ΑΓΟΡΑ

/

Γιώργος Σάρλης: "Στη δουλειά μας, δεν υπάρχει μονοτονία, αλλά μια δημιουργική ποικιλία"

Κοινοποίηση
Tweet

Ο Γιώργος Σάρλης είναι συνιδρυτής της εταιρείας "MOSAIC"

Πολυταξιδεμένος και πολυσχιδής, με μια ενδιαφέρουσα διαδρομή, η οποία είχε πολλούς σταθμούς έως σήμερα και εξακολουθεί να εμπλουτίζεται με νέα ενδιαφέροντα, ο Γιώργος Σάρλης είναι ένας από τους συνιδρυτές της εταιρείας MOSAIC, η οποία ασχολείται με κάθε έκφανση της πολιτιστικής διαχείρισης και καινοτομίας. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην περιοχή της Τριών Ναυάρχων και του Αγίου Ανδρέα, ο Γιώργος Σάρλης έκανε Διεθνείς και Ευρωπαϊκές σπουδές στην Αθήνα, όπου και παρέμεινε για περίπου δέκα χρόνια. Το ενδιαφέρον του στράφηκε -και εξαιτίας των σπουδών του-, σε ζητήματα εκτός ελληνικών συνόρων, σχετικά με την πολιτική, τη διπλωματία και τα ευρωπαϊκά θέματα γενικότερα. Αφού ακολούθησαν μεταπτυχιακά στην ανάπτυξη και στην πολιτιστική διαχείριση, επέστρεψε, συνειδητά στην Πάτρα. «Στην Αθήνα είδα και γνώρισα πολλά πράγματα με τις σπουδές και τα πρώτα επαγγελματικά βήματα, αλλά αποφάσισα να επιστρέψω και δεν το μετάνιωσα ποτέ» λέει.


Αρχικά ασχολήθηκε με τα media και τα περιοδικά, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε στην Αναπτυξιακή του δήμου Πατρέων όπου ασχολήθηκε κυρίως με τη διαχείριση ευρωπαϊκών έργων, από το 2004 μέχρι το 2012. Εκείνο το διάστημα, υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικό για τη μετέπειτα πορεία του καθώς ήρθε σε επαφή με το εξωτερικό και με τη διαδικασία μεταφοράς καλών πρακτικών από άλλες πόλεις στην Πάτρα. Ασχολήθηκε με τα αυτοδιοικητικά και υπήρξε συνεργάτης του δημάρχου Γιάννη Δημαρά σχετικά με θέματα ανάπτυξης. Το 2012 με την οικογένειά του μετακόμισε στην Αγγλία όπου έμεινε για 5 χρόνια. «Εκεί κεφαλαιοποίησα όλη τη γνώση και την εμπειρία που είχα αποκομίσει και δημιούργησα μία εταιρεία που ασχολείται μέχρι και σήμερα με τη διαχείριση ευρωπαϊκών έργων. Ασχολήθηκα επίσης με την πολιτιστική διαχείριση και είδα από κοντά το οικοσύστημα της δημιουργικής οικονομίας, το πώς οι Άγγλοι, που θεωρούνται πρωτοπόροι σε αυτό, διαχειρίζονται την πολιτιστική πολιτική, τον πολιτιστικό και δημιουργικό κλάδο, και το πώς φτιάχνονται κοινότητες δημιουργικών ανθρώπων για να εκμεταλλευτούν την αναπτυξιακή δυναμική του κλάδου του πολιτισμού» εξηγεί.

Το 2015 άφησε το Λέστερ και βρέθηκε στη Λάρισα προκειμένου να συντονίσει και να επιμεληθεί μαζί με μία μεγάλη ομάδα την υποψηφιότητα της πόλης για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. «Δουλέψαμε συστηματικά σε θεσμικό επίπεδο με τους τοπικούς φορείς, τις κοινότητες, τους καλλιτέχνες και τις ευρύτερες κατηγορίες επαγγελματιών. Εκεί παγιώθηκε η εξειδίκευσή μου στα πολιτιστικά» εξομολογείται και εξηγεί ότι μέσα από όλη αυτή την πορεία καταστάλαξε στο μοντέλο του MOSAIC. «Στο τέλος του 2018, έρχεται το MOSAIC / Πολιτισμός και Δημιουργικότητα, ως κοινή ιδέα και φυσική συνέπεια των επαγγελματικών αναζητήσεων πέντε επαγγελματιών του ευρύτερου πολιτιστικού κλάδου. Η πρώτη συζήτηση έγινε με τον Ανδρέα Τσιλίρα με τον οποίο «τρέχουμε» μέχρι σήμερα την εταιρεία, στην οποία πίστεψαν και συνεισφέρουν οι: Χαριτίνη Καρλιαύτη, Θανάσης Μανθόπουλος και Γιάννης Παπαδημητρόπουλος. Τον τελευταίο χρόνο η ομάδα μεγάλωσε με την προσθήκη της Τόνιας Σάτου, ενώ από το 2023 θα προστεθούν και νέοι συνεργάτες» εξηγεί.

Το MOSAIC, όπως μας λέει ο Γιώργος Σάρλης, είναι η πρώτη επιχείρηση στην περιοχή (και μία από τις ελάχιστες στην Ελλάδα), που ασχολείται αποκλειστικά με κάθε έκφανση της πολιτιστικής διαχείρισης και καινοτομίας, δουλεύοντας και στα τρία επίπεδα αξιοποίησης και ανάδειξης της Δημιουργικής Οικονομίας. «Προσφέρουμε συσσωρευμένη, υψηλή εξειδίκευση αποκλειστικά στον κλάδο της Πολιτιστικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας. Συνεργαζόμαστε στενά με φορείς διαμόρφωσης πολιτικής, με τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, πανεπιστήμια, επιμελητήρια κ.ά. για μελέτες και έρευνες, διαμορφώνουμε μαζί αναπτυξιακές στρατηγικές και πολιτικές, ενώ υλοποιούμε ως τεχνικοί σύμβουλοι, εξειδικευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες. Από την άλλη πλευρά, δουλεύουμε απευθείας με τους δημιουργούς, τους καλλιτέχνες και τους οργανισμούς του πολιτιστικού κλάδου, όπως μουσεία, φεστιβάλ, επιχειρήσεις και startups. Τους υποστηρίζουμε σε θέματα διαχείρισης, χρηματοδοτήσεων, ανάπτυξης κοινού, εξωστρέφειας και επικοινωνίας. Ένα τρίτο επίπεδο στο οποίο δίνουμε ιδιαίτερη σημασία είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων και γνώσεων για όλους τους εμπλεκόμενους του κλάδου. Εργαστήρια, σεμινάρια, study visits, δράσεις επιτάχυνσης και θερμοκοιτίδας». Από το καλοκαίρι του 2021, όλα αυτά λαμβάνουν χώρα στο νέο, άκρως δημιουργικό και πολυ-λειτουργικό χώρο, το MOSAIC HUB, στην καρδιά του Μαρκάτου, στην οδό Ερμού στον αριθμό 112. «Επιλέξαμε πολύ προσεκτικά πού θα δημιουργήσουμε το MOSAIC HUΒ και το Μαρκάτο είναι η ιδανική περιοχή. Δύο βήματα από το κέντρο, γεμάτο ζωή και ιστορία, με πολλούς και δημιουργικούς γείτονες εξυπηρετεί ακριβώς αυτό που θέλουμε να προσφέρει. Κάθε φορά που περνά κανείς από τον χώρο βλέπει διαφορετικά πράγματα που διοργανώνουμε ή φιλοξενούμε. Σήμερα ένα εργαστήριο, αύριο ένα meeting με επαγγελματίες από κάθε πλευρά της Ευρώπης που έρχονται για τα projects μας, το βράδυ μια εικαστική έκθεση ή μια παρουσίαση βιβλίου, μαθήματα θεάτρου και μουσικής…» καταλήγει. «Δεν θεωρώ ότι έχω πολύ ελεύθερο χρόνο και θα ήθελα περισσότερο, αλλά αυτό συνήθως συμβαίνει όταν κάνεις κάτι που σου αρέσει. Όταν κάνεις κάτι που σου είναι ευχάριστο δεν αισθάνεσαι ότι χρειάζεται να πεις ότι σταματάει η δουλειά και αρχίζει ο ελεύθερος χρόνος. Δεν υπάρχει μονοτονία, αλλά μία δημιουργική ποικιλία. Σκέφτεσαι διαρκώς πώς μπορείς αυτά που βλέπεις να τα αλλάξεις και να τα φέρεις στην πόλη σου, στην περιοχή σου» λέει ο Γιώργος Σάρλης.

www.mosaic-hub.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Αγορά