ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Εύβοια: Ήλθον, είδον και απήλθον

Κοινοποίηση
Tweet

"Δεν έχουν γίνει τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που απαιτούν οι κάτοικοι εδώ και χρόνια"

Σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση συνολικώς ασκεί το ΚΚΕ, μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Εύβοια, ενώ προτείνει δέσμη μέτρων που, κατά την άποψή του, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

«"Ήλθον, είδον και απήλθον" θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού σε μία από τις πληγείσες περιοχές στην Εύβοια και οι δηλώσεις του που ακολούθησαν στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας», σημειώνει εισαγωγικά η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ και προσθέτει:

«Επιχειρώντας να εξωραΐσει την ανυπαρξία αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και να καλύψει την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, που πριμοδοτεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, με κάθε είδους διευκολύνσεις, ενώ αφήνει εκτεθειμένο το λαό στα καιρικά φαινόμενα, αναμάσησε τα περί "ακραίων καιρικών φαινομένων". Προκαλώντας το κοινό αίσθημα των πληγέντων, που εξακολουθούν να παλεύουν μόνοι τους με τις λάσπες, με το οδικό δίκτυο κυριολεκτικά κατεστραμμένο σε πολλά σημεία και με τον κεντρικό οδικό άξονα να μην έχει αποκατασταθεί ακόμα, ανέφερε ότι το μέγεθος της καταστροφής, που κόστισε οκτώ ανθρώπινες ζωές, οφείλεται στις μη ακριβείς προβλέψεις της έντασης των φαινομένων. Το ερώτημα, ωστόσο, για τον κ. πρωθυπουργό, τη σημερινή και τις εκάστοτε κυβερνήσεις, τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές είναι αμείλικτο», σύμφωνα με το ΚΚΕ.

«Τι διαφορετικό θα γινόταν εάν υπήρχε ακριβής πρόβλεψη της έντασης των φαινομένων; Θα γίνονταν σε δύο μέρες τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που απαιτούν οι κάτοικοι εδώ και χρόνια και ιδιαίτερα μετά τις προπέρσινες και περσινές πυρκαγιές; Θα γινόταν στο ίδιο διάστημα διαπλάτυνση και καθαρισμός του Μεσσάπιου και του Λήλαντα ποταμού ως και τις εκβολές του, που είχε ως αποτέλεσμα ανάλογες καταστροφές στις πλημμύρες του 2009; Από πού βγάζει το συμπέρασμα ότι μικρό μέρος των καταστροφών οφείλεται στην περσινή μεγάλη πυρκαγιά; Προφανώς δεν έκανε τον κόπο να επισκεφθεί το άλλο μέτωπο των καταστροφών στο Δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων, όπου η οργή των κατοίκων ξεχειλίζει και τα γεγονότα βοούν από την ανυπαρξία μέτρων μετά τη μεγάλη περσινή πυρκαγιά.

Όπως και δε λήφθηκε σοβαρά υπόψη το σήμα κινδύνου που είχε εκπέμψει τον περασμένο χειμώνα η υπερχείλιση του Λήλαντα, παίζοντας στην κυριολεξία "κορώνα- γράμματα" τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων, με τραγική, όπως αποδεικνύεται, κατάληξη», υποστηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα. Άλλωστε, προσθέτει, «οι μονομερείς αναφορές για το 112, που μπορεί να λειτουργήσει επικουρικά σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης, ανατροφοδοτούν τη βολική και άσφαιρη αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων του κεφαλαίου, για να κρύψουν την εγκληματική πολιτική που αποδεικνύει, ότι "το κράτος έχει συνέχεια" με όποια κυβέρνηση προστατεύει τα προνόμια και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και αφήνει ανυπεράσπιστο το λαό στα καιρικά φαινόμενα και τις καταστροφές.

Όσοι περίμεναν να ακούσουν έστω κάποια πρώτα μέτρα στήριξης στους πληγέντες, εκτός από λόγια, αποδείχθηκε "άνθρακες ο θησαυρός", με τον πρωθυπουργό να παραπέμπει σε δηλώσεις υπουργών. Το ΚΚΕ καλεί το λαό με τη συλλογική και οργανωμένη του διεκδίκηση να πάρει στα χέρια του την υπόθεση της προστασίας της ζωής του και την αποκατάσταση των καταστροφών. Οι δηλώσεις που θα γίνουν από τους υπουργούς της κυβέρνησης δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνουν τα εξής μέτρα:

- Την άμεση καταβολή οικονομικής ενίσχυσης σε όλους τους πληγέντες για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών διαβίωσης, χωρίς προϋποθέσεις, δάνεια, τόκους και αστερίσκους.

- Την εξασφάλιση διαμονής και διατροφής για τους κατοίκους, που έχουν καταστραφεί οι οικίες τους, για όσο διάστημα χρειαστεί.

- Τον καθαρισμό με ευθύνη του κράτους κατοικιών, καλλιεργειών και οδικού δικτύου από τη λάσπη που έχουν κατακλυστεί.

- Την άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, της ύδρευσης με έλεγχο της ποιότητας του πόσιμου νερού και του οδικού δικτύου.

- Την πλήρη αποζημίωση στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις των κατεστραμμένων κατοικιών, οικοσυσκευών και εξοπλισμού, καταστημάτων, καλλιεργειών, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.

- Την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας με έκτακτη κρατική επιχορήγηση ώστε να ξεκινήσουν άμεσα τα απαραίτητα έργα».

Και, εν κατακλείδι, «το ΚΚΕ συνεχίζει να είναι στο πλευρό των λαϊκών οικογενειών και των θυμάτων της νέας τραγωδίας. Αποτελέσματα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού μπορεί να δώσει η λαϊκή κινητοποίηση και διεκδίκηση και το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει σε αυτή».

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις