολογιούχοι δεσμεύθηκαν να διατηρήσουν το προσωπικό.

*πηγή: Εφημερίδα 'Γνώμη"

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις