ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τσιμέντο να γίνει- Χάνεται άλλος ένας κοινόχρηστος χώρος στην Πάτρα

Χριστακόπουλος Θάνος
Κοινοποίηση
Tweet

Ζητούν παρέμβαση του Δημάρχου Κώστα Πελετίδη οι κάτοικοι

Ακόμα ένας ελεύθερος χώρος που είχε δεσμευθεί, στα πλαίσια του Γενικού Πολεοδομικού, για πλατεία χάνεται στην Πάτρα καθώς το οικόπεδο απελευθερώνεται και μπορεί να αξιοποιηθεί από τους ιδιοκτήτες του.

Πρόκειται για ένα οικόπεδο περίπου 3 στρεμμάτων που βρίσκεται στη Μέση Αγυιά στο τετράγωνο που περικλείεται από τους δρόμους Ευπαλινου-Σωστράτου-Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και παρόδου Μακαρίου, κάτω από την οδό Θερμοπυλών.

Είναι ένα οικόπεδο που έχει δεσμευτεί από τη δεκαετία του ’70, ένα μικρό μόνο μέρος του έχει αγοραστεί από τον Δήμο όμως ποτέ δεν απαλλοτριώθηκε ολόκληρο και σήμερα απαιτούνται περίπου 800.000 ευρώ, χρήματα που ο Δήμος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν.

Έτσι ο χώρος αποδεσμεύεται και αναμένεται οριστικά να «αποδοθεί» στους ιδιοκτήτες του με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πατρέων, μια απόφαση που είχε αναβληθεί δύο φορές. Η διαφαινόμενη απώλεια αυτού του κοινόχρηστου αυτού χώρου που αποτελεί «όαση» σε μια περιοχή που περικλείεται από πολυκατοικίες και (όπως φαίνεται και στις ΦΩΤΟ) έχει εξαγριώσει τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι ζητούν από τον Δήμαρχο Κώστα Πελετίδη να αναλάβει πρωτοβουλία.

Μάλιστα σήμερα ο αρμόδιο Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Δόμησης, Μιχάλης Αναστασίου αναμενόταν να επισκεφθεί την Μέση Αγυιά και να συναντηθεί με τους κατοίκους, μια συνάντηση όμως που ουδέποτε έγινε. Πάντως ο κ. Αναστασίου μιλώντας στο thebest.gr ουσιαστικά «ξεκόβει» τις όποιες ελπίδες καθώς δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για την αγορά του οικοπέδου.

Πλέον οι κάτοικοι, με ορισμένους εκ των οποίων συνομίλησε το thebest.gr στο πλαίσιο επιτόπιου ρεπορτάζ, δεν αποκλείουν να κινηθούν πιο δυναμικά ύστερα και από την επιστολή τους προς τα τοπικά ΜΜΕ με την κάνουν λόγο για «βιώσιμη κραυγή αγωνίας».

Οι κάτοικοι επιμένουν ότι ο Δήμος μπορεί να χαρακτηρίσει και πάλι το οικόπεδο, να το αγοράσει και να πληρώνει με δόσεις τους ιδιοκτήτες. Κάτι που αποκλείει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος ο οποίος ουσιαστικά εκτιμά ότι αυτό δεν θα γινόταν αποδεκτό από τους ιδιοκτήτες καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να λαμβάνουν περίπου 30.000 ευρώ τον χρόνο για 25 και πλέον έτη.

Επίσης ο κ. Αναστασίου σημειώνει ότι ο Δήμος με βάση τα χρήματα που λαμβάνει από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν έχει τη δυνατότητα να προχωράει σε τέτοιες αγορές κι έτσι αρκετά οικόπεδα που είχαν δεσμευτεί στο πλαίσιο του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, να χάνονται οριστικά.

Η επιστολή που υπογράφουν 140 κάτοικοι της περιοχής έχει ως εξής:

«ΚΡΑΥΓΗ «ΒΙΩΣΙΜΗΣ» ΑΓΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΓΥΙΑΣ

Οι κάτοικοι της  Μέσης Αγυιάς και συγκεκριμένα όσοι διαβιούμε γύρω από την «πλατεία των Αποστολόπουλων» ενώνουμε τη φωνή μας προκειμένου να σώσουμε ένα πνεύμονα πρασίνου σε μια πυκνοοικοδομημένη περιοχή. Παρά τη σαραντάχρονη δέσμευση του οικοπέδου για πλατεία, οι εκάστοτε Δημοτικές Αρχές δεν έχουν προχωρήσει στην απαλλοτρίωσή του και σήμερα επιστρέφεται στους ιδιοκτήτες του για την άμεση οικοδόμησή του.

Υποχρέωση της πολιτείας  από το Σύνταγμα είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η διατήρησή του, όπως και η επαύξηση των ελεύθερων χώρων κυρίως στις μεγάλες πόλεις,

Είμαστε ανήσυχοι διότι, παρόλα αυτά, η Δημοτική Αρχή προχωρά σε αποφάσεις που δεν έχουν ως γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον όλων των πολιτών, που είναι ο σεβασμός στο δικαίωμα στην Υγεία, σε μια ποιοτική ζωή, σε μια πόλη που θα αναπνέει, ένα «βιώσιμο- πράσινο» μέλλον για όλους μας και κυρίως για τη νέα γενιά.  .

Εμείς οι κάτοικοι της  Μέσης Αγυιάς, ως ενεργοί πολίτες, θεωρούμε αδιανόητη κάθε ενέργεια που θα μειώσει το πράσινο και θα θέσει σε κίνδυνο την Υγεία όλων μας.

Ζητάμε,  η «πλατεία των Αποστολόπουλων» να δεσμευτεί εκ νέου για να γίνει χώρος πρασίνου και αναψυχής, χώρος «αναπνοής» για όλους μας τη στιγμή που η πόλη της Πάτρας απειλείται από μη βιώσιμη και μη περιβαλλοντική οικιστική ανάπτυξη.

Σας παρακαλούμε όπως δημοσιεύσετε το παραπάνω κείμενο, το οποίο, συντάχθηκε και εκπροσωπεί 140 κατοίκους της περιοχής και τις οικογένειές τους.

Το ζήτημα είναι φλέγον καθώς η Δημοτική Αρχή θα λάβει την τελική απόφαση μόλις τις επόμενες ημέρες.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τις ενέργειές σας και σας ευχόμαστε Καλή Δύναμη στο έργο σας.

Στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.»

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις