ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Ε.Β.Ε.: Μαγική εικόνα στο μηχανογραφικό

Κοινοποίηση
Tweet

Από τον Κυριάκο Δ. Σκιαθά, Εκπαιδευτικό αναλυτή-συγγραφέα

Το 2021 ήταν η τελευταία χρονιά που μπορούσε ένας υποψήφιος να δηλώσει στο Μηχανογραφικό Δελτίο (ΜΔ) όσα τμήματα/σχολές ήθελε από το επιστημονικό πεδίο που είχε επιλέξει. Από το 2022 ο αριθμός επιλογών των υποψηφίων ΓΕΛ θα είναι ίσος με το 10% του αριθμού των τμημάτων του κάθε επιστημονικού πεδίου.

Εφέτος όμως στο Μ.Δ. των υποψηφίων με βάση τις βαθμολογίες που συγκέντρωσαν εμφανιζόταν συγκεκριμένος αριθμός επιλογών, ο οποίος καθοριζόταν αποκλειστικά από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) Η τελευταία, με την προχειρότητα που θεσπίστηκε, αφαιρούσε αρκετά τμήματα από το Μ.Δ. των υποψηφίων, που είχαν συγκεντρώσει μέτριες και χαμηλές βαθμολογίες, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι αντιστοιχίες των τμημάτων και να υπάρχουν προβληματισμοί στη διαδικασία των μετεγγραφών.

Κατά τη συμπλήρωση των ΜΔ πλήθος περιπτώσεων αποκάλυψαν περίτρανα την παραδοξότητα της εφαρμογής των Ε.Β.Ε.

Υποψήφιος της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών (1ο Ε.Π.) με 9.070 και μέσο όρο (για Ε.Β.Ε.) 9.25 θέλει να εισαχθεί στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών στην Πάτρα.

Επειδή έχει μικρότερη Ε.Β.Ε. από αυτή των τμημάτων της Πάτρας και της Αθήνας, τα τμήματα αυτά δεν υπάρχουν ως επιλογές στο Μ.Δ. του. Ενώ έχει συγκεντρώσει 9.070 (820 περισσότερα μόρια από την περυσινή βάση) δεν μπορεί να εισαχθεί ούτε να μετεγγραφεί στο εν λόγω τμήμα,εφόσον δεν πληροί τις προϋποθέσεις των μετεγγραφών.

Υποψήφιος της Ομάδας Προσανατολισμού Επιστημών Οικονομίας Πληροφορικής (4οΕ.Π.) με 10.150 μόρια και μέσο όρο (για Ε.Β.Ε.) 10,25 θέλει να εισαχθεί στο τμήμα ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΤΡΑΣ, που πέρυσι είχε βάση εισαγωγής 9.475 μόρια.

Ενώ έχει συγκεντρώσει 725 μόρια περισσότερα από τη βάση του 2020 δεν εισάγεται στο τμήμα, επειδή δεν μπορεί να το δηλώσει στο Μ.Δ. Έχει μικρότερο μέσο όρο, από την Ε.Β.Ε. (10,55) και το τμήμα δεν υπάρχει ως επιλογή.

Οι ανεξήγητες διαφοροποιήσεις που εμφανίζονται στις Ε.Β.Ε. αντίστοιχων τμημάτων ακυρώνουν στην πράξη τις μετεγγραφές που πέρυσι ήταν εφικτές, σύμφωνα πάντα με τον ισχύοντα νόμο γι’ αυτές.

Το υπουργείο Παιδείας εφέτος με την εφαρμογή της Ε.Β.Ε. έδωσε τη δυνατότητα στις Σχολές των ΑΕΙ να αυξήσουν ή να μειώσουν τον σχετικό συντελεστή στην κλίμακα μεταξύ 0,80 και 1,20.

Επειδή κάποια τμήματα ΑΕΙ δεν συμμετείχαν στη διαδικασία οι συντελεστές τους αυτόματα ορίστηκαν στο ελάχιστο 0,80. Κάποια άλλα, τα περισσότερα, στην προσπάθειά τους να μειώσουν τεχνητά τον αριθμό των εισακτέων τους, επέλεξαν τους ανώτερους συντελεστές. Απόρροια των παραπάνω πρακτικών είναι χιλιάδες υποψήφιοι να αποκλείονται από αρκετά νέα τμήματα ΑΕΙ, πρώην ΤΕΙ και από τμήματα παλαιών κραταιών ΑΕΙ, που επέλεξαν υψηλούς συντελεστές εισαγωγής. Την ίδια στιγμή είναι αξιοσημείωτο ότι το Πανεπιστήμιο της Πάτρας είναι το μόνο ΑΕΙ που ζήτησε μόνο του να αφαιρεθούν από το μηχανογραφικό τμήματά του.

Η αναφορά στις Ε.Β.Ε. διαφόρων τμημάτων φανερώνει περίτρανα τη μαγική εικόνα του νέου συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ευτράπελα που προκύπτουν από την εφαρμογή τους.

Στα τμήματα των Μαθηματικών οι διαφοροποιήσεις στις Ε.Β.Ε. έφεραν τα πάνω-κάτω στις δηλώσεις των υποψηφίων στο Μ.Δ. τους. Το Τμήμα της Σάμου με τη χαμηλότερη βάση από τα εννέα τμήματα (δύο ομάδες αντιστοιχιών) έχει την ίδια Ε.Β.Ε. με άλλα τμήματα με υψηλότερα μόρια εισαγωγής, όπως αυτό των Ιωαννίνων με 10.025 μόρια.

Στα τμήματα Νοσηλευτικής (δύο ομάδες αντιστοιχιών) το τμήμα του Διδυμοτείχου αν και έχει τη χαμηλότερη βάση εισαγωγής από τα άλλα τμήματα για το 2020 (8.275 μόρια) έχει αδικαιολόγητα τη δεύτερη μεγαλύτερη Ε.Β.Ε. Την ίδια μ’ αυτή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (βάση εισαγωγής 11.425 μόρια), του ΔΙ.ΠΑ.Ε. (βάση εισαγωγής 11.479 μόρια) και μεγαλύτερη από τις Ε.Β.Ε. των Πατρών (10.050 μόρια εισαγωγής) και της Τρίπολης (βάση εισαγωγής 8.600 μόρια και Ε.Β.Ε. 10.42).

Το τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ) με τη δεύτερη υψηλότερη βάση εισαγωγής για το 2020 (14.850 μόρια) από τα υπόλοιπα τμήματα, έχει τη χαμηλότερη Ε.Β.Ε. (9.58), ίδια με αυτή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του ΔΙ.ΠΑ.Ε. στις Σέρρες, που έχει τη χαμηλότερη βάση εισαγωγής (7.600 μόρια). Σημειωτέον, το Α.Π.Θ. στην παγκόσμια κατάταξη του Center for World Universite Rankings-CWUR για το έτος 2021-22 κατέλαβε την 409η θέση ανάμεσα στα 2.000 καλύτερα Πανεπιστήμια, από τα 19.788 ΑΕΙ που βαθμολογήθηκαν παγκοσμίως.

Οι μεγάλες αντιφάσεις της εφαρμογής της Ε.Β.Ε. θα φανούν κατά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα τέλη Αυγούστου (ίσως αρχές Σεπτεμβρίου για εφέτος).

Σε κάθε περίπτωση αν πρέπει να κλείσουν τμήματα ΑΕΙ, η πολιτεία μπορεί διαφορετικά να προσεγγίσει το ζήτημα.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Σχόλια

Απόψεις