BODY & SOUL

/

Τα τρόφιμα που αυξάνουν το κολλαγόνο με φυσικό τρόπο

Κοινοποίηση
Tweet

Δείτε ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν

Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη πολύ σημαντική για τον οργανισμό. Υπάρχει τρόπος να την αυξήσετε.

Στο ανθρώπινο σώμα, το κολλαγόνο είναι η πρωτεΐνη με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα.

Κολλαγόνο υπάρχει στους μυς, στα οστά, στους τένοντες, στους συνδέσμους, στα όργανα, στα αιμοφόρα αγγεία, στο δέρμα, στο τοίχωμα του πεπτικού συστήματος και σε άλλους συνδετικούς ιστούς.

Παρ’ όλο, όμως, που είναι τόσο σημαντικό, δεν μπορούμε να μετρήσουμε τα επίπεδά του.

Μπορούμε, όμως, να καταλάβουμε ότι έχουν αρχίσει να μειώνονται, ώστε να αυξήσουμε την κατανάλωσή του, σύμφωνα με την Dr. Elizabeth Bradley, διευθύντρια στο Κέντρο Λειτουργικής Ιατρικής στην Cleveland Clinic του Οχάιο.

Όπως εξηγεί, το κολλαγόνο ελαττώνεται με την πρόοδο της ηλικίας, συμβάλλοντας:

Στην ανάπτυξη ρυτίδων και  χαλάρωσης στο δέρμα
Στην συρρίκνωση και εξασθένηση των μυών
Στην δυσκαμψία και την μείωση της ευλυγισίας τενόντων και συνδέσμων
Στην ανάπτυξη πόνου ή οστεοαρθρίτιδας λόγω της φθοράς του αρθρικού χόνδρου
Σε γαστρεντερικά προβλήματα λόγω λέπτυνσης του εσωτερικού τοιχώματος της πεπτικής οδού
Αν εξαιρέσουμε την ηλικία, η κακή διατροφή είναι η κύρια αιτία που παρουσιάζουμε έλλειψη σε κολλαγόνο, τονίζει η Dr. Bradley.

«Ο οργανισμός δεν μπορεί να παραγάγει κολλαγόνο εάν δεν διαθέτει τα απαιτούμενα συστατικά», ξεκαθαρίζει. Τα συστατικά αυτά είναι πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Να λοιπόν ποια τρόφιμα χρειαζόμαστε.

Ζωμός από κόκκαλα
Ο ζωμός από κόκκαλα περιέχει το κολλαγόνο από το μοσχάρι, το κοτόπουλο ή τα ψάρια που περιέχει. Όταν βράζουμε τα κόκκαλα δημιουργείται ένα υγρό με έντονο χρώμα που μπορεί να καταναλωθεί αμέσως ή να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή διαφόρων πιάτων.

Οι περισσότερες συνταγές για ζωμό από κόκκαλα απαιτούν να τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για πολλές ώρες. Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από το κόκκαλα που χρησιμοποιούμε. Τα μοσχαρίσια, λ.χ., κατά κανόνα χρειάζονται περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι εκείνα του κοτόπουλου ή του ψαριού.

Αν φτιάξετε ζωμό, η Dr. Bradley συνιστά να προτιμήσετε κόκκαλα από βιολογικά κρέατα, ώστε να μην έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων ή αντιβιοτικών.

Πλούσιες σε πρωτεΐνες τροφές
Για να δημιουργηθεί το κολλαγόνο, ο οργανισμός συνδυάζει διάφορα αμινοξέα. Τα αμινοξέα είναι τα δομικά υλικά των πρωτεϊνών. Επομένως, για επαρκές κολλαγόνο στον οργανισμό σας πρέπει να τρώτε πλούσιες σε πρωτεΐνες τροφές, όπως:

Άπαχο μοσχάρι
Κοτόπουλο
Ψάρια
Αυγά
Γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί)
Φασόλια
Για βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι ένα άλλο σημαντικό συστατικό για το κολλαγόνο.

Να την καταναλώνετε από φρούτα και λαχανικά, όπως:

Εσπεριδοειδή (π.χ. πορτοκάλια, γκρέιπ φρουτ αν δεν έχετε ιατρική αντένδειξη)
Κόκκινες και πράσινες πιπεριές
Τομάτες
Σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο, κράμβη, λαχανάκια Βρυξελλών κ.λπ.)
Για ψευδάργυρο και χαλκό
Ο ψευδάργυρος και ο χαλκός είναι δύο ακόμα συστατικά απαραίτητα για να παραχθεί κολλαγόνο από τον οργανισμό.

Καλές πηγές τους είναι:

Κρέας
Οστρακόδερμα
Καρύδια
Δημητριακά ολικής αλέσεως
Φασόλια.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Well Being