ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ο εκπρόσωπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας στον κρατούμενο – απεργό πείνας Θ. Κυριαζή

Κοινοποίηση
Tweet

«Είναι καλλιεργημένο άτομο που εκτιμώ ότι ο συγκεκριμένος χώρος κράτησης τον πνίγει» διαπιστώνει ο γιατρός Γρηγόρης Μαρκέτος

«Απέναντί μου είχα έναν συγκροτημένο  άνθρωπο που όσο πέρναγε η ώρα χαλάρωνε και μιλάγαμε άνετα πλέον. Όλη την ώρα με κοίταγε στα μάτια, χωρίς να αποφεύγει το βλέμμα μου. Με λίγα λόγια υπήρχε ουσιαστική οπτική επαφή. Είναι καλλιεργημένο άτομο που εκτιμώ ότι ο συγκεκριμένος χώρος κράτησης τον πνίγει, χωρίς να εξετάσω αν έχει δίκιο ή άδικο. Μου ζήτησε μια μόνο χάρη. Να μην αφήσουμε να ξεχαστεί».

Τα παραπάνω αποτελούν μέρος της διαπίστωσης του γιατρού Γρηγόρη Μαρκέτου, που απευθύνονται στο Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αδιαμεσολάβητη προσωπική επαφή του με τον κρατούμενο απεργό πείνας και δίψας Θαν. Κυριαζή των φυλακών Αγ. Στεφάνου Πατρών.  Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, αποτελούμενη από τον γιατρό Γρηγόρη Μαρκέτο, Διευθυντή ΕΣΥ και μέλος του Τομέα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ και το Γραμματέα της Νεολαίας του Κόμματος Δημήτρη Παπαδόπουλο βρέθηκαν στις 9.30 πμ. στην κλειστή φυλακή Αγ. Στέφανου Πατρών, εκ μέρους του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής  Πάνου Λάμπρου, επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για  να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στον αγώνα που δίνει ο 35χρονος κρατούμενος φοιτητής Θανάσης Κυριαζής  και για να ενημερωθούν από κοντά .

Ο κρατούμενος βρίσκεται σε απεργία πείνας και δίψας από τις 28 Ιουλίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Καταστήματος Κράτησης Πατρών για τα αδικαιολόγητα και αβάσιμα πειθαρχικά σε βάρος του (όπως ο ίδιος τα χαρακτηρίζει). Πάγιο αίτημά του , είναι η μεταγωγή του στο Κατάστημα Κορυδαλλού... Εκεί όπου θα διευκολυνθεί η φοίτησή του.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι έχοντας συμπληρώσει 8ετή κράτηση στη φυλακή δικαιούται τις προβλεπόμενος από τον νόμο άδειες εξόδου, οι οποίες όμως  ακυρώνονται με διάφορες προφάσεις από το Πειθαρχικό της φυλακής, που μάλλον βλέπει με δυσανεξία την διεκδίκηση του δημοκρατικού δικαιώματος του κρατουμένου να ωφεληθεί αυτών και της μόρφωσης, παρόλο που αυτή εντός των φυλακών έχει αποδειχθεί ωφέλιμη για το σύστημα σωφρονισμού.   

Στην αναφορά του προς το Τμήμα Αθρωπίνων δικαιωμάτων της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο γιατρός Γρηγόρης Μαρκέτος, μεταξύ άλλων αναφέρει τα παρακάτω: 

«Σήμερα 4 Αυγούστου 2020 ημέρα Τρίτη, μια μέρα φορτισμένη με την στέρηση των ελευθεριών και τις σκληρές διώξεις που επέβαλε η Δικτατορία της 4ης Αυγούστου 1936 στον Λαό μας, επισκέφτηκα τον έγκλειστο στο Κατάστημα Κρατουμένων Αγίου Στέφανου έξω από την Πάτρα,  Αθανάσιο Κυριαζή.

Είχα μια συζήτηση και με τον αρχιφύλακα υπηρεσίας και με την κοινωνική υπηρεσία. 

Κατ' αρχήν ο Θανάσης Κυριαζής αρνήθηκε να μιλήσουμε πίσω από το σιδερένιο δίχτυ, όρθιοι , γιατί σαν απεργός που είναι, δίψας και πείνας δεν θα μπορούσε να σταθεί για πολλή ώρα στα πόδια του.

Μετά από συζήτηση με τους υπεύθυνους οι οποίοι μου ανέφεραν ότι δεν έγραφε κάτι τέτοιο η αίτηση που είχα κάνει, κατάφερα και λόγω της ιδιότητας του γιατρού, εκτός από αυτή του μέλους του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και με καλή διάθεση όλων, να τον δω από κοντά.

Μιλήσαμε διεξοδικά και με άνεση χρόνου. Μου έδειξε πολλές αναφορές που είχε κάνει για τις συνθήκες κράτησής του. 

Απέναντί μου είχα έναν συγκροτημένο  άνθρωπο που όσο πέρναγε η ώρα χαλάρωνε και μιλάγαμε άνετα πλέον. Όλη την ώρα με κοίταγε στα μάτια, χωρίς να αποφεύγει το βλέμμα μου. Με λίγα λόγια υπήρχε ουσιαστική οπτική επαφή. Είναι καλλιεργημένο άτομο που εκτιμώ ότι ο συγκεκριμένος χώρος κράτησης τον πνίγει, χωρίς να εξετάσω αν έχει δίκιο ή άδικο.

Μου ζήτησε μια μόνο χάρη. Να μην αφήσουμε να ξεχαστεί . 

'Οπως αναφέρει:

... Από 28/7/2020 είναι απεργός πείνας και δίψας σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Καταστήματος Κράτησης Πατρών για τα αδικαιολόγητα και αβάσιμα πειθαρχικά σε βάρος του (όπως ο ίδιος τα χαρακτηρίζει). Πάγιο αίτημά του , είναι η μεταγωγή του στο Κατάστημα Κορυδαλλού...

- Προσωπικά, θεωρώ ότι η μεταγωγή  θα του δώσει μια βαθιά ανάσα ζωής.

Γρηγ. Μαρκέτος,  παιδίατρος Διευθυντής ΕΣΥ, μέλος Τομέα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ».

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις