ΘΕΑΤΡΟ

/

Μαριάννα Σταματιάδου: Οφείλουμε να επιλέξουμε τον καταλληλότερο καλλιτεχνικό διευθυντή, μακριά από πολιτικά κριτήρια

Κοινοποίηση
Tweet

Βέβαια όχι με την υπόδειξη της Δημοτικής αρχής, το θέατρο είναι για όλους, επισημαίνει σε κείμενο της

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία επιλογής του προσώπου για την κενή θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και σύμφωνα με πληροφορίες επίκειται μέσα στις επόμενες μέρες να υπάρξει συνεδρίαση του Διοικητικού συμβουλίου προκειμένου να αποφασίσει και να προτείνει τον πιο κατάλληλο υποψήφιο/α από τους 29 που υπέβαλλαν φάκελο υποψηφιότητας.

Η Μαριάννα Σταματιάδου, παθολόγος – διατροφολόγος, Μέλος του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας  - εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» του Νίκου Παπαδημάτου, η οποία είναι από τα παλαιότερα και πλέον έμπειρα σε θέματα θεάτρου, μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΗΠΕΘΕ (διατελεί και πρόεδρος του συλλόγου «Οι Φίλοι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας), σε κείμενο της στα Μέσα ενημέρωσης μοιράστηκε τις σκέψεις και αγωνίες της λίγο πριν την τελική απόφαση – επιλογή.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «οφείλουμε σεβόμενοι την ιστορία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.  να επιλέξουμε τον καταλληλότερο καλλιτεχνικό διευθυντή, μακριά από πολιτικά κριτήρια και βέβαια όχι με την υπόδειξη της Δημοτικής αρχής».

Αναλυτικά το κείμενο της Μαριάννας Σταματιάδου όπως μας εστάλη, με τίτλο "Συνεντεύξεις για την επιλογή καλλιτεχνικού διευθυντού ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας" έχει ως εξής:

Επί δυο εβδομάδες, καθημερινώς, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας ασχοληθήκαμε επισταμένως με τους υποψηφίους, που μας τίμησαν, για την ανάληψη της καλλιτεχνικής αλλά και διοικητικής και οικονομικής διεύθυνσης του θεάτρου μας.

Η διαδικασία ήταν άριστη και αποδοτική.

Είκοσι εννέα αξιόλογοι υποψήφιοι μας παρουσίασαν το βιογραφικό τους, τις σκέψεις και τις προτάσεις τους.

Πολλές εξ αυτών ήταν πολύ σημαντικές και κρίνω ότι πρέπει να αξιολογηθούν και να χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. μας.

Ο καθένας εξ αυτών είχε πράγματι να προσφέρει κάτι, μια πρωτότυπη ιδέα, ένα σωστό οικονομικό χειρισμό, μια νέα αντίληψη για τον χώρο του θεάτρου.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της  Πάτρας, όπως από όλους αναγνωρίστηκε είναι το πλέον ενεργό και ζωντανό  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της χώρας μας, αυτό άλλωστε δικαιολογεί και τον μεγάλο αριθμό των συμμετεχόντων στην πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Δεν πρέπει δε να ξεχνάμε ότι είναι το μοναδικό Δημοτικό-Περιφερειακό Θέατρο με δική του Δραματική Σχολή, πανελληνίως αναγνωρισμένη, με σπουδαστές από όλη την Ελλάδα κατόπιν εξετάσεων.

Η ζωντανή επικοινωνία με τους υποψηφίους, η υποβολή ερωτήσεων, ο χαρακτήρας και οι αντιδράσεις τους, κρίθηκαν απαραίτητα για την τελική κρίση μας.

Απαραίτητα στοιχεία για τον καλλιτεχνικό διευθυντή εκτός των τυπικών πιστεύω ότι αποτελούν :

Α.  Ο σεβασμός στον άνθρωπο, τον καλλιτέχνη, τον εργαζόμενο, αγάπη για το θέατρο και κυρίως αναγνώριση της προσφοράς όλων είτε είναι γυναίκες είτε άνδρες.

Ούτως η άλλως οι γυναίκες έχουν αποδείξει την αξία τους και η θέση τους δεν είναι μόνο στο σπίτι.

Β. Πρέπει αξιολογώντας την προσφορά της Δραματικής μας Σχολής, η οποία όπως και προηγουμένως ανέφερα, έχει αναγνωριστεί πανελληνίως, να συμπεριλάβει στο καλλιτεχνικό του δυναμικό απόφοιτους της σχολής, πολλοί εκ των οποίων είναι πραγματικά  διαμάντια  σε συνδυασμό πάντα βέβαια με καταξιωμένους καλλιτέχνες.

Σε ότι αφορά στην φιλοσοφία και το δραματολόγιο,  πρέπει να επιλέγουν έργα με ανθρωπιστικό, υπαρξιακό και κοινωνικό ενδιαφέρον είτε του ελληνικού είτε του διεθνούς κλασσικού και νέου ρεπερτορίου.

Είναι απαραίτητο το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. μας να έχει γόνιμη, ενεργή παρουσία και δράση σ' όλη την Ελληνική επικράτεια αλλά ταυτόχρονα να αναζητά δρόμους επικοινωνίας με θέατρα άλλων χωρών και συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα με πλήρη απορρόφηση αυτών.

Το Δημοτικό Περιφερειακό  Θέατρο (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Πάτρας  έχει μεγάλη ιστορία και αποτελεί τον σπουδαιότερο θεατρικό θεσμό της Νοτιοδυτικής Ελλάδας.

Ιδρύθηκε το 1989 με προγραμματική σύμβαση ΥΠ.ΠΟ. και Δήμου Πατρών.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του, ανέλαβαν διαδοχικά δέκα καλλιτεχνικοί διευθυντές, ξεκινώντας από την Μάγια Λυμπεροπούλου και Βίκτωρα Αρδίτη οι οποίοι έβαλαν τα θεμέλια του θεάτρου μας. 

Ο καθένας εξ’ αυτών άφησε πίσω του ανάλογα με τον τρόπο και τις δυνάμεις του αξιόλογο έργο.

Ευαισθητοποιημένοι  πολίτες,  εμπνευσμένοι από αμέριστο θαυμασμό και υποχρέωση στον πολιτισμό και αγάπη στο θέατρο, ιδρύσαμε τον σύλλογο «ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΠΑΤΡΑΣ».

Σκοπός μας η συνένωση των φίλων του θεάτρου, η κάθε μορφή  εθελοντική  βοήθεια για την ανάπτυξη, αναβάθμιση και προβολή του Δημοτικού-Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας, η διάσωση του θεάτρου «Απόλλων» και η προώθηση της θεατρικής παιδείας στην πόλη της Πάτρας.

Οφείλουμε σεβόμενοι την ιστορία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.  να επιλέξουμε τον καταλληλότερο καλλιτεχνικό διευθυντή, μακριά από πολιτικά κριτήρια και βέβαια όχι με την υπόδειξη της Δημοτικής αρχής, όπως κάποιος υποψήφιος μας είπε.

Το θέατρο είναι για όλους !

Ελπίζω στην καλύτερη επιλογή.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture