ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σημαντικοί πόροι για τη διαχείριση των περιοχών Natura 2000 παραμένουν αδιάθετοι

Κοινοποίηση
Tweet

Τι προέκυψε από την ημερίδα στην Πάτρα

Σημαντικοί χρηματοδοτικοί πόροι (Ευρωπαϊκοί και Εθνικοί) για τη διαχείριση των περιοχών Natura 2000  παραμένουν αδιάθετοι, είναι  το βασικό συμπέρασμα της ημερίδας “Χρηματοδοτήσεις και Διαχείριση  των περιοχών Natura 2000”  σύμφωνα με την ΑΔΕΠ, που διοργάνωσε την εκδήλωση.

Την τελευταία δεκαετία αξιοποιήθηκαν 1.300.000 € από την ΑΔΕΠ Α.Ε για το Παναχαϊκό όρος.Οι ευκαιρίες  χρηματοδότησης των περιοχών Natura  2000 ήταν  στο επίκεντρο της ημερίδας που διοργάνωσε  η ΑΔΕΠ Α.Ε. την Πέμπτη 14 Απριλίου στο Ξενοδοχείο Βυζαντινό.

Από τις εισηγήσεις των εισηγητών, όπως οι κ.κ. Φώτης Παπούλιας /DG Environment, Ανθή Ζεμπερλίγκου / ΕΠΠΕΡΑΑ, Τζούλια Τζώρτζη / Εθνικός Εκπρόσωπος LIFE+ και  Ιόλη Χριστοπούλου / WWF - Ελλάς,  προέκυψε ότι σημαντικά ποσά για τη διαχείριση των περιοχών Natura  2000 παραμένουν αδιάθετα. Τα ποσά αυτά μάλιστα υπολογίζονται σε 275.000.000€.

Οι πόροι αυτοί έχουν δεσμευτεί κυρίως μέσω των επομένων πηγών χρηματοδότησης :

 

  • Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη του ΥΠΕΚΑ»,

  • Επιχειρησιακά  Προγράμματα των Περιφερειών (ΠΕΠ)

  • Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιεία του Υπουργείου  Αγροτικής Ανάπτυξης

  • Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αγροτικής ανάπτυξης “Αλέξανδρος Μπαλτατζής”, και

  • των Κοινοτικών Πρωτοβουλιών Interreg , MED και LIFE+

Αναφορικά με την περιοχή μας, έχουν διατεθεί σημαντικά ποσά, τα τελευταία πέντε χρόνια, που ανέρχονται σε 1.300.000€ περίπου, για τη προστασία και ανάδειξη της περιοχής Natura  2000 του Παναχαϊκού όρους. Όπως ανέφερε ο Κώστας Κωνσταντακόπουλος, προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΑΔΕΠ Α.Ε, τα έργα αυτά αφορούν την εκπόνηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, μελετών πυροπροστασίας και περιβαλλοντικής παρακολούθησης των οικοσυστημάτων, έργα αναδασώσεων και στο οδικό κύκλωμα του ορεινού όγκου, δημιουργία πακέτου προβολής – ευαισθητοποίησης.

Ήδη γίνεται προετοιμασία από την ΑΔΕΠ Α.Ε. για την υποβολή νέων προτάσεων έργων στα παραπάνω Προγράμματα.

 

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις