ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Οι-κολέγιοι καρναβαλιστές», οι «Βραχυ –κυκλωμένοι» και «Οι φρουροί της Αχαΐας» - Τι είδαμε στον ΑΣΟ

Μακρυγένη Ελευθερία
elmakrygeni@gmail.com
Κοινοποίηση
Tweet

To Πατρινό Καρναβάλι του 2020 φτάνει στην κορύφωσή του

«Οι-κολέγιοι καρναβαλιστές», «Bolly-wood», «Μη μου τους κύκλους τάρατε» , «Φανφάρες» σε φόντο ασπρόμαυρο, «Οι φρουροί της Αχαΐας»  και άλλοι που «βραχυ – κυκλωθήκανε» είναι μερικά από τα θέματα που έχουν επιλέξει πληρώματα που δουλεύουν αυτή την περίοδο στον ΑΣΟ, για να παρουσιάσουν στις παρελάσεις του Πατρινού Καρναβαλιού 2020, τα άρματα , τα ιδιαίτερα καπέλα τους και τις άλλες κατασκευές τους.

Οι ρυθμοί στον χώρο του πρώην ΑΣΟ στις Ιτιές έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν και την τελευταία εβδομάδα οι παρουσίες θα αυξάνονται και οι προετοιμασίες θα κορυφώνονται.

 

Ο «οικο-λέγιος καρναβαλιστής» έχει αρχίσει να κάθεται στον θρόνο του.  Τον πλαισιώνει η υδρόγειος και συνδυάζει την οικολογία και τα κολέγια, που είναι και στην επικαιρότητα. Στα χέρια του θα κρατά, τι άλλο από ένα πτυχίο; Γιατί πού να πάει χωρίς ένα τουλάχιστον πτυχίο, ολόκληρος καρναβαλιστής;

To άρμα  κατασκευάζουν τα πληρώματα της συνεργασίας 15 (Τάκης Ρούντος), 31 (Αργύρης Πετράτος) και 183 (Κωνσταντίνος Κωστόπουλος).

Το «106» (Ανδρέας Ασημακόπουλος)  που πέρυσι έπαιξε με «Άρλεκιν –ους» φέτος κινείται στα μονοπάτια του «Bolly – wood». Ξύλο, ελαιόπανα , φαντασία και μεράκι, συνθέτουν το φετινό παζλ και η κατασκευή των καπέλων, των μασκών και των άλλων κατασκευών χειρός, πιάνει «κόκκινο» σε ρυθμούς. Ο Μιχάλης Ασημακόπουλος έκανε ένα διάλλειμα και τα άφησε λίγο από τα χέρια του για να μας εξηγήσει το φετινό κόνσεπτ.

«Είναι ένα λογοπαίγνιο που μέσα του περικλείει το λέξη wood (ξύλο) και με αφορμή το φετινό θέμα του Πατρινού Καρναβαλιού που έχει να κάνει με τους κύκλους, την ανακύκλωση, τη χαρά, χρησιμοποιούμε διάφορα στοιχεία κυκλικά ή σφαιρικά, ανακυκλώσιμα υλικά και προφανώς το ξύλο. Όλα αυτά συνθέτουν τη στολή μας που είναι αρκετά εντυπωσιακή και ογκώδης . Μαζέψαμε από χωριά κοντά στην περιοχή, ελαιόπανα  τα οποία πλύναμε και τα βάφουμε για  να δημιουργήσουμε τεράστιες φούστες. Από τους ίδιους ανθρώπους πήραμε ποτιστικά λάστιχα για να δημιουργήσουμε  τα στεφάνια για τις φούστες. Όλο αυτό ακόμα και να το πετάξεις είναι πλήρως ανακυκλώσιμο. Το  ξύλο από την άλλη επιδέχεται κομποστοποίηση. Για το καπέλο χρησιμοποιούμε καπλαμά,  από το οποίο κατασκευάζονται μουσικά όργανα. Και φέτος ξεκινήσαμε να μαζεύουμε τα υλικά από Αύγουστο – Σεπτέμβριο».

Ο Σπύρος Κωνσταντινόπουλος και η ομάδα του , (πλήρωμα 90) φέτος είναι «Μίμοι» από το «Μη μου τους κύκλους τάρατε». Κύκλοι από καλώδια, κινητή κατασκευή γεμάτη κύκλους, μάσκες και μασκαράτες ετοιμάζονται.

Τα  πληρώματα 99 (Τιτίκα Γραικούση, Κατερίνα Γκατζούνα) και 259 (Δημήτρης Λιακάκος) που φέτος συνεργάζονται  ετοιμάζονται για «φανφάρες» όπως μας εξηγεί η Αβρακόμη Ξενόγιαννη. «Eίναι ένα θέμα αρκετά art σε άσπρο – μαύρο. Θα μετατρέψουμε σε καπέλα , μπαλόνια θαλάσσης και υπόλοιπες κατασκευές που βλέπετε εδώ είναι κομμάτια που θα στολίσουν τη στολή μας».

Στο «συνεργείο» συναντήσαμε και τον Χάρη Αναγνωστόπουλο από το 259, παλιό καρναβαλιστή ο οποίος είχε πάρει μέρος στο πρώτο κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού. «Η ιστορία με το Πατρινό Καρναβάλι είναι μακριά και δεν την αφήνω καθόλου». Με τα άτομα του 259 και του 99 γνωριζόμαστε πολλά χρόνια πίσω οπότε ήθελα να βγω σε πλήρωμα που έχει περπατήσει το καρναβάλι. Βοηθάω όσο μπορώ και είμαι ακόμα κυνηγός θεμάτων».

Το πλήρωμα 41 που φέτος τριανταρίζει και ετοιμάζει τους «Φρουρούς της Αχαΐας» και όπως μας εξηγεί ο Σπύρος Σπυρόπουλος θα εμπλέξουν και λίγο Βατικανό! «Μετά από χρόνια φέτος  ξαναβγάζουμε άρμα. Το 41 ανδρώθηκε με άνθινα άρματα τη δεκαετία του 90 και έχει πάρει τέσσερα πρώτα βραβεία και ένα δεύτερο.  Το άρμα είναι ένα αυτοκινούμενο όχημα που το φτιάχνουμε με καρναβαλικά χρώματα για να ταιριάζει με τη στολή και έχουμε κάνει και πρόσθετες κατασκευές και πιστεύουμε το αποτέλεσμα να είναι θετικό. Φέτος κλείνω 40 χρόνια στο Πατρινό Καρναβάλι. Είμαι 30 χρόνια αρχηγός πληρώματος μαζί με τον Μίλτο Παπλά και τον Χρήστο Μπάκα και για μένα το Πατρινό Καρναβάλι είναι ψυχοθεραπεία».

Ο Στέφανος Βαρδάκης  από τη συνεργασία 118 και 165  μας λέει ότι  «Βραχυ – κυκλωθήκαμε». «Θα παίξουμε με καλώδια με την ανακύκλωση και θα περάσουμε και οικολογικό μήνυμα. Θα δημιουργήσουμε μια πόλη και τα καλώδια θα καταλήγουν στην πλάτη της κοπέλας.Είμαστε στην τελική ευθεία και ανεβάζουμε ρυθμούς. Με την κατασκευή άρματος ασχολούμαι δέκα χρόνια».

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις