ΣΙΝΕΜΑ

/

Στο Φεστιβάλ του Σάντανς κάνει πρεμιέρα το "Judas and the black Messiah"

Κοινοποίηση
Tweet

Η ταινία για τον αδικοχαμένο αρχηγό των Μαύρων Πανθήρων στο Ιλινόις, το 1969 έχει και πολλές Οσκαρικές ελπίδες

Μία από τις νέες ταινίες με πολλά κοινωνικά μηνύματα σχετικά με την καταπίεση των Αφροαμερικανών και την βίαιη αστυνομική καταστολή που υπόκεινται, είναι το φιλμ «Judas and the Black Messiah» σε σενάριο και σκηνοθεσία του Shaka King και παραγωγή του Ryan Coogler του «Creed» και του «Fruitvale station». Η ταινία με πρωταγωνιστή τον 31χρονο Λονδρέζο μαύρο ηθοποιό Daniel Kaluuya του Οσκαρικού «Get Out – Τρέξε!» στο ρόλο του ακτιβιστή και ηγέτη των «Μαύρων Πανθήρων» του Ιλινόις, Fred Hampton που πυροβολήθηκε από αστυνομικά πυρά και έχασε τη ζωή του, στα 21 του μόλις χρόνια το έτος 1969 (υπάρχει και ως χαρακτήρας στην φετινή ταινία «Η δίκη των 7 του Σικάγο» του Άαρον Σόρκιν που είδαμε και στην Πάτρα, στη Βέσο Μάρε), επελέγη να κάνει πρεμιέρα στο φετινό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σάντανς – Sundance στη Γιούτα (ψηφιακό στο μεγαλύτερο μέρος του που ξεκινά στις 28 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 3 Φεβρουαρίου 2021) και έχει και σημαντικές Οσκαρικές ελπίδες.

Τον Judas – Ιούδα στην ταινία που είναι ο William O’ Neal που λειτούργησε ως πληροφοριοδότης για το FBI, τον ενσαρκώνει ο γνωστός Αφροαμερικανός ηθοποιός Lakeith Stanfield του «Sorry to bother you» του 2018, την φίλη του Fred Hampton, Debbie υποδύεται η Dominique Fishback και τον πράκτορα του FBI, ο Jesse Plemons. Ο Fred Hampton αποτελεί ένα πρόσωπο που η ζωή και η δράση του εμπνέουν και σήμερα και μάλιστα τα όσα συνέβησαν τότε μοιάζουν τραγικά επίκαιρα και στη σημερινή, ταραγμένη Αμερική, όπως είπε ο Ryan Coogler.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου του Σάντανς, Τάμπιθα Τζάκσον εξέφρασε τη χαρά και περηφάνια της που ταινίες όπως αυτή, τολμηρές και με όραμα θα προβληθούν στο Sundance.

O Κaluuya που μετά το «Τρέξε!» του Τζόρνταν Πιλ το 2017 είδε τη ζωή του ν’ αλλάζει και τις προτάσεις για ρόλους να είναι συνεχείς, δήλωσε στο Αμερικάνικο περιοδικό Entertainment Weekly ευλογημένος που παίζει στην ταινία «Judas and the black Messiah» ενώ αποκάλυψε πως για να πετύχει το βροντερό ηχόχρωμα και δυναμισμό του ήρωα του, του Χάμπτον (ξεχωριστή είναι η σκηνή όπου λέει ρυθμικά το «Ι am a revolutionary») χρειάστηκε έναν σύμβουλο της όπερας. «Δεν θεωρώ τυχαία τη στιγμή εξόδου της συγκεκριμένης ταινίας. Το κίνημα των Μαύρων Πανθήρων εξέφραζε σε μεγάλο βαθμό πως νιώθουν οι άνθρωποι της αφροαμερικανικής κοινότητας και αυτό το συναίσθημα και μήνυμα προς την κοινωνία εξέλιπε στη συνέχεια. Οι Μαύροι Πάνθηρες πρόσεχαν με πολλή φροντίδα και αγάπη να θεραπεύσουν τις πληγές της Αφροαμερικανικής κοινότητας, ανέφερε ο Daniel Kaluuya.

Στο φετινό Σάντανς (το περσινό είχε προλάβει να γίνει κανονικά πριν το ξέσπασμα της πανδημίας) θα προβληθούν συνολικά 73 ταινίες, οι 38 από πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες. Ανάμεσα τους ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το «Land» που σκηνοθέτησε η ηθοποιός Ρόμπιν Ράιτ - Robin Wright με την ίδια πρωταγωνίστρια και τον Demián Bichir αλλά και το “Passing”, σκηνοθετική προσπάθεια της Ρεμπέκα Χολ με τις Τέσα Τόμπσον και Ρουθ Νέγκα. Επίσης ο 33χρονος Αφροαμερικανός κωμικός Jerrod Carmichael θα παρουσιάσει στο Σάντανς της Γιούτα το «On the count of three» με την Τίφανι Χαντίς ενώ η κωφάφαλη, τιμημένη με Όσκαρ ερμηνείας ηθοποιός Μάρλι Μάτλιν συμμετέχει στο «CODA» της Sian Heder.

Nα θυμίσουμε πως το Φεστιβάλ του Σάντανς, το σημαντικότερο της Αμερικής, πραγματοποιείται ανελλιπώς από το 1985 και αποτελεί δημιούργημα του Ινστιτούτου Σάντανς του ηθοποιού, σκηνοθέτη και παραγωγού Ρόμπερτ Ρέντφορντ.

Τέλος όπως έχουμε ξαναπεί, στο Σάντανς του 2021 και πιο συγκεκριμένα στις 2 Φεβρουαρίου θα κάνει πρεμιέρα και το τελευταίο φιλμ του James Redford, γιου του Ρόμπερτ Ρέντφορντ που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Οκτώβριο στα 58 του μόλις χρόνια. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ για την αποκαλούμενη τιτάνα» της λογοτεχνίας, την 68χρονη Amy Tan από το Oakland της Καλιφόρνια, με τίτλο «Αmy Tan: Unintended Memoir».

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture