ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

σπιράλ: "Καλή οργανωτική δουλειά, απομένουν οι περιγραφές των θέσεων, λείπει η δημοτική αστυνομία"

Κοινοποίηση
Tweet

Η δημοτική παράταξη του Πέτρου Ψωμά για τον Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών του Δήμου Πατρέων

Ανακοίνωση για τον Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών του Δήμου Πατρέων εξέδωσε η δημοτική παράταξη σπιραλ του Πέτρου Ψωμά: 

Ο Οργανισμός Εσωτερικών Υπηρεσιών (ΟΕΥ) του Δήμου Πατρέων συντάχθηκε από την αρμόδια Αντιδημαρχία και δόθηκε στις δημοτικές παρατάξεις για μελέτη και σχολιασμό. Θα ήταν καλό να γίνονταν δεκτές αλλαγές και προσθήκες, ειδικά όσες προτείνονται για βελτίωση του οργανογράμματος προς επίτευξη του σκοπού του, που δεν είναι άλλος από την εξυπηρέτηση των δημοτών και τη διευκόλυνση υπηρέτησης των αρμοδιοτήτων ενός σύγχρονου δήμου. Το σπιράλ καταθέτει τα σχόλια και τις προτάσεις του, ελπίζοντας σε μια τέτοια προοπτική:

α. Υπάρχει συνέχεια και αλληλουχία στην οργάνωση των υπηρεσιών, με καλή διάρθρωση και ύπαρξη ξεκάθαρων σχέσεων ελέγχοντος-ελεγχόμενου.

β. Οι περιγραφές των τμημάτων είναι γενικές, δίνουν την κατεύθυνση για τη λειτουργία του κάθε τμήματος χωρίς να καθορίζουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες, που συνήθως προκύπτουν από τις περιγραφές θέσεων εργασίας.

γ. Η ουσιαστική και σε βάθος οργανωτική εργασία θα απαιτηθεί σε δεύτερο στάδιο, όταν χρειαστεί να καθοριστούν οι περιγραφές των θέσεων εργασίας (προσόντα-καθήκοντα-αρμοδιότητες). Τότε θα πρέπει να γίνει η πιο ουσιαστική δουλειά, έτσι ώστε να προσαρμοστούν τα παραπάνω στις ανάγκες και απαιτήσεις του Δήμου Πατρέων.

δ. Δυστυχώς από τον προτεινόμενο ΟΕΥ απουσιάζει η πρόβλεψη για Δημοτική Αστυνομία στην Πάτρα. Είναι αδήριτη η ανάγκη επιτέλους να δημιουργηθεί. Θα μπορούσε να ενταχθεί απευθείας στον Δήμαρχο ως Αυτοτελές Τμήμα Δημοτικής Αστυνομίας και να περιλαμβάνει και το Τμήμα Ελέγχου Κοινοχρήστων Χώρων (από την Διεύθυνση Διαχείρισης Προσόδων και Δημοτικής Περιουσίας).

ε. Το οργανόγραμμα και οι περιγραφές θέσεων εργασίας είναι ιδιαίτερα σημαντική οργανωτική εργασία καθώς από αυτά θα καθορίζονται:

 - οι απαιτήσεις σε προσωπικό, τόσο αριθμητικά όσο από άποψη γνώσεων-δεξιοτήτων που θα πρέπει να διαθέτει κάθε εργαζόμενος, ώστε να μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά και τις αρμοδιότητές του, να λογοδοτεί και να αξιολογείται από τον προϊστάμενό του.

- οι σχέσεις λειτουργίας των διαφόρων υπηρεσιών του Δήμου Πατρέων μεταξύ τους.

- η διοίκηση και ο έλεγχος των υπόψη υπηρεσιών, τόσο από τα υπηρεσιακά όσο και από τα πολιτικά στελέχη με θέσεις ευθύνης (καθένας για τα θέματα που τον αφορούν).

Θα επιμείνουμε στην εισήγηση για τη Δημοτική Αστυνομία, που μπορεί να εισαχθεί έστω ως τροποποίηση στον αρχικό σχεδιασμό. Αν δεν προβλεφθεί από τώρα για το οργανόγραμμα του δήμου, θα είναι πολύ δύσκολο να συγκροτηθεί και να στελεχωθεί στο μέλλον. Οι διαδικασίες, ακόμα και εάν υπάρχουν, θα είναι χρονοβόρες και σίγουρα η πόλη θα στερηθεί τις υπηρεσίες που έχει απόλυτη ανάγκη για λόγους που έχουν κατ΄ επανάληψη αναλυθεί. Ελπίζουμε, έστω τώρα, η έκκλησή μας να εισακουστεί και η δημοτική αρχή να πάψει να επιμένει στην καταστροφική για την πόλη ιδεοληψία της.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις