ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

"Περάστε" να δικαστείτε από την 1η του μηνός - Μπαράζ αναβολών

Κοινοποίηση
Tweet

Λόγω του νέου Ποινικού Κώδικα που θα τεθεί σε ισχύ

Πολλές είναι οι δίκες που αναβάλλονται εν όψει του νέου Ποινικού Κώδικα που θα ισχύει από την 1η Ιουλίου. Το γεγονός ότι με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα, σε πολλές περιπτώσεις, η μεταχείριση των κατηγορουμένων θα είναι διαφορετική σε περίπτωση καταδίκης οδηγεί τους δικηγόρους στο να ζητούν αναβολές.

Αυτό συμβαίνει τον τελευταίο μήνα στις δικαστικές αίθουσες- όχι μόνο της Πάτρας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας- για υποθέσεις που αφορούν αρκετά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα του κοινού Ποινικού Δικαίου.

Οι αλλαγές στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα παγώνουν τις δίκες

Οι αλλαγές που φέρνει η ισχύ του νέου Ποινικού Κώδικα είναι σημαντικές και για τους δικαστές το να «παγώσουν» την εκδίκαση αρκετών υποθέσεων, είναι μονόδρομος. Από τις 2 Ιουλίου θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τη νέα πραγματικότητα ενώ θα πρέπει να υπάρχει και ο χρόνος που απαιτείται για να προετοιμαστούν με βάση τα νέα δεδομένα που προκύπτουν.

Η ισχύς του νέου Ποινικού Κώδικα θα βρει πολλές είτε να έρχονται ενώπιον του ακροατηρίου είτε να βρίσκονται κοντά στο στάδιο της εισαγγελικής πρότασης. Φυσικά θα υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι εισαγγελείς έχουν κάνει την πρότασή τους επί της ενοχής (µε βάση τον παλιό κώδικα) με τις νέες διατάξεις, όμως, να καταλαμβάνουν τους κατηγορουμένους, αφού ο νέος κώδικας έχει αναδρομική ισχύ και για τις υποθέσεις που εκκρεμούν.

Τι αλλάζει από εδώ και πέρα στον Ποινικό Κώδικα

Σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα υπάρχουν δύο είδη ποινικών αδικημάτων. Καταργεί τα πταίσματα και διαχωρίζει τα αδικήματα σε κακουργήματα και πλημμελήματα. Αυτό σημαίνει ότι βαριές παραβατικές συμπεριφορές θα διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος, με τις πιο ελαφριές να διώκονται διοικητικά.

Επίσης πολλά αδικήματα τα οποία μέχρι τώρα διώκονται αυτεπαγγέλτως, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις θα διώκονται μόνο μετά από μήνυση.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις