ΣΙΝΕΜΑ

/

Η πολυσυζητημένη live action "Μουλάν" προβάλλεται σε Βέσο Μάρε & Ρίο

Κοινοποίηση
Tweet

Η πανάκριβη κινηματογραφική παραγωγή της Ντίσνει βγήκε στις ΗΠΑ απευθείας στην ψηφιακή πλατφόρμα Disney+ προκαλώντας ποικίλα σχόλια

Εν μέσω ενός πράγματι περίεργου κλίματος, όχι μόνο της πανδημίας του covid-19 αλλά και των επικρίσεων που έχει προκαλέσει στο εξωτερικό, η απόφαση της εταιρείας Disney να κινηματογραφήσει μέρος της νέας ταινίας live action «Μουλάν» στην κινεζική επαρχία Σινζιάνγκ, όπου χιλιάδες Μουσουλμάνοι Ουιγούροι κρατούνται σε στρατόπεδα, κάνει πρεμιέρα στις Ελληνικές αίθουσες το συγκεκριμένο φιλμ σε σκηνοθεσία της Νίκι Κάρο, το οποίο έρχεται σχεδόν 22 χρόνια μετά την ταινία κινουμένων σχεδίων «Μουλάν» του 1998 που είχε κάνει επιτυχία με πάνω από 300 εκατ. δολάρια εισπράξεις και είχε τη σκηνοθετική υπογραφή των Τόνι Μπάνκροφτ και Μπάρι Κουκ.

 Όπως έγραψε η εφημερίδα «Η Καθημερινή», η κατακραυγή και τα επικριτικά σχόλια για τη live action εκδοχή της Μουλάν, οφείλονται στην αμφιλεγόμενη πολιτική του Κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος με στόχο την προώθηση του εθνικισμού και του σοβινισμού υπέρ της πλειοψηφικής εθνότητας των Χαν στη χώρα.

Η live action ταινία «Μουλάν» είναι άρτια εικαστικά με τη Γιφέι Λιου να είναι άξια και ταιριαστή στον κεντρικό ρόλο της θρυλικής Κινέζας πολεμίστριας που μεταμφιέζεται σε άνδρα για να υπερασπιστεί την τιμή της οικογένειας της στο πεδίο της μάχης.

Παίζουν ακόμα οι Ντόνι Γιέν, Τζέισον Σκοτ Λι, Ρον Γιουάν, Γκονγκ Λι στο ρόλο της κακιάς Ζιανιάνγκ και ο Τζετ Λι.

Διάρκεια: 105 λεπτά

Πρόκειται για μία καλογυρισμένη οικογενειακή περιπέτεια για την οποία φημολογείται πως η Ντίσνει ξόδεψε κοντά 200 εκατ. δολάρια.

Η Ντίσνει βλέποντας να καθυστερεί η επιστροφή της κανονικότητας στις κινηματογραφικές αίθουσες λόγω της πανδημίας προχώρησε σε μία τολμηρή απόφαση, ένα «πείραμα» σχετικά με τη διανομή του συγκεκριμένου φιλμ που επόμενο ήταν να προξενήσει αντιδράσεις μιας και σε πολλές χώρες όπως στις ΗΠΑ και αλλού παρέκαμψε την έξοδο της ταινίας στις αίθουσες. Πιο συγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και σε χώρες όπου λειτουργεί η πλατφόρμα, το φιλμ βγήκε απευθείας στην ψηφιακή πλατφόρμα Disney+ με τιμή διήμερης ενοικίασης τα 30 δολάρια, όπως έγραψε το Αθηνόραμα, μία τιμή που επίσης σχολιάστηκε ως κάπως «τσιμπημένη». Ωστόσο οπουδήποτε αλλού, όπως στη χώρα μας, η «Μουλάν» ντεμπουτάρει κανονικά στις αίθουσες και σε ένα αρκετά καλό σαββατοκύριακο, με την έννοια ότι οι περισσότεροι είναι πίσω στις πόλεις και στις δουλειές τους με τα σχολεία να ανοίγουν τη Δευτέρα 14/9.

Να θυμίσουμε πως η ακριβώς προηγούμενη live action ταινία του μεγάλου στούντιο της Ντίσνει, ο Αλαντίν σε σκηνοθεσία Γκάι Ρίτσι με τον Γουίλ Σμιθ σάρωσε το 2019 φτάνοντας το 1 δις δολάρια σε εισπράξεις.

Η «Μουλάν» θα παίζεται τόσο μεταγλωττισμένη στα ελληνικά όσο και στην πρωτότυπη αγγλόφωνη βερσιόν στα Odeon Veso Mare από την Πέμπτη 10/9 καθώς και στο θερινό σινε-Κάστρο στο Ρίο στην προβολή των 20.00 έως και την Τετάρτη 16/9.

Σύμφωνα με το στόρι τέλος, όταν ο Αυτοκράτορας της Κίνας εκδίδει ένα διάταγμα σύμφωνα με το οποίο ένας άντρας ανά οικογένεια πρέπει να υπηρετήσει τον Αυτοκρατορικό Στρατό για να υπερασπιστεί την χώρα από τους Βόρειους εισβολείς, η Hua Mulan, η μεγαλύτερη κόρη ενός ένδοξου πολεμιστή, παίρνει τη θέση του άρρωστου πατέρα της.

Μεταμφιεσμένη ως άντρας, η Hua Jun περνάει από πολλές δοκιμασίες και θα χρειαστεί να βάλει όλη της τη δύναμη για να τα καταφέρει. Ένα επικό ταξίδι ξεκινάει και θα την μεταμορφώσει σε μια δυναμική πολεμίστρια, που θα κερδίσει τον σεβασμό ενός ολόκληρου έθνους και ενός περήφανου πατέρα.

Το φιλμ του 1998 ήταν η 36η ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους της Disney.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture