ΣΙΝΕΜΑ

/

Αντίο στον Καναδό ηθοποιό Κρίστοφερ Πλάμερ της "Μελωδίας της ευτυχίας" και των "Πρωτάρηδων"

Κοινοποίηση
Tweet

Παρέμεινε ενεργός έως πρόσφατα και ήταν εξαιρετικός τόσο στο "All the Money in the world" το 2017 όσο και στο "Στα Μαχαίρια" το 2019

Ένας ακόμη σημαντικός ηθοποιός της παλιάς φρουράς, ο 91χρονος Καναδός στην καταγωγή, Christopher Plummer μας αποχαιρέτισε αφήνοντας πίσω του μία μεγάλη καριέρα ενώ το σημαντικό είναι πως παρά τα χρόνια που τον βάραιναν, παρέμενε ενεργός κινηματογραφικά έως και πρόσφατα όπως απέδειξε με το ρόλο που έκανε στο ενδιαφέρον φιλμ μυστηρίου «Στα Μαχαίρια – Knives out» σε σκηνοθεσία Rian Johnson το 2019 που πήρε πολύ καλές κριτικές αλλά και αντικαθιστώντας τον Κέβιν Σπέισι στο «Όλα τα λεφτά του κόσμου – All the money in the world» του Ρίντλει Σκοτ το 2017. Στην ταινία «All the money in the world» ο Πλάμερ ξαναγύρισε μέσα σε μόλις 9 μέρες τις σκηνές του Σπέισι, υποδυόμενος το ρόλο του δισεκατομμυριούχου J. Paul Getty που το 1973 του είχαν απαγάγει τον 16χρονο εγγονό του. Ο Πλάμερ ήταν και εδώ εξαιρετικός και μάλιστα έλαβε και την 3η και τελευταία υποψηφιότητα για Όσκαρ της καριέρας του, για καλύτερο β’ ρόλο ωστόσο έχασε από τον Σαμ Ρόκγουελ. Το βραβείο Όσκαρ πάντως το είχε κερδίσει λίγα χρόνια νωρίτερα, στην 84η απονομή, το 2012 για το «Beginners – Πρωτάρηδες» σε σκηνοθεσία Μάικ Μιλς.

Προερχόμενος από ευκατάστατη οικογένεια και με θεατρική παιδεία (είχε παίξει Σαιξπηρικούς ήρωες όπως τον Ιάγο στον «Οθέλλο», τον Άμλετ, τον Μάκμπεθ και τον Βασιλιά Ληρ) είχε γεννηθεί στις 13 Δεκεμβρίου του 1929 στο Toronto και μεγάλωσε στο Senneville του Quebec/Κεμπέκ. Είχε υποδυθεί και τον Cyrano του Edmond Rostand σε μουσική θεατρική παραγωγή στο Μπρόντουγαιη το 1973 ενώ κινηματογραφικά έκανε το ντεμπούτο του στα 29 του χρόνια στην κοινωνικοδραματική ταινία του Sidney Lumet «Stage Struck» το 1958 όπου πρωταγωνιστούσε ο Χένρι Φόντα.

Ο Πλάμερ έμελλε να γράψει ιστορία με το θρυλικό πλέον φιλμ «Η Μελωδία της ευτυχίας – The Sound of Music» σε σκηνοθεσία του Ρόμπερτ Γουάιζ που «έσκισε» στα Όσκαρ του 1965. Αν και στην πορεία της καριέρας του διαφώνησε λίγο με την συγκεκριμένη ταινία ωστόσο έμεινε στη μνήμη του κοινού με το ρόλο του χήρου οικογενειάρχη Georg von Trapp στις Αυστριακές Άλπεις ενώ η συμπρωταγωνίστρια του Τζούλι Άντριους τον αποχαιρέτισε συγκινητικά όταν μαθεύτηκε ότι ο πάντα αρχοντικός και με στιβαρή αλλά ευγενική παρουσία Κρίστοφερ Πλάμερ έφυγε από τη ζωή στις 5 Φεβρουαρίου 2021 στα 91 του χρόνια.

Στη «Μελωδία της Ευτυχίας» ο Πλάμερ είχε τραγουδήσει και πολύ όμορφα.

Την ίδια χρονιά, το 1965, ο 35άρης τότε Κρίστοφερ Πλάμερ είχε παίξει και στο «Inside Daisy Clover – Έρωτες που σβήνουν την αυγή» του Ρόμπερτ Μάλιγκαν πλάι στη Νάταλι Γουντ και τον νεότατο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, σε παραγωγή του Άλαν Τζέι Πάκουλα ενώ ένα χρόνο πριν το 1964 είχε υποδυθεί τον Κόμοδο στην Χολυγουντιανή επικοιστορική ταινία του Άντονι Μαν «Η Πτώση της Ρωμαικής αυτοκρατορίας» πλάι στη Σοφία Λόρεν.

Στο αφιέρωμα στη μνήμη του, στο BBC, είδαμε πλάνα και από την ταινία του 1975 «Ο Άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς» του Τζον Χιούστον όπου συμπρωταγωνίστησε με τους Σον Κόνερι και Μάικλ Κέιν και φυσικά από το φιλμ του 2011 «Beginners/Πρωτάρηδες» όπου έκλεψε τις εντυπώσεις με το ρόλο ενός μεγάλου σε ηλικία άνδρα, του Χαλ που μετά το θάνατο της γυναίκας του αποκάλυψε στο γιο του (Γιούαν Μακ Γκρέγκορ) πως πάσχει από καρκίνο και πως είναι γκέι εξωτερικεύοντας στο τέλος της ζωής του τις αληθινές, κρυφές του επιθυμίες. Ο Πλάμερ για τον έξοχο αυτό ρόλο προτάθηκε για το Όσκαρ καλύτερου β’ ρόλου και το κέρδισε σε ηλικία 82 ετών. Είχε προηγηθεί και η υποψηφιότητα του επίσης για το Όσκαρ β’ ανδρικού, στο “The Last Station” του Michael Hoffman, το 2010 όπου ενσάρκωσε τον Ρώσο κλασικό συγγραφέα Τολστόι.

Ο θάνατος του Πλάμερ λύπησε τους σινεφίλ και στη μνήμη μας θα μείνουν για πάντα οι ρόλοι του, το υποκριτικό του ταλέντο & αξιοσύνη και η ιδιαίτερη ομορφιά του.

*Η βασική φωτ. είναι από την Daily Express.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture