ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δυτ. Ελλάδα: Το "ταμείο" της Black Friday - Στη μάχη και οι "μικροί"

Τσίχλα Κωνσταντίνα
konstantinatsi@hotmail.com , Facebook Page
Κοινοποίηση
Tweet

Γιατί είναι δύσκολο να εφαρμοστεί το click away σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπόρων

Στην μάχη της Black Friday ρίχθηκαν και μικρά καταστήματα της Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδας. Με το λιανεμπόριο να παραμένει κλειστό, στο πλαίσιο του lockdown εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμμαχος των μικρών καταστημάτων είναι τα e shop τους. Μέσω αυτών προσπαθούν να δουλέψουν και να «κρατηθούν» μέχρι την «επόμενη μέρα» χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν πότε θα έρθει και τι ακριβώς θα φέρει. Το click away που όπως φαίνεται είναι η νέα εποχή για το λιανεμπόριο, δεν είναι τόσο εύκολο να εφαρμοστεί, όπως αναφέρει στο thebest.gr ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών, Κώστας Ζαφειρόπουλος.

Να σημειώσουμε ότι με τη μέθοδο του click away οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν τις παραγγελίες τους ηλεκτρονικά και στη συνέχεια να τις παραλαμβάνουν από τα καταστήματα, από ειδικούς χώρους στους οποίους θα παραμένουν μέχρι να παραδοθούν. 

Το click away ευνοεί μόνο τις μεγάλες αλυσίδες, όσα καταστήματα έχουν e shop αλλά και χώρους προκειμένου να φυλάσσουν τις παραγγελίες

«Το click away επί της ουσίας δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Είναι κάτι που ευνοεί μόνο τις μεγάλες αλυσίδες, όσα καταστήματα έχουν e shop αλλά και χώρους προκειμένου να φυλάσσουν τις παραγγελίες. Δεν λειτουργεί έτσι το λιανεμπόριο. Θα προτιμούσαμε ένα αυστηρό πλαίσιο αλλά με ανοιχτά μαγαζιά» επισημαίνει ο κ. Ζαφειρόπουλος ο οποίος αναφέρει ότι για τα μικρά μαγαζιά θα πρέπει να υπάρξει ΕΣΠΑ και προγράμματα για να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία e shop. Για την Back Friday, όπως εξήγησε, ο κ. Ζαφειρόπουλος υπήρξε μία κινητικότητα μέσω των e shop ωστόσο οι πωλήσεις ήταν πολύ λιγότερες σε σχέση με πέρσι, μία χρονιά όπου η εικόνα στα καταστήματα, την black Friday, «θύμιζε καρναβάλι» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι πωλήσεις της Balack Friday ήταν χαμηλότερες σε σχέση με πέρσι, ακόμα και για τις μεγάλες Πολυεθνικές Εταιρείες...

Στην μείωση των πωλήσεων, έστω και μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων, αναφέρθηκε, μιλώντας στο e shop, ο Γιώργος Βαγενάς, Πρόεδρος της  Ομοσπονδίας Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας.

«Οι πωλήσεις ήταν χαμηλότερες σε σχέση με πέρσι, ακόμα και για τις μεγάλες Πολυεθνικές Εταιρείες. Είναι φυσικό μέσα σε όλο αυτό το κλίμα ανασφάλειας να μην έχει ο κόσμος το μυαλό του στα ψώνια» λέει ο κ. Βαγενάς που δεν παραλείπει να αναφερθεί στην επόμενη μέρα για το λιανεμπόριο και το click away.  Όπως εξηγεί, στην Πελοπόννησο και στη Δυτική Ελλάδα μόνο το 12 με 15% των μικρών καταστημάτων διαθέτει e shop και τονίζει και αυτός ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα από το κράτος για προγράμματα που θα εξασφαλίσουν στα μικρά καταστήματα να μπουν στο δρόμο του ηλεκτρονικού εμπορίου. «Ζητάμε να ανοίξουμε τα μαγαζιά μας, χωρίς στήριξη και βοήθεια όμως δε θα αντέξουμε» τονίζει ο κ. Βαγενάς , λέγοντας ότι ίσως θα πρέπει να εφαρμοστεί ένας συνδιασμός ανοιχτών καταστημάτων και click away για όσες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να το ακολουθήσουν. 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις