ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Καραμανδάνης: Ο θάνατος του γιου του τον έκανε μέγα ευεργέτη της Πάτρας

Κοινοποίηση
Tweet

ΔΙαβάστε την ιστορία του

Μπορεί το επίθετό του να είναι γνωστό λόγω του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Παίδων όμως οι περισσότεροι Πατρινοί λίγα πράγματα γνωρίζουν για τον μεγάλο ευεργέτη της πόλης, Ιωάννη Καραμανδάνη.

Ο Καραμανδάνης ήταν σταφιδέμπορας που καταγόταν από τη Ζάκυνθο και έκανε μεγάλη περιουσία στην ακμάζουσα τότε πρωτεύουσα του εμπορίου, την Πάτρα.

Όπως διαβάζουμε στο istorika-8emata.blogspot.gr ο Καραμανδάνης απέκτησε μεγάλη περιουσία και ασχολήθηκε με τα κοινά διατελώντας πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πατρών (1920 - 1921) και του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών "Ερμής". Επί θητείας του μάλιστα αγοράστηκε το κτίριο Παπαγιάννη στην Πλατεία Γεωργίου Α΄ όπου στεγάζεται μέχρι και σήμερα ο εμπορικός σύλλογος της πόλης.

Στην ιστορία της πόλης όμως έμεινε κυρίως εξ’ αιτίας ενός δυσάρεστου περιστατικού, του θανάτου του γιου του Μπέμπη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 1910 σε ηλικία μόλις 15 ετών. Αυτό το συμβάν επηρέασε πολύ τον Ιωάννη Καραμανδάνη, ο οποίος στη μνήμη του αγαπημένου του παιδιού δημιούργησε το Ίδρυμα «Μπέμπη Ι. Καραμανδάνη» το οποίο φυσικά λειτουργεί έως σήμερα.

Στα πλαίσια αυτής της κοινωνικής του δράσης δώρισε το 1933 το σπίτι, του στην Άνω πόλη (Κορύλλων 2) για να μετατραπεί σε νοσοκομείο παίδων. Σ’ εκείνο το κτίριο λειτούργησε το νοσοκομείο μέχρι το 1988. Στον προαύλιο χώρο του υπάρχει το εκκλησάκι, του Αγίου Στυλιανού, το οποίο κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1950.

Το κτίριο αυτό παρέμενε κλειστό επί 18 χρόνια. Ανακαινίστηκε το 2012 με χρήματα του ΕΣΠΑ και πλέον εκεί στεγάζεται το  Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο του Καραμανδάνειου.

Εκτός από του σπίτιου του δώρισε και τις σταφιδαποθήκες ΜΠΑΡΡΥ στην Όθωνος-Αμαλίας. Ακίνητο επίσης ανήκει στην επιτροπή που διαχειρίζεται το Καραμανδάνειο νοσοκομείο και σήμερα στεγάζει πολιτιστικές δράσεις μεταξύ των οποίων και τη Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ.

Πέραν των άλλων ο Ιωάννη Καραμανδάνης προσέφερε το 1930 στο Δήμο και το κτίριο που βρίσκεται στην Πλατεία Όλγας στη διασταύρωση των οδών Μαιζώνος και Αράτου, όπου μέχρι το 2010 στεγαζόταν το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Στο ίδιο οίκημα, την περίοδο 1944-1954, στεγάστηκε η Δημοτική Βιβλιοθήκη ενώ σήμερα πέρασε στο Δημοτικό Ωδείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο ζούσε ο Ιωάννης Καραμανδάνης αναλάμβανε να σπουδάσει στην Ευρώπη νέους τεχνικούς. Πέθανε στην Πάτρα στις 17 Ιανουαρίου 1938.

Ο δήμος τιμώντας τον για τις ευεργεσίες που πραγματοποίησε έδωσε το όνομά του σε έναν δρόμο της πόλεως.

Έχει ενταφιαστεί σε μνήμα που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί προς την αλέα των εμπόρων και τραπεζιτών στο Α΄Νεκροταφείο Πατρών.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις