BODY & SOUL

/

Ποια είναι η σωστή διατροφή για την οστεοαρθρίτιδα

Κοινοποίηση
Tweet

Ενημερωθείτε από το doctoranytime.gr

Μια πάθηση σαν την αρθρίτιδα σίγουρα δεν μπορεί να θεραπευτεί μέσω της τροφής αλλά όπως σε πολλές περιπτώσεις έτσι και στην συγκεκριμένη η σωστή και προσεγμένη διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση της εκδήλωσης των συμπτωμάτων αλλά και στην επιδείνωσή τους στην αντίθετη περίπτωση.

Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να θωρακίσει το σώμα και να αποτρέψει με αυτό τον τρόπο την περαιτέρω βλάβη στις αρθρώσεις. Ένα πρόγραμμα με αντιφλεγμονώδεις τροφές θα βοηθήσει στην μείωση των φλεγμονών στο σώμα και θα μειώσει τα συμπτώματα, ενώ η κατανάλωση αντιοξειδωτικών και βιταμίνης A, C και Ε μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη εξάπλωσης της βλάβης στις αρθρώσεις.

Στην βελτίωση των συμπτωμάτων βοηθάει επίσης μια διατροφή με μειωμένη κατανάλωση της χοληστερόλης. Διατηρώντας το βάρος του ένα άτομο με οστεοαρθρίτιδα σε υγιή επίπεδα, μειώνει την άσκηση της επιπλέον πίεσης στις αρθρώσεις καθώς και τις περιπτώσεις φλεγμονών.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν κάποιες τροφές που, συμπεριλαμβάνοντάς τες στην διατροφή μας μπορούν να θωρακίσουν το σώμα και τις αρθρώσεις μας, μειώνοντας την εμφάνιση των συμπτωμάτων:

Τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, το σκουμπρί, ο σολομός και ο τόνος περιέχουν πολλά υγιεινά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία ανήκουν στις αντιφλεγμονώδεις τροφές, και είναι καλό να καταναλώνονται από άτομα με οστεοαρθρίτιδα. Για όσους δεν τους είναι ευχάριστο να τρώνε ψάρια μπορούν να χρησιμοποιούν ιχθυέλαιο και να καταναλώνουν λιναρόσπορο και καρύδια.

Πέρα από τα λιπαρά ψάρια η φλεγμονή μπορεί να μειωθεί καταναλώνοντας ορισμένα έλαια. Για παράδειγμα το ελαιόλαδο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και τα έλαια αβοκάντο συμβάλλουν στην μείωση της χοληστερόλης.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι καθώς και το τυρί είναι πλούσια σε βιταμίνη D και ασβέστιο, απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των οστών και την αποφυγή των συμπτωμάτων.

Σημαντικά αντιοξειδωτικά και βιταμίνη D, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα περιέχουν τα πράσινα λαχανικά. Το σπανάκι, το λάχανο, το σέσκουλο είναι υγιεινές επιλογές ενώ το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες K και C καθώς και ασβέστιο.

Το σκόρδο θεωρείται επίσης ευεργετικό τρόφιμο για την καταπολέμηση της οστεοαρθρίτιδας καθώς επίσης και οι ξηροί καρποί αφού περιέχουν υψηλά επίπεδα σε ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Ε και φυτικές ίνες.

Τέλος, το πράσινο τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες που μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση της φλεγμονής και την επιβράδυνση του ρυθμού βλάβης του χόνδρου.

Αντίθετα τα τρόφιμα που είναι καλό να αποφεύγονται είναι η ζάχαρη, το κορεσμένο λίπος και οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες. Τα επεξεργασμένα σάκχαρα που βρίσκονται σε ποτά, σε αναψυκτικά όπως σόδα, αρωματικούς καφέδες και κάποιους χυμούς ενδεχομένως να επιδεινώσουν τα φλεγμονώδη περιστατικά. Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα σε τροφές όπως την πίτσα και το κόκκινο κρέας μπορούν να προκαλέσουν επιδείνωση στην φλεγμονή της αρθρίτιδας. Την φλεγμονή στο σώμα μπορούν να την διεγείρουν επίσης οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες που βρίσκουμε στο άσπρο ψωμί, το ρύζι και τα πατατάκια.

Ανάλογα με την ιατρική κατάσταση του κάθε περιστατικού καλό θα είναι να υπάρχει και η καθοδήγηση από έναν διαιτολόγο, παρέχοντας εξατομικευμένες οδηγίες γύρω από το κομμάτι της διατροφής ενώ σε περίπτωση που πέρα από την φυσική επίσκεψη στο ιατρείο χρειάζεσαι να μιλήσεις άμεσα με κάποιον διατροφολόγο για να λύσεις τις απορίες σου έχεις την δυνατότητα να το κάνεις διαδικτυακά με το online chat. Φυσικά στο chat υπάρχουν κι άλλες ειδικότητες που εξυπηρετούν ανάλογα την περίπτωση.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Well Being