ΣΙΝΕΜΑ

/

Το νέο ανιμέισον της Pixar, "Soul" που κέρδισε 2 Όσκαρ από 21/5/2021 στα Ελληνικά θερινά

Κοινοποίηση
Tweet

Αναμένουμε να δούμε την ταινία και στο θερινό σινε-Κάστρο στο Ρίο όταν με το καλό ανοίξει

Τιμημένη με 2 βραβεία Όσκαρ στην πρόσφατη απονομή της 25ης Απριλίου 2021, της καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων και της Καλύτερης Μουσικής για το σκορ των Trent Reznor, Atticus Ross, καταφθάνει για προβολή στα Ελληνικά θερινά σινεμά, το φιλμ ανιμέισον της Pixar και της Ντίσνει, “Soul”, από την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021. Το φιλμ το αναμένουμε για προβολή και στο θερινό σινε-Κάστρο στο Ρίο, το οποίο ως γνωστό θ’ ανοίξει στις 27 του μήνα.

Χιλιόμετρα μπροστά και εκπληκτικό από κάθε άποψη. The Hollywood Reporter

Φαντασμαγορικό, μουσικό και τολμηρά μεταφυσικό. Variety

Εκστατικό. The Guardian

Από τις καλύτερες ταινίες της Pixar. Indie Wire.

Μία φιλόδοξη, υπερβατική και αριστουργηματική ταινία κινουμένων σχεδίων,  πιστή στην αποστολή της Pixar να ανεβάζει τον πήχη της αφήγησης και της κινηματογραφικής μαγείας ακόμα πιο ψηλά, έτσι χαρακτηρίστηκε το «Soul» που στο rotten tomatoes συγκεντρώνει ποσοστό 95% και στο metacritic 83%. Με πρωταγωνιστή έναν μαύρο μουσικό της τζαζ, το Soul εκτοξεύεται από τους δρόμους της Νέας Υόρκης σε έναν πρωτόγνωρο και συναρπαστικό κόσμο για να εξερευνήσει τα μεταφυσικά μονοπάτια που ακολουθούν οι ψυχές πριν και αφού επισκεφθούν τη Γη.

Ο Pete Docter του εξαιρετικού “Inside Out – Τα Μυαλά που κουβαλάς” συνυπογράφει σκηνοθεσία και σενάριο και παρουσιάζει την πιο πρωτότυπη και εμπνευσμένη ταινία της χρονιάς, που κέρδισε επάξια το Όσκαρ Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων και Καλύτερης Μουσικής στη 93η απονομή των βραβείων της Ακαδημίας, όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου της εταιρείας διανομής Feelgood.

To «Soul» έχει κάνει και αξιοπρεπή νούμερα από πλευράς εισπράξεως παρά την πανδημία και έχει πλησιάσει διεθνώς τα 117,2 εκατ. δολάρια σύμφωνα με το boxofficemojo.

Σύνοψη

Ο Joe Gardner (με τη φωνή του Jamie Foxx) είναι ένας δάσκαλος μουσικής που ονειρεύεται να γίνει διάσημος τζαζ πιανίστας. Όταν του δίνεται επιτέλους η ευκαιρία να λάμψει, ένα ατύχημα τον στέλνει σε ένα μετέωρο μέρος ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο. Εκεί, οι νέες ψυχές αποκτούν την προσωπικότητα που θα τις συνοδεύσει στη Γη. Ο Joe θα κάνει τα πάντα για να επιστρέψει στη ζωή και συνεργάζεται με την απρόθυμη, πρώιμη ψυχή 22 (με τη φωνή της Tina Fey) προσπαθώντας να την καθοδηγήσει και να την εμπνεύσει μέσα από τις δικές του εμπειρίες στη Γη. Τι είναι αυτό που μας καθορίζει, που μας κάνει αυτό που είμαστε; Είναι θέμα ψυχής ή στιγμής;

Διάρκεια: 100 λεπτά.

«Ο Joe θέλει περισσότερο από κάθε τι να γίνει επαγγελματίας τζαζ πιανίστας. Οπότε, όταν του δίνεται η μοναδική ευκαιρία να παίξει ανάμεσα στους καλύτερους, νιώθει ότι κατέκτησε την κορυφή» περιγράφει ο δημιουργός Pete Docter. Όμως, ένα ατύχημα τον μεταφέρει από τους δρόμους της Νέας Υόρκης σε ένα άλλο φανταστικό μέρος, όπου οι ψυχές αποκτούν προσωπικότητα, ενδιαφέροντα και ιδιαιτερότητες πριν φτάσουν στη Γη.

Σύμφωνα με τον Docter, η ιδέα αυτό του μοναδικού κόσμου προέκυψε πριν από 23 χρόνια. «Ξεκίνησε με τον γιο μου, που είναι 23  χρονών τώρα, αλλά από τη στιγμή που γεννήθηκε, είχε ήδη προσωπικότητα. Από πού προήλθε αυτή η προσωπικότητα; Νόμιζα ότι η προσωπικότητα εξελίσσεται μέσα από την αλληλεπίδρασή σου με τον κόσμο. Κι όμως, ήταν ξεκάθαρο ότι γεννιόμαστε με μία πολύ μοναδική, ειδική αίσθηση του ποιοι είμαστε. Στην ιστορία μας όλοι έχουν μια ψυχή. Και αυτές οι ψυχές δεν εμφανίζονται απροετοίμαστες, έχουν εκπαιδευθεί και έχουν ήδη προσωπικότητα και ενδιαφέροντα», ανέφερε ο σκηνοθέτης Pete Docter (συνσκηνοθέτησε την ταινία με τον Kemp Powers).

Ωστόσο, ο ήρωας της ταινίας Jοe Gardner δεν νιώθει ότι ανήκει σ’ αυτή τη χώρα με τις νέες ψυχές. Αποφασισμένος να επιστρέψει στη ζωή που ήξερε, συνεργάζεται με μία πρώιμη ψυχή, την 22, που δεν καταλαβαίνει τι είναι τόσο συναρπαστικό στην ανθρώπινη εμπειρία. «Καμιά φορά οι ψυχές δυσκολεύονται λίγο να βρουν τη σπίθα για να πάνε στη Γη» εξήγησε ο Kemp Powers. «Οι Σύμβουλοι επιστρατεύουν Μέντορες για να βοηθήσουν τις ψυχές αυτές, εκπληκτικούς ανθρώπους όπως τον Abraham Lincoln. Αλλά στην περίπτωση της 22, αυτό δεν λειτούργησε, γιατί είναι λίγο σαν νευρικός προέφηβος. Και είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει καμία επιθυμία να πάει στη Γη».

Ο Joe αναλαμβάνει απρόθυμα τον ρόλο του Μέντορα της 22 και πιστεύει ότι, αν τη βοηθήσει, ίσως προλάβει να γυρίσει πίσω στη Γη για να παίξει μουσική με τους καλύτερους. Αλλά καθώς της δείχνει γιατί η ζωή είναι ενδιαφέρουσα, ο ίδιος βρίσκει απαντήσεις σε ερωτήματα που δεν είχε θέσει ξανά στον εαυτό του. «Καμιά φορά τα μικρά και ασήμαντα πράγματα είναι το όλο θέμα. Θυμάμαι μία μέρα που οδηγούσα το ποδήλατο μου και σταμάτησα να κόψω ένα σμέουρο. Ήταν ζεστό από τον ήλιο και ήταν το πιο νόστιμο που έφαγα ποτέ στη ζωή μου. Ακόμα θυμάμαι αυτή τη σχεδόν ανούσια στιγμή ολοζώντανα. Σχεδόν κάθε στιγμή της ζωής μας μπορεί να είναι υπερβατική και να μας καθορίσει. Αυτή η ταινία  διευρύνει την έννοια του τι προσφέρει η ζωή και τι προσφέρουμε εμείς στη ζωή» λέει ο Pete Docter.

Η προσέγγιση της ταινίας εμπνέεται από το έργο του Βρετανού καλλιτέχνη και καρτουνίστα Ronald Searle και το κινούμενο σχέδιο των 101 Σκυλιών της Δαλματίας της Disney.

Στον Τζο χαρίζει τη φωνή ο Jamie Foxx και στην ελληνική μεταγλώττιση ο Πάνος Τοψίδης ενώ στην 22 δανείζει τη φωνή της η ταλαντούχα κωμική ηθοποιός Tina Fey και στην ελληνική μεταγλώττιση η Ειρήνη Τσίγκα.

«Η 22 έχει μια εντυπωσιακή λίστα από Μέντορες, από τον Αρχιμήδη μέχρι τον Γκάντι» λέει ο Pete Docter. «Ο Τζο είναι ένας κανονικός τύπος από το Queens - Κουίνς. Αντί να της επιδείξει κάποιο σημαντικό επίτευγμα, το μόνο που έχει να της δείξει είναι μερικές μίζερες στιγμές στη σχολική τάξη και πολλές αποτυχίες».

Στην πρωτότυπη, αγγλόφωνη κόπια δανείζουν τις φωνές τους και οι Phylicia Rashad, Angela Bassett, Graham Norton, Daveed Diggs, Rachel House, Ahmir “Questlove” Thompson, Alice Braga, Wes Studi, June Squibb, κ.α.

Σενάριο: Pete Docter, Mike Jones, Kemp Powers.

*Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται οι: Πάνος Τοψίδης, Ειρήνη Τσίγκα, Κώστας Φιλίππογλου, Άντρια Ράπτη, Γιώτα Μηλίτση, Χρήστος Πλαΐνης, Βίνα Παπαδοπούλου, Αποστόλης Ψυχράμης, Δημήτρης Σάρλος, Τζωρτζίνα Καραχάλιου, Μαρία Βαμβακά, Έφη Θανοπούλου, Ντένης Μακρής, Φωτεινή Ντεμίρη, Γιάννης Στεφόπουλος, Μαρία Πλακίδη, Μαριάνθη Σοντάκη, Πέτρος Δαμουλής, Λένα Μαραβέα, Χαρά Ζησιμάτου, Έφη Θανοπούλου, Αλεξάνδρα Λέρτα, Άντυ Δημοπούλου, Γιώργος Ματαράγκας, Elisapie Isaac.

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Matt Aspbury, Ian Megibben

Μοντάζ: Kevin Nolting

Μουσική: Trent Reznor, Atticus Ross

Τζαζ ενορχηστρώσεις: Jon Batiste.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture