ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Επαινετικά σχόλια από τον Αθηναϊκό Τύπο για το φετινό ArtWalk στην Πάτρα

Κοινοποίηση
Tweet

Στην εφημερίδα Τα Νέα φιλοξενήθηκε πριν λίγες μέρες ολοσέλιδο άρθρο με τίτλο "Τι κοιτάζει η Μελίνα στην Πάτρα;"

Ένα ολοσέλιδο άρθρο – αφιέρωμα στη διοργάνωση του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Τέχνης δρόμου ArtWalk της ομάδας Art in Progress, με τίτλο «Τι κοιτάζει η Μελίνα στην Πάτρα;» είχε πριν λίγες μέρες, στις 27 Αυγούστου 2020 η εφημερίδα τα Νέα.

Όπως έγραφε το ρεπορτάζ της Κατερίνας Ρόββα, η αχαϊκή πρωτεύουσα των 170.000 κατοίκων αλλάζει όψη με τις κολοσσιαίες εντυπωσιακές τοιχογραφίες που δημιουργούν καλλιτέχνες σε τοίχους πολυκατοικιών στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Τέχνης Δρόμου ArtWalk. Η αρχή όπως σημειώνει το άρθρο έγινε στις 14 Ιουλίου όταν στην συμβολή των οδών Κυρίλλου Αρχιεπισκόπου και Θεμιστοκλέους έκανε την εμφάνιση της μία…θεόρατη Μελίνα Μερκούρη, ζωγραφισμένη εντυπωσιακά από την ελληνική ομάδα Art in Progress υπό την εικαστική καθοδήγηση και ζωγραφική εκτέλεση του Πατρινού εικαστικού με σπουδές στη Γερμανία και καλλιτεχνικού διευθυντή του θεσμού ArtWalk, Κλεομένη Κωστόπουλου.

Όπως τονίζει το ιδιαίτερα αναλυτικό και εγκωμιαστικό κείμενο της εφημερίδας Τα Νέα, ο Κλεομένης Κωστόπουλος είναι ο άνθρωπος που έχει δώσει με τα χέρια του και την έμπνευση του ζωή σε άχαρους μαντρότοιχους και πλαϊνούς τοίχους πολυκατοικιών της Πάτρας ντύνοντας τους με ζωγραφιές… Ρέμπραντ και Βελάσκεθ. Αφορμή για την μεγάλων διαστάσεων τοιχογραφία της Μελίνας Μερκούρη από την εμφάνιση της στην Οσκαρική ταινία του Ζιλ Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή» (Όσκαρ για το τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά» του Μάνου Χατζιδάκι) ήταν και η συμπλήρωση φέτος 100 χρόνων από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη το 1920.

Με την τοιχογραφία αυτή σηματοδοτήθηκε και η επίσημη έναρξη του φετινού ArtWalk ενώ στις 2/8 παραδόθηκε σε κοινή θέα το 2ο έργο – τοιχογραφία μ’ ένα ιδιαίτερα επίκαιρο μήνυμα, «η γνώση ανήκει σε όλους» από την καλλιτεχνική ομάδα NSN997 που αποτελείται από Ιταλούς καλλιτέχνες, οι οποίοι θέλησαν με τη δημιουργία τους αυτή να τιμήσουν την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για τα επιτεύγματα της κατά το παρελθόν αλλά και για τον σημερινό αγώνα ενάντια στην πανδημία του covid-19. Τέλος πριν λίγες μέρες αποκαλύφθηκε και η 3η τοιχογραφία του 5ου ArtWalk με ένα ξανθό παιδάκι μέσα σε ένα πολύχρωμο φόντο που πλέον «ντύνει» και δίνει ζωή στην πλαϊνή όψη σε πολυκατοικία της πλατείας Επτανήσου, στην περιοχή πιο πάνω από την Αγ. Σοφία. Ο Λονδρέζος Τζέι Κέις ζωγράφισε και κάλυψε την πλαϊνή πρόσοψη της πολυκατοικίας στην οδό Μολάων και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.

Όσο για τους επόμενους καλλιτέχνες που προβλέπεται να αφήσουν το επόμενο διάστημα το προσωπικό τους στίγμα σε επιλεγμένους τοίχους της πόλης της Πάτρας είναι οι Andrea Casciu, Asier Vera Maceiras, Dourone, Drew Merrit, Leandro Bustamante, κ.α. Έως και τον Οκτώβριο που θα συνεχιστεί το φετινό ArtWalk αναμένονται ακόμη 8 μεγάλα γκράφιτι που θ’ αλλάξουν περαιτέρω την εικόνα και φυσιογνωμία γωνιών της πόλης. Τέλος όπως υπογραμμίζει το άρθρο της εφημερίδας Τα Νέα, από τα ArtWalk των προηγούμενων ετών κοντά 30 τοιχογραφίες έχουν δημιουργηθεί σε κτίρια στην Πάτρα, οριοθετώντας έτσι μία μοναδική, για τα ελληνικά δεδομένα καλλιτεχνική διαδρομή στην πόλη.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture