ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2020

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μεταναστευτικό: Στο "στόχαστρο" και η Πάτρα - Ο Μηταράκης ζητά από κάθε δήμο να πάρει 1.000 μετανάστες

Κοινοποίηση
Tweet

Ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος ζήτησε από τον υπουργό να δημιουργηθεί hot spot και στην Πάτρα

Πρόταση σε κάθε δήμο, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, να απορροφήσει από 1.000 μετανάστες ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, έκανε χθες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης ενώ την ίδια ώρα η κατάσταση σε Λέσβο και Χίο έχει αποκτήσει πολεμικά χαρακτηριστικά καθώς κάτοικοι συγκρούονται με δυνάμεις των ΜΑΤ στην προσπάθεια τους να αποτρέψουν τη δημιουργία των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων.

Πέραν του ότι η Πάτρα ως πύλη εξόδου προς την Ε.Ε. συγκαταλέγεται στις περιοχές όπου βάσει της Ευρω - Τουρκικής Συμφωνίας του 2016 απαγορεύεται να έχει δομή φιλοξενίας αλλοδαπών, η αχαϊκή πρωτεύουσα βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής άμεσα ή έμμεσα από αρκετούς δημάρχους στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του ανώτατου οργάνου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος το οποίο συνεκλήθη με τη συμμετοχή του κ. Μηταράκη. Για παράδειγμα, ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος ζήτησε από τον υπουργό να δημιουργηθεί hot spot και στην Πάτρα, ενώ ο δήμαρχος Άρτας Χρήστος Τσιρογιάννης αιτήθηκε να μεταφερθεί ο σχεδιαζόμενος προσφυγικός καταυλισμός σε άλλους μεγάλους δήμους της ευρύτερης περιφέρειας, «φωτογραφίζοντας» εμμέσως την Πάτρα.

«Όλη η Ελλάδα χρειάζεται να βάλει πλάτη. Είναι κατεπείγουσα ανάγκη να μεταφερθούν στην ενδοχώρα τουλάχιστον 20.000 άτομα από τους 40.000 περίπου που διαμένουν στα νησιά» είπε καλώντας τους δημάρχους να δείξουν «εθνική αλληλεγγύη».

Σημειωτέον δε ότι ο υπουργός παραδέχθηκε πως η μετεγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα ισοδυναμεί με εσαεί διαμονή τους. «Κανονικά προβλέπεται η επιστροφή στα κράτη προέλευσης τους ωστόσο κάτι τέτοιο έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι δεν είναι εφικτό. Πρόσφατα η Γερμανία ζήτησε από την Αλβανία να επιστρέψει 20.000 υπηκόους της και επειδή η Αλβανική κυβέρνηση προέβαλε αντιρρήσεις επέστρεψε μόλις 800».

Πηγή: εφημερίδα Πελοπόννησος , Δ. Γιαννακόπουλος

 

Κοινοποίηση
Tweet
Σχόλια

Ειδήσεις

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση της εμπειρία σας στο website και την εξατομίκευση της παρουσίασης των διαφημίσεων που βλέπετε. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αναλυτικά.