ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ώρα Πατρών-Γιώργος Ρώρος: Ενεργειακό κόστος, ωρολογιακή βόμβα για τα οικονομικά των δήμων

Κοινοποίηση
Tweet

Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης

Στην ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης Ώρα Πατρών αναφέρεται: 

Δεν είναι μόνο οι πολίτες που βιώνουν ζοφερές συνθήκες από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, από τους παρόχους ρεύματος, αλλά και την ακρίβεια. Το ενεργειακό κόστος έρχεται να τινάξει τους προϋπολογισμούς των δήμων στον αέρα. Πλέον του ενεργειακού κόστους οι πάροχοι, ιδιοκτήτες ηλεκτρικής ενέργειας παρακρατούν παρανόμως τα εισπραχθέντα δημοτικά τέλη και δημοτικούς φόρους, όπως και το τέλος ακίνητης περιουσίας και δεν αποδίδουν τα ποσά όπως είναι υποχρεωμένοι στους δήμους.

Σύμφωνα με το νόμο η ΔΕΗ ή ο εναλλακτικός προμηθευτής αποδίδει στο δικαιούχο δήμο βάση της εκκαθαριστικής κατάστασης εντός του δεύτερου μήνα από τη λήξη του μήνα στον οποίον λογιστικώς ανήκουν οι λογαριασμοί.

Οι εταιρείες δεν ανταποκρίνονται άμεσα στην απόδοση των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών, αφού δυστυχώς δεν υπάρχει νομική προστασία από την ηγεσία του υπουργείου περιβάλλοντος που οφείλει να πάρει δραστικά μέτρα υπέρ των ΟΤΑ Α' βαθμού.

Η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος επιλέγει να μην προστατεύσει τους δήμους από την συστηματική υπεξαίρεση των δημοτικών φόρων και τελών που διαπράττουν ιδιωτικές εταιρείες παροχής ενέργειας. Αυτό έχει ως συνέπεια οι δήμοι να στερούν αναγκαίας ρευστότητας πράγμα που επιδρά στην λειτουργία τους. Δεν είναι λίγοι οι δήμοι οι οποίοι προχώρησαν σε υποβολή μηνύσεων σε βάρος των πέντε ιδιωτικών εταιρειών παροχής ενέργειες για να εισπράξουν τα οφειλόμενα.

Ο Δήμος της Πάτρας για την λειτουργία των γεωτρήσεων πλήρωνε πριν τις ανατιμήσεις 2.500.000 € τον χρόνο στη ΔΕΗ, σήμερα το ποσό αυτό έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Η λειτουργία του φράγματος εάν είχε δημιουργήσει διαδημοτικό φορέα η δημοτική αρχή σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου θα κόστιζε περίπου 2.000.000€ το χρόνο. Αντιλαμβάνεται ο δημότης το σημαντικό κέρδος που θα είχε η πόλη αναλαμβάνοντας τη διαχείριση του φράγματος, όπως είχε προτείνει η προηγούμενη κυβέρνηση και δεν το απεδέχθη ο δήμαρχος Κ. Πελετίδης. Έτσι το φράγμα κατέληξε από τη Νέα Δημοκρατία σε ιδιώτη.

Σύμφωνα με στοιχεία που αποκάλυψε πριν 15 ημέρες η εφημερίδα Αυγή ένας μόνο πάροχος οφείλει στο Δήμο Πατρέων 164.777,36 €.

Επειδή το θέμα είναι μείζον και λειτουργεί ως ωρολογιακή βόμβα στα οικονομικά του δήμου ζητάμε από τη δημοτική αρχή στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο 12 Δεκεμβρίου να προχωρήσει σε πλήρη ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν τους παρόχους και το ενεργειακό κόστος καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα το διεκδικήσει.

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις