ΣΙΝΕΜΑ

/

Η Γαλλική πολιτική ταινία "Υποσχέσεις" με την Ιζαμπέλ Ιπέρ από 7/4 στις Ελληνικές αίθουσες

Κοινοποίηση
Tweet

Σε διανομή της εταιρείας Tanweer

Η ταινία «Υποσχέσεις - Promises» σε σκηνοθεσία Τομά Κρουιτόφ και σενάριο Ζαν-Μπατίστ Ντελαφόν, Τομά Κρουιτόφ με πρωταγωνιστές την σπουδαία Ιζαμπέλ Ιπέρ και τους, Ρεντά Κατέμπ, Νεντρά Αγιαντί, Ζαν-Πολ Μπορντ, Soufiane Guerrab, κάνει πρεμιέρα στις Ελληνικές αίθουσες στις 7/4/2022 σε διανομή της Tanweer.

Η ανυπέρβλητη Ιζαμπέλ Ιπέρ (Η Δασκάλα του Πιάνου, Elle – Εκείνη) πρωταγωνιστεί στο ευφυές πολιτικό δράμα του Τομά Κρουιτόφ (Η Συνομωσία της Σκιάς) και ενσαρκώνει μία μαχητική δήμαρχο που έρχεται αντιμέτωπη με ένα καθοριστικό ηθικό δίλημμα. Μία καθαρόαιμη πολιτική ταινία με έξυπνη και αιχμηρή πλοκή, σύνθετους χαρακτήρες, εξαιρετικές ερμηνείες και ρεαλιστική ατμόσφαιρα, που μας βάζει στα παρασκήνια των κέντρων αποφάσεων.

Σύνοψη

Η Κλεμάνς (Ιζαμπέλ Ιπέρ), μία ατρόμητη δήμαρχος μιας πόλης κοντά στο Παρίσι, ολοκληρώνει τη θητεία της. Μαζί με το δεξί της χέρι, τον πιστό Γιαζίντ (Ρεντά Κατέμπ), έχει παλέψει ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία και τη διαφθορά. Όταν τη γίνεται πρόταση να αναλάβει ένα υπουργείο, η φιλοδοξία της φουντώνει και διακυβεύεται η αφοσίωση της απέναντι στους πολίτες. Θα επιβιώσει η πολιτική της ακεραιότητα ή θα υπερτερήσει η φιλοδοξία;

Σε συνέντευξη του ο δημιουργός της ταινίας ανέφερε τα εξής:

«Από την κατασκοπεία μέχρι την πολιτική, μου αρέσει, αναμφίβολα, να δείχνω τους εσωτερικούς μηχανισμούς των πραγμάτων! Μετά τις γαλλικές εκλογές του 2017, ήθελα να εξερευνήσω το ζήτημα του πολιτικού θάρρους και μου φάνηκε ότι οι άνθρωποι είχαν εμπιστοσύνη μόνο σε τοπικό επίπεδο, ακόμα κι αν στο τέλος η ταινία διατρέχει όλο το πολιτικό εύρος.

Συνάντησα τον Ζαν-Μπατίστ Ντελαφόν, που δούλευε πάνω στο πορτρέτο ενός δημάρχου. Είχε ήδη συγκεντρώσει σχετικά έγγραφα, συνεχίσαμε να συναντάμε δημάρχους και η ιστορία εμπλουτιζόταν συνεχώς… Βρήκαμε ένα συναρπαστικό ανθρώπινο και κοινωνικό θέμα γύρω από τις υποβαθμισμένες πολυκατοικίες και τους ιδιοκτήτες τους.

Ο κοινός παράγοντας με την πρώτη ταινία μου είναι η σχέση ανάμεσα στο άτομο και το σύνολο. Στις “Υποσχέσεις”, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν διάφορα επίπεδα αποφάσεων και ότι τα άτομα πρέπει να τα βγάλουν πέρα με αυτά… Ένας δήμαρχος καταλαμβάνει ξεχωριστή θέση μέσα στο σύστημα: είναι ο σύνδεσμος ανάμεσα στον λαό και το κράτος.

Τον υποδέχονται ψυχρά οι από πάνω και είναι αποδέκτης του θυμού και της ανυπομονησίας των από κάτω. Οι άνθρωποι συχνά νομίζουν πως έχει μεγαλύτερη δύναμη από αυτή που πραγματικά κατέχει».

Όσο για τον τίτλο «Υποσχέσεις», απήντησε, «οι υποσχέσεις είναι το νόμισμα της πολιτικής. Είναι αυτό που ανταλλάσσουν οι χαρακτήρες στην ταινία. Είναι επίσης οι υποσχέσεις που δίνουμε στον εαυτό μας, η διαδρομή μας. Μου αρέσει αυτή η λέξη: είναι πολύ απτή, αλλά έχει ηθικό φορτίο».

Η ταινία “Υποσχέσεις” είχε βγει στις Γαλλικές αίθουσες στις 26 Ιανουαρίου 2022. Είχε προβληθεί και στην 78η Κινηματογραφική Μόστρα της Βενετίας.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture