ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

"Αλήθειες και ψέματα" για το ΕΑΠ -Η απάντηση της πρώην στη νυν Διοίκηση

Κοινοποίηση
Tweet

Οι ανακοινώσεις τους

Απάντηση στη νυν Διοίκηση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου η οποία σε ανακοίνωσή της στις 12 Φεβρουαρίου ανέφερε ότι παρέλαβε προβλήματα, δίνουν ο πρώην Πρόεδρος τυο ΕΑΠ Βασίλης Καρδάσης και η Άννα Ρούσσου, τέως Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του ΕΑΠ. Η ανακοίνωση αναφέρει:

Αλήθειες και ψέματα για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

 

Η ανακοίνωση της «Διοίκησης» του ΕΑΠ της 12.2.2020 όχι μόνο προσβάλλει τα μέλη της προηγούμενης Διοικούσας, αλλά, κυρίως, παραποιεί την πραγματικότητα. Γι’ αυτό και είναι υποχρέωσή μας να απαντήσουμε, υποχρέωση απέναντι σε όλη την κοινότητα του ΕΑΠ, αλλά και για λόγους δικαιοσύνης.

Οι διοικητικές εκκρεμότητες που η νυν διοίκηση διατείνεται ότι της κληροδοτήσαμε, δεν οφείλονται σε δική μας ολιγωρία ή ανεπάρκεια. Αντίθετα, καταβάλαμε αγωνιώδεις και επανειλημμένες προσπάθειες να μας δοθεί χρονικό περιθώριο μέχρι τον Οκτώβριο, ώστε να μην επηρεαστεί η έναρξη του ακαδημαϊκού έτους και να ρυθμιστούν εκκρεμότητες. Η σχετική αλληλογραφία προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας βρίσκεται στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου. Δυστυχώς, η κ. Κεραμέως όχι μόνο δεν έλαβε υπόψη την εισήγησή μας, αλλά επιπλέον απαίτησε να μη συνεδριάζουν τα διοικητικά όργανα του ΕΑΠ επί ένα μήνα, στο διάστημα δηλαδή που καθυστέρησε ο διορισμός της νέας διοίκησης. Οι επιπτώσεις από την απαίτηση της Υπουργού (εκφράστηκε και με προσωπικά τηλεφωνήματα στον τότε πρόεδρο κ. Καρδάση) αποδείχτηκαν απολύτως αρνητικές στην ομαλή διοικητική λειτουργία του ΕΑΠ.

Σχετικά με τα οικονομικά του Ιδρύματος, η νυν διοίκηση εκτίθεται δημοσίως. Οι κατηγορίες που μας απευθύνει για ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, εκκρεμότητες σε πληρωμές, ισολογισμούς και δικαστικές διαμάχες, μόνο κακόβουλες μπορεί να είναι. Καθώς δεν μπορεί να αγνοεί ότι είθισται σε δημόσια ιδρύματα οι προϋπολογισμοί να είναι ελλειμματικοί, καθότι προϋπολογίζονται δαπάνες, οι οποίες δεν είναι βέβαιο αν θα υλοποιηθούν. Αρκεί να υπάρχουν οι πόροι για τη χρηματοδότηση των δαπανών. Και ειδικά στο ΕΑΠ το ταμιακό υπόλοιπο μας το επέτρεπε. Σε ότι αφορά τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) εδώ δημιουργείται η εντύπωση χρέους σκοπίμως, αφού είναι γνωστό ότι ο ΕΛΚΕ του ΕΑΠ, από τη σύσταση του πανεπιστημίου, χρηματοδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό του Ιδρύματος, προκειμένου να καλύπτει βασικές διοικητικές λειτουργίες. Εάν δεν μεταφερθούν οι προβλεπόμενοι πόροι, τότε εμφανίζεται έλλειμμα, όπως έγινε τον τελευταίο χρόνο.

Η ανακοίνωση της νυν διοίκησης  αφήνει υπόνοιες για κακοδιαχείριση, αφού δεν κατατέθηκαν ισολογισμοί. Ούτε καν ρωτήσατε τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Έχουν εγκριθεί, χωρίς μάλιστα οποιαδήποτε ένσταση, από τους προηγούμενους υπουργούς και τη νυν υπουργό.

Συνολικά η Ανακοίνωση παραβλέπει το γεγονός ότι το ΕΑΠ είναι σχεδόν αποκλειστικά αυτοχρηματοδοτούμενο ΑΕΙ. Ο ελλειμματικός προϋπολογισμός, ταυτίζεται με υποτιθέμενο έλλειμμα (!) και παρουσιάζεται ως χρέος (!!), γεγονός που υποδηλώνει το λιγότερο άγνοια και το χειρότερο κακοβουλία.  Παρακάμπτεται ότι το ΕΑΠ διαθέτει υψηλό ταμιακό υπόλοιπο δεκάδων εκατομμυρίων χάρις στη συνδρομή των χιλιάδων φοιτητών του, δια του οποίου οφείλει να χρηματοδοτεί αναπτυξιακές πολιτικές. Αυτό που επιχειρήσαμε, είναι η αξιοποίηση των πόρων του Ιδρύματος για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του. Σε τελική ανάλυση οι επιμέρους ενέργειές μας συνέτειναν σε ένα σκοπό: να αποδώσουμε ένα σημαντικό έργο ακαδημαϊκής προόδου στους  υφιστάμενους και τους μελλοντικούς φοιτητές του Ιδρύματος. Σε ότι αφορά στην οικονομική διαχείριση, επωμιστήκαμε υπέρογκες ανελαστικές υποχρεώσεις (μισθοδοσία προσωπικού, πληρωμή φόρων, επιστροφή σημαντικών πόρων στο ΕΣΠΑ ως μη αξιοποιηθέντων από την προ του 2015 Διοίκηση), ενώ ταυτόχρονα υιοθετήσαμε εκτεταμένη αναπτυξιακή πολιτική. Τέλος, αλλά όχι ελάσσονος σημασίας, εξασφαλίσαμε για το ΕΑΠ 21 εκατομμύρια για επενδύσεις από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στοιχείο που αποσιωπάται στην Ανακοίνωση. Ανήκει στη μέριμνα της νυν Διοίκησης να αξιοποιηθούν αυτοί οι πόροι, πράγμα το οποίο θα κρίνει την αναπτυξιακή προοπτική του Ιδρύματος. Θα θυμίσουμε  λοιπόν το έργο που πραγματοποιήσαμε συνοπτικά και όχι στο σύνολό του:

·         19 νέα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα (για τη συμβολή τους στην ακαδημαϊκή ανάπτυξη και στα έσοδα του ΕΑΠ διατίθενται στοιχεία σε κάθε ενδιαφερόμενο)

·         Σύνταξη και υποβολή στο ΥΠΑΙΘ νέου Οργανογράμματος των Διοικητικών Υπηρεσιών

·         Ψήφιση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την απόκτηση, επιτέλους, μόνιμου διοικητικού προσωπικού στο ΕΑΠ (Σε αντίθεση με την αναίρεσή της από τη νυν Διοικούσα)

·         Σύγχρονες κτιριακές υποδομές στην Αθήνα, την Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα (Σε αντίθεση με την πολιτική της νυν διοίκησης που προχωρεί στην κατάργηση των Παραρτημάτων)

·         Αύξηση του αριθμού των ΣΕΠ κατά 25% (Σε αντίθεση με τη μείωσή τους που επιχείρησε η νυν διοίκηση)

·         Αύξηση της απασχόλησης νέων επιστημόνων ως ΣΕΠ (Σε αντίθεση με ό,τι έχει προαναγγελθεί μέχρι στιγμής για τη νέα Προκήρυξη)

·         Διανομή του εκπαιδευτικού υλικού μέσω του συστήματος ΕΥΔΟΞΟΣ

·         Ηλεκτρονική on-line παρακολούθηση των ΟΣΣ

·         Αύξηση του ύψους των Υποτροφιών  σε φοιτητές του ΕΑΠ σε πρωτόγνωρα επίπεδα

·         Μείωση της οικονομικής συμμετοχής των φοιτητών και τμηματική καταβολή

·         Δημιουργία εκδοτικού οίκου, στα πρότυπα των έγκυρων πανεπιστημιακών εκδόσεων, του εσωτερικού και του εξωτερικού

·         Ερευνητικά προγράμματα για το «1821» και την εκπαίδευση προσφύγων

·         Παραχώρηση από το Υπουργείο Παιδείας Εκπαιδευτικού Κέντρου στο Ελληνικό Αρκαδίας

Αντιλαμβανόμαστε ότι η δυσλειτουργία του Ιδρύματος, η οποία οφείλεται τόσο στη σπουδή της κ. Κεραμέως για αντικατάσταση της προηγούμενης Διοίκησης εντός ολίγων ωρών, όσο και στη σημερινή διοικητική αδράνεια, καθώς και η ασυνέπεια προς τους χιλιάδες ΣΕΠ, των οποίων εκκρεμεί η πληρωμή δεδουλευμένων, σας οδηγεί στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και την ψευδολογία. Δεν σας το επιτρέπουμε, και θα πράξουμε ό,τι χρειάζεται γι’ αυτό. Οι φοιτητές, οι διδάσκοντες και ολόκληρη η  κοινότητα του ΕΑΠ έχουν άμεση εμπειρία τόσο της δικής μας πολιτείας όσο και της σημερινής διοίκησης. Αυτοί μπορούν να κρίνουν με γνώση και νηφαλιότητα. 

Βασίλης Καρδάσης τ. πρόεδρος της Δ.Ε. του ΕΑΠ

Άννα Ρούσσου, τ. πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του ΕΑΠ

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΥΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΑΠ στις 12 Φεβρουαρίου

Αγαπητό Εκπαιδευτικό, Διοικητικό, Τεχνικό προσωπικό του ΕΑΠ,
Αγαπητά μέλη Σ.Ε.Π. του ΕΑΠ,

Από την 11.09.2019 που αναλάβαμε τη Διοίκηση του ΕΑΠ βρεθήκαμε μπροστά σε μια πρόκληση. Από τη μια να ξεκινήσουμε ομαλά και εγκαίρως το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, σε στενότατα χρονικά πλαίσια και με τις πολλές εκκρεμότητες, και από την άλλη να λειτουργήσουμε μέσα σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον καθώς:

ο τακτικός προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός,
ο προϋπολογισμός του ΕΛΚΕ επίσης,
υπάρχουν εκκρεμείς υποχρεώσεις του ΕΛΚΕ προς τρίτους (Δημόσιο, μέλη ΣΕΠ, προμηθευτές) από το έτος 2017 και δεν έχουν κλείσει οι ισολογισμοί για τα οικονομικά έτη 2017 και 2018,
υπάρχουν σειρά εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων,
το νέο καθεστώς αμοιβής των μελών ΣΕΠ είναι δυσμενές,
οι συμβάσεις της πλειοψηφίας του προσωπικού επρόκειτο να λήξουν στις 31.12.2019.

Στους 5 μήνες που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα, αναλάβαμε σειρά πρωτοβουλιών σε επίπεδο νομοθετικών ρυθμίσεων, αναδιοργάνωσης της ακαδημαϊκής και διοικητικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου, διευθέτησης των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος, εξεύρεσης της καλύτερης δυνατής λύσης για τις αμοιβές των μελών ΣΕΠ και συνολικής αλλαγής της διαχείρισης των οικονομικών του Ιδρύματος.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ακόμη υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες, οι οποίες μπορεί να δημιουργούν εύλογο προβληματισμό και ανησυχία σε μέλη της κοινότητας του ΕΑΠ. Όμως συνεχίζουμε την προσπάθεια μας και ζητάμε την κατανόηση, την υπομονή και την υποστήριξή σας για να επανέλθει το συντομότερο δυνατό η κανονικότητα στη λειτουργία του Πανεπιστημίου μας.


Η Διοίκηση του ΕΑΠ

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις