ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Ακέφαλος» παραμένει ο ιστορικός φανοστάτης της Πλατείας Γεωργίου - ΦΩΤΟ

Κοινοποίηση
Tweet

Σώζονται μόνο δυο από τους 15 που υπήρχαν και αυτοί... προβληματικοί

«Γυμνός» παραμένει ο ιστορικός φανοστάτης της Πλατείας Γεωργίου. Εδώ και καιρό λείπουν βραχίονες, γλόμποι και άλλα στοιχεία που τον κοσμούσαν.

Να αναφέρουμε ότι η πλατεία Γεωργίου φωτίστηκε για πρώτη φορά με φωταέριο το 1878. Ήταν τότε που τοποθετήθηκαν 13 μαντεμένιοι φανοστάτες κατασκευασμένοι στο Παρίσι. Κάθε φανοστάτης είχε 5 φανάρια. Σήμερα, έχουν μείνει μόλις δυο και αυτοί… προβληματικοί.

Το θέμα με τους φανοστάτες είχε αναδείξει το thebest.gr τον περασμένο Ιανουάριο και τότε ο Αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Έργου – Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων και Έργων Υποδομής Χρήστος Κορδάς, είχε πει: «Από τους φανοστάτες της πλατείας έλειπαν δυο κλάρες, τα πήγαμε σε χυτήριο μήπως μπορέσουμε να τα ανακατασκευάσουμε, ωστόσο αυτά είναι διατηρητέα και δεν μπορεί να γίνει με αυτό τον τρόπο καμία παρέμβαση. Για τον ίδιο λόγο, ούτε στα σιντριβάνια μπορούμε να παρέμβουμε». Επίσης, είχε αναφερθεί στο ρόλο του Υπουργείο Πολιτισμού καθώς τόσο οι φανοστάτες όσο και τα σιντριβάνια είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα μνημεία: «Περιμένουμε εδώ και τέσσερα χρόνια την μελέτη από το υπουργείο πολιτισμού για να κάνουμε τις επιδιορθώσεις όχι μόνο της πλατείας Γεωργίου αλλά και για όλα τα στοιχεία που έχουν γίνει διατηρητέα στην πόλη.  Πρέπει από το υπουργείο να μας πουν τι να κάνουμε και πώς να τα φτιάξουμε, αλλά πολλά που θεωρούμε ως αυτονόητα για την ελληνική γραφειοκρατία δεν είναι αυτονόητα».

Ο φανοστάτης όπως ήταν στην αρχική του μορφή

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις